DAN MLADOSTI

Nacionalka razburila s predvajanjem Čolićeve skladbe o Titu, tako odgovarjajo

Na nacionalnem radiu je v torek odmevala skladba »Druže Tito, mi ti se kunemo«. Nekatere je to pošteno razburilo.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Leon Vidic, Delo

Zvestim poslušalcem nacionalnega radia v torek, na dan mladosti, ni ušlo, da so malo po četrti uri zavrteli Druže Tito, mi ti se kunemo. Predvajanje skladbe je seveda sprožilo kar nekaj polemik in v slabo volje spravilo tudi Uroša Urbanijo, direktorja vladnega urada za komuniciranje, ki se je tej informaciji na twitterju čudil in javno spraševal RTV, ali ta informacija drži.



Zakaj so se odločili, da zavrtijo to skladbo, smo povprašali tudi na RTV, kjer odgovarjajo, da je značilnost glasbene podobe Prvega programa Radia Slovenija, da pogosto črpa iz bogatega nacionalnega zvočnega arhiva in k temu vpleta nove, sveže skladbe. »Vso glasbeno zgodovino, bližnjo in daljno obravnavamo izključno iz glasbeno zgodovinskega oz. muzikološkega vidika. Torej je naš vidik osredotočanja na glasbo kot tako, zgrajeno iz glasbenih prvin, ki nimajo nikakršne politične konotacije. Iz tega vidika glasbeno obarvamo prav vse praznike z nadvse premišljenimi in pretanjenimi glasbenimi izbori, ob posebnih dnevih, ki se vežejo na določeno tematiko, pa predstavimo tudi glasbeno zgodovino,« pojasnjujejo.

»Iz tega – torej izključno glasbenozgodovinskega vidika – je bila tudi včeraj ob podrobni besedilni obrazložitvi predvajana skladba Đorđa Novkovića v izvedbi Zdravka Čolića Druže Tito, mi ti se kunemo.« Na nacionalki še pojasnjujejo, da je dan mladosti zaznamoval mnoge generacije 60. in 70. let prejšnjega stoletja in ne morejo mimo dejstva, da je tudi ta skladba del zgodovinskega spomina. »V glasbi se ne moremo in ne smemo politično opredeljevati, zato tega ne počnemo



Na vprašanje, kdo je odgovoren za izbiro glasbe in kako poteka izbor glasbe, pa odgovarjajo, da glasbo na Prvem programu Radia Slovenija izbirajo glasbeni uredniki, muzikologi, ki zelo dobro poznajo glasbeno zgodovino vseh zvrsti in vseh obdobij od antike dalje. Ob tem še dodajajo, če bi na glasbo gledali politično, danes ne bi imeli vrhuncev klasične glasbe, kot so Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Richard Wagner in drugi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije