BREZUPNE RAZMERE

Oglasil se je Jelko Kacin: Vse se vrača, vse se plača

Komentiral je dogajanje v Ukrajini, kjer vladajo brezupne razmere.
Fotografija: Jelko Kacin, nekoč uradni govorec Janševe vlade za covid 19, danes predsednik Športnega društva Pokljuka. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Odpri galerijo
Jelko Kacin, nekoč uradni govorec Janševe vlade za covid 19, danes predsednik Športnega društva Pokljuka. FOTO: Voranc Vogel, Delo

Gospodinjstva v ukrajinski prestolnici Kijev in nekaj ostalih ukrajinskih mest so v obdobju vse večjega mrazu po obsežnih ruskih raketnih napadih ostali brez vode in elektrike. Iz Ukrajine prihajajo fotografije in posnetki uničenih stavb, izpraznjenih ulic, nedelujočih bolnišnic, ker primanjkuje elektrike, vladajo brezupne razmere, težave pa dodatno povzroča že prvi sneg.

Posledice ruskega terorja nad ukrajinskimi civilisti je v sliki na twitterju delil vodja kijevske regionalne vojaške uprave Oleksij Kuleba. Na fotografije z Ukrajine, ki jih objavljamo v spodnjem tvitu, se je odzval tudi Jelko Kacin, nekoč uradni govorec Janševe vlade za covid19, danes pa predsednik Športnega društva Pokljuka.

»Žal to ni virtualni nočni program ruske TV, ampak še en Putinov barbarski prispevek k poglabljanju krize v in Evropi. Putin odločno ponavlja in nadaljuje zgodovinske napake Napoleona in Hitlerja. Vse se vrača, vse se plača ...,« je Kacin komentiral dogajanje v Ukrajini.

Zelenski obtožil Rusijo zločinov proti človečnosti

Po novem valu ruskih raketnih napadov v Ukrajini, ki so povzročili množične izpade elektrike, je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski prek video povezave na zasedanju Varnostnega sveta Rusijo obtožil zločinov proti človečnosti.

Zelenski je po poročanju BBC dejal, da je ruska »formula terorja« prisilila »milijone ljudi, da živijo brez dobave energije, brez ogrevanja, brez vode« v temperaturah pod lediščem.

V zadnjih napadih je umrlo najmanj sedem ljudi, je sporočil Kijev. Iz omrežja so bile izključene tudi vse tri ukrajinske jedrske elektrarne, ki so pod nadzorom ukrajinskih oblasti. Jedrska elektrarna Zaporožje, ki je pod ruskim nadzorom, pa je bila spet prisiljena v uporabo dizelskih generatorjev za napajanje sistemov za hlajenje in ključno varnostno opremo.

Ukrajinska vojska je sporočila, da so ruske sile v sredo na cilje po vsej državi izstrelile približno 70 manevrirnih raket in uporabile tudi brezpilotna letala. »To je ruska formula za teror. In naša energetska infrastruktura, bolnišnice, šole, prometne povezave, naselja, vse to je bilo tarča napada,« je dejal Zelenski v video nagovoru Varnostnemu svetu. Ukrajina pričakuje »zelo oster odziv« sveta na zračne napade, je dodal.

Ruski veleposlanik pri ZN napovedal nadaljevanje napadov na Ukrajino

Ruski veleposlanik pri ZN Vasilij Nebenzija je na sinočnjem izrednem zasedanju Varnostnega sveta v New Yorku zagotovil, da bo Rusija nadaljevala napade na Ukrajino, dokler Kijev ne bo sprejel »realističnega« pristopa do pogajanj.

»Eden od ciljev posebne vojaške operacije je spodkopati bojne zmogljivosti ukrajinske vojske. In to bomo dosegli z vojaškimi sredstvi, dokler režim v Kijevu ne sprejme realističnega pristopa, ki bo omogočil ureditev težav, zaradi katerih smo sploh sprožili posebno vojaško operacijo,« je trdil Nebenzija, ki se je spet pritožil, da je Zelenski na zasedanju sodeloval prek video povezave in dejal, da bi ga rad videl v New Yorku v živo.

Zaradi vojne v Ukrajini je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) sporočila, da bo edina prioriteta Ukrajincev čez zimo preživetje.

Preberite še: Beloruska vojska kmalu v Ukrajino? Lukašenko: Ne bo trepetala le Evropa

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije