IZREDNE RAZMERE

V Kamniku razmere še vedno katastrofalne, ženska, ki je umrla, naj bi skušala rešiti avto (VIDEO)

Za severno polovico države razglašeno rdeče opozorilo.
Fotografija: Kamniška Bistrica FOTO: Karina Cunder/delo
Odpri galerijo
Kamniška Bistrica FOTO: Karina Cunder/delo

V Kamniku so razmere še vedno katastrofalne, gasilci in vojska se še prebijajo do hiš, ki so odrezane od sveta, je za STA dejal kamniški župan Matej Slapar. Izredne razmere so razglašene v Komendi, kjer gasilci dalj časa niso uspeli niti začeti izčrpavati vode iz hiš, povsem sta uničeni tudi obe vodovodni omrežji in most, so sporočili iz občine.

Poplavljena Komenda - Gmajnice FOTO: Dejan Javornik
Poplavljena Komenda - Gmajnice FOTO: Dejan Javornik

Ceste v dolino Kamniške Bistrice, Črne in v Bistričico so še vedno neprevozne. Slapar se je zahvalil gasilcem, vojski in pogodbenim podjetjem, s pomočjo katerih se prebijajo do hiš. Ekipa Komunalnega podjetja Kamnik pa medtem s polno paro dela na sanaciji vodovodnega sistema, je dodal.

Preskrba s pitno vodo v Kamniku je sicer zaradi pretrgane glavne vodovodne cevi povsem onemogočena, je zjutraj sporočilo Komunalno podjetje Kamnik. Zaradi izrednih razmer okvare niso mogli natančno locirati in je odpraviti, zato pričakujejo, da bo oskrba s pitno vodo motena dlje časa.

Pokojna ženska naj bi skušala rešiti avto

Policijska uprava Ljubljana je nadalje zjutraj potrdila, da so pred hišo na območju Kamnika našli mrtvo žensko, ki naj bi po informacijah Slaparja pred povodnijo poskušala rešiti svoj avto. Informacij o drugih žrtvah v Kamniku Slapar trenutno nima.

Vas zanima, katere ceste so zaradi poplav zaprte? Sledite povezavi.

S Policijske uprave Ljubljana so glede omenjenega dogodka sporočili: »Danes nekaj po 6. uri smo bili obveščeni o najdeni mrtvi osebi na območju Kamnika. Po do sedaj znanih podatkih je bila starejša oseba najdena pred hišo bivanja. Vzrok smrti še ni znan, niti ni potrjeno, da gre za posledico poplav. Ker je območje poplavljeno, policisti in službe za reševanje še niso na kraju, da bi preverili vse okoliščine. Ko bodo znane nove informacije glede dogodka, bomo o tem obvestili javnost.«

Kamniška Bistrica FOTO: Karina Cunder/delo
Kamniška Bistrica FOTO: Karina Cunder/delo

Komenda: razglasili izredne razmere

V občini Komenda je poveljnik Gasilske zveze Komenda Roman Koncilja razglasil izredne razmere in občane prosil, naj ne zapuščajo domov, dokler se vode ne umirijo, ko bodo tudi gasilci začeli z izčrpavanjem vode, so sporočili na spletni strani občine. Zaradi poškodb na obeh vodovodnih omrežjih bo dobava vode v Komendi motena še dalj časa, občina pa bo dostavo pitne vode zagotovila ob 19. uri pred občinsko stavbo na Zajčevi 23. Občane so pozvali, naj vodo prevzamejo s svojo embalažo in naj bodo z njo varčni. Komenda je bila v prvi polovici dneva odrezana od sveta, povsem je uničen most v Komendi, ki bo po oceni občine potreben popolne sanacije. Malo pred tretjo popoldne pa so se vodotoki začeli počasi vračati v svoje struge. Na občini predvidevajo, da bodo glavne cestne povezave kmalu sproščene. Trenutno je prevozno križišče pri Kralju v smeri Mengeš-Brnik, dostop do Komendske dobrave pa je urejen iz smeri Zaloga.

Razmere se umirjajo v Domžalah

Županja Renata Kosec je za STA povedala, da so v občini aktivirali celoten sistem zaščite in reševanja. Trenutno na najbolj ogroženih območjih občanom razdeljujejo protipoplavne vreče in se pripravljajo na še eno težko noč. Voda je po besedah Kosec trenutno še pitna, če pa se bo to spremenilo, bodo občane preko družbenih in ostalih medijev seznanili, da jo je potrebno prekuhavati. Dodala je, da so bile stanovanjske hiše ogrožene predvsem v severnem delu občine, a so si občani ob pomoči civilne zaščite veliko pomagali kar sami.

Župan Trzina Peter Ložar pa je za STA ocenil, da nivo vode v občini ne narašča več. Med sanacijo poplav so med občane razdelili šest kamionov protipoplavnih vreč in ostalega materiala, občani pa se izmenjujejo pri pomoči gasilcem in civilni zaščiti.

Rdeče opozorilo

Agencija RS za okolje (Arso) je za severno polovico države zaradi izdatnih padavin razglasila rdeče opozorilo. Najhuje pričakujejo na severozahodu države, kjer lahko zapade tudi več kot 150 milimetrov dežja v 24 urah.

Dve žrtvi

Letošnja neurja so terjala že dve žrtvi. V prvi polovici junija je v naselju Krače v občini Zagorje oseba padla v hudourniški potok in umrla. Šlo je za 40-letno žensko

Sredi julija je v javnost šokirala novica z Bleda. Policija je takole poročala o dogodku: »Nesreča se je zgodila na sprehajalni poti v bližini vile Bled, kjer se je zaradi močnega vetra podrlo drevo in padlo na osebi, ki sta hodili po sprehajalni poti. Pri tem je ena oseba na kraju nesreče umrla, druga je bila hudo poškodovana in je bila s helikopterjem odpeljana v zdravstveno ustanovo.« Umrla je 32-letna tuja državljanka.

Poplavljena Komenda - Gmajnice FOTO: Dejan Javornik
Poplavljena Komenda - Gmajnice FOTO: Dejan Javornik

Preberite več v člankih:

Evakuacija iz doline Ličnice, v Komendi izredne razmere
Po državi prižigajo alarme: razmere ponekod katastrofalne (VIDEO in FOTO)
Izredne razmere: rdeča opozorila za tri dele države

Je tudi pri vas hudo? Postanite bralec-poročevalec

Pošljite nam fotografije ali video iz vašega kraja in pokažite še ostalim, kako vam jo je zagodla narava. Uporabite sledeči obrazec:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije