REŠEVALNI PAS

Ogorčenje nad voznico: pokazala je, kako se ne sme voziti (VIDEO)

Vsi za petico, potem pa ona lepo po sredini, so komentirali. Jo bo doletela kazen 200 evrov?
Fotografija: S pravilno razvrstitvijo lahko rešite življenje. FOTO: Twitter, posnetek zaslona
Odpri galerijo
S pravilno razvrstitvijo lahko rešite življenje. FOTO: Twitter, posnetek zaslona

Že leta trobimo, kako pomembno je vzpostaviti reševalni pas v primeru prometne nesreče oziroma tedaj, ko nastane kolona vozil. Opozarjanje je obrodilo sadove, saj opažajo, da se pri ustavljanju vozila večina že zna pravilno razporediti, a kot kaže, se vedno najde nekdo, ki se na pravila požvižga.

Na twitterju je kroži posnetek s slovenskih cest, kjer se je naredila nepregledna kolona vozil. Vsi vozniki naj bi se po najboljšem zgledu razporedili in ustvarili reševalni pas, da je potem od nekod pripeljal bel avtomobil ljubljanskih registrskih oznak in prosto pot, ki je namenjena intervencijskim vozilom, izkoristil zase. »Reševalni pas za petico, potem pa ženskica lepo po sredini,« je zapisal avtor posnetka.



Tudi iz zavoda Reševalni pas so voznici namenili nekaj poučnih besed in se zahvalili tistim, ki cestnoprometna pravila upoštevajo. »Voznici belega vozila sporočamo: da so vozniki in voznice tako solidarni, da bodo reševalni pas zagotovo ustvarili tudi, ko bo ona tista, ki bo potrebovala pomoč intervencijskih služb! Hvala vsakemu, ki se pravilno razvrsti in zaveda, da s svojim ravnanjem lahko reši življenje.«



V 30. členu zakona o pravilih cestnega prometa jasno zapisano, da morajo v primeru zastoja prometa »vozniki pustiti med kolonama vozil, ustavljenima na prometnih pasovih, ki sta najbliže levemu robu smernega vozišča, dovolj prostora za vožnjo intervencijskih vozil«. Voznik, ki ravna v nasprotju s tem členom, se kaznuje z globo 200 evrov, a če je policisti niso ustavili na kraju, bo kazen sledila v primeru, da jo kdo prijavi, in tam se postopek šele začne.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije