VODNIK

Novi potni list slovenske kulinarike

Novembra prva slovenska izdaja gastronomskega vodnika Gault & Millau. Inšpektorji so ocenili 130 restavracij, predstavljenih bo 50 vinskih kleti.
Fotografija: Vodnik bo Slovenijo postavil na kulinarični zemljevid sveta. FOTO: Igor Mali
Odpri galerijo
Vodnik bo Slovenijo postavil na kulinarični zemljevid sveta. FOTO: Igor Mali

LJUBLJANA – Osem mesecev je sedem inšpektorjev krožilo po Sloveniji, obiskali so 140 gostiln, jedli so, pili, plačali in – ocenili. Ocene 130 restavracij so strnili v samostojnem kulinaričnem vodniku Gault & Millau, ki bo v slovenskem in angleškem jeziku izšel 20. novembra. Zapišimo še, da so ocenjeni različni tipi restavracij, v vodniku pa so le tisti, ki dobijo oceno 10,5 in več, gostilne so ocenjene s kapami, od ene do največ petih. Toliko jih vsaj letos ni dobila nobena slovenska gostilna.

Vodnik bo Slovenijo postavil na kulinarični zemljevid sveta. FOTO: Igor Mali
Vodnik bo Slovenijo postavil na kulinarični zemljevid sveta. FOTO: Igor Mali

Katera je najboljša, kdo je najboljši chef ... bo torej znano konec novembra, je povedala Mira Šemić, direktorica slovenskega vodnika in zagotovo eno najbolj znanih imen slovenske enološko-gastronomske scene. Na kulinaričnem dogodku leta, kot mu pravi Šemićeva, bodo razglasili še mladega kuharja leta, pa kuharja prihodnosti, kuharja tradicije in naj priljubljeno zbirališče, pa natakarja in sommelierja. Prišli bodo vsi, nagrajeni s tremi in štirimi kapami, pa vinarji.

A ne le ti: v Ljubljano bo prišel vrhunski francoski kuhar Christian Le Squer iz restavracije Le Cinq v pariškem hotelu Four Seasons George V., ki se pohvali s petimi kapami vodnika Gault & Millau, pa izjemna italijanska vinarka Marina Cvetić ter Ippei Uemura, lanski najboljši francoski mladi kuhar po izboru G & M.

To bo vrhunec dela, ki so ga, kot že rečeno, začeli pred meseci. Inšpektorji so fudiji, tisti, ki ljubijo vino in hrano in si radi privoščijo, ne le doma, tudi po svetu, in to s svojim denarjem. Plus je tudi ta, da niso znani obrazi. Povprečno so restavracije obiskali dvakrat. In kaj so ugotovili? »Gastronomija Slovenije se je izkazala za zelo odlično,« je dejala Šemićeva.

»Hrana je izvrstna, šepa postrežba. Ni dovolj, da je kuhar vrhunski, taki morajo biti tudi natakarji in take je treba nagraditi, tega se morajo restavracije zavedati. Zato smo se odločili nagraditi najboljšega natakarja, to bo edina finančna nagrada, ki jo bomo podelili, in sicer 1500 evrov,« pojasni Šemićeva in doda, da se Slovenci ne zavedamo, kakšno bogastvo v hrani in pijači imamo. »Slovenija je zares čudovita in upam, da bo vodnik Gault & Millau še pripomogel k prepoznavnosti, da bo potni list za kulinarično Slovenijo.« In obenem spodbuda za vse, kuharje in natakarje, da se bodo še bolj potrudili, upa Šemićeva.

Mira Šemić (tretja z leve) je oznanila skorajšnji izid slovenskega vodnika Gault & Millau, da je to pomemben korak za Slovenijo, pa se strinjajo Eva Štravs Podlogar, Maja Pak in Petra Stušek. FOTO: Mediaspeed.net
Mira Šemić (tretja z leve) je oznanila skorajšnji izid slovenskega vodnika Gault & Millau, da je to pomemben korak za Slovenijo, pa se strinjajo Eva Štravs Podlogar, Maja Pak in Petra Stušek. FOTO: Mediaspeed.net

V vodniku bo predstavljenih 50 priljubljenih zbirališč – od slaščičarn in picerij do tapas barov –, 50 vrhunskih vinskih kleti in 15 malih (craft) pivovarn, je povedala Šemićeva, ki obžaluje, da jim ni uspelo popisati še najboljših oljarn, butičnih proizvajalcev mesnin in sirov, saj ministrstvo za kmetijstvo v prejšnji sestavi za to ni imelo nikakršnega interesa.

Da je slovenska izdaja svetovno znanega gastronomskega vodnika Gault & Millau pomemben korak k uveljavitvi Slovenije kot mednarodno uveljavljene gastronomske destinacije, kar je eden od ciljev strategije razvoja turizma v državi, se strinjajo tudi predstavnice ustanov, ki so projekt podprle.


Direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak je poudarila, da je gastronomija pomemben dejavnik pri strateških ciljih razvoja slovenskega turizma in prizadevanju za njegovo uvrstitev v višji cenovni razred, k čemur prispeva tudi nedavna razglasitev Slovenije kot gastronomske regije 2021. Pri tem projektu za zdaj sodeluje 17 partnerjev, predvidenih pa je 50 dogodkov, je dodala državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu Eva Štravs Podlogar in še, da je kulinarika pomembna za nadaljnji razvoj slovenskega turizma, kot bistvo pa je poudarila lokalno pridelavo, predelavo in pripravo hrane.

Slovenci imamo izvrstno hrano in pijačo; na fotografiji Zlatko Mavrič z domačije Belica. FOTO: Igor Mali
Slovenci imamo izvrstno hrano in pijačo; na fotografiji Zlatko Mavrič z domačije Belica. FOTO: Igor Mali

Direktorica Turizma Ljubljana Petra Stušek je pristavila, da tako kot svetovne hotelske verige v mesto pripeljejo novo strukturo gostov, podobno vplivajo vodniki, kot je Gault & Millau, ta slovenski vodnik nas bo tudi postavil na svetovni kulinarični zemljevid.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije