HUDA URA

V hiši ujet župan občine Gorenja vas - Poljane, kritično tudi na nekaterih delih Ljubljane (FOTO in VIDEO)

Na Gorenjskem se situacija po vodni ujmi nekoliko umirja, saj je intenziteta padavin upadla.
Fotografija: FOTO: GRSZ
Odpri galerijo
FOTO: GRSZ

Popoldan so se razmere nekoliko umirile

Na Gorenjskem se situacija po vodni ujmi nekoliko umirja, saj je intenziteta padavin upadla. Še vedno je najhuje na območjih Škofje Loke, Gorenje vasi - Poljan in Tržiča. Evakuacije so zaključene, v teku je vzpostavljanje cestnih povezav. Po znižanju voda se začenja tudi črpanje vode iz objektov, bojijo pa se novih padavin. Kot je za STA povedal poveljnik Civilne zaščite za Gorenjsko Klemen Šmid, se zadeve trenutno malo normalizirajo, k čemur je z zmanjšanjem intenzitete padavin pripomogla tudi narava. »Ljudi, ki jih je bilo treba umakniti, smo vse umaknili, sedaj tečejo aktivnosti črpanja vode in čiščenja objektov,« je pojasnil.

Župan ujet v hiši

Prezgodaj pa je še za ocene, koliko objektov in infrastrukture je bilo v poplavah in plazovih uničenih. Podatki se še zbirajo, marsikatero območje namreč zaradi poplavljenih cest, podrtih mostov in zemeljskih plazov ostaja nedostopno. Tako je v svoji hiši ujet tudi župan Občine Gorenja vas - Poljane Milan Čadež.

Poplave pri Medvodah, 3. 8. 2023 FOTO: Voranc Vogel
Poplave pri Medvodah, 3. 8. 2023 FOTO: Voranc Vogel

Kot je pojasnil za STA, je ponoči ob močnem deževju hitro narasel potok Brebovščica. Medtem ko je v poplavah leta 2014 pretok hitro padel, pa je bilo tokrat drugače, saj je zelo visok vodostaj vztrajal več ur. Voda je s seboj prinesla tudi drevje in veje, ki jih je polomilo neurje, ki je Poljansko dolino prizadelo pred dvema tednoma.

Na območju občine Gorenja vas - Poljane je voda ponoči zalila številne objekte, med drugim tudi športno dvorano in Hišo generacij. Sprožila se je tudi vrsta plazov. Na terenu je še vedno okoli 150 gasilcev, ki rešujejo, kar je mogoče rešiti. Ukvarjajo se tudi z zagotovitvijo prevoznosti do Škofje Loke in do Žirov, pri čemer računajo, da bodo glavne ceste do večera prevozne.

Stanje v Poljanski dolini se sicer počasi vendarle umirja. Tako je tudi v Žireh, kjer je voda poplavila več kot 100 objektov. Ob upadu voda se razkriva vse več posledic ujme, ki je povzročila veliko škode na objektih in infrastrukturi. Kot ugotavlja poveljnik Civilne zaščite Žiri Janez Tratnik, je šlo za dogodek večjih razsežnosti, posledice pa bodo terjale dolgotrajno sanacijo.

V Škofji Loki je na terenu še vedno okoli 120 gasilcev

Kot so sporočili iz občine, so nekatere vasi še vedno nedostopne in nekateri objekti še vedno pod vodo. Ljudi, ki so bili življenjsko ogroženi, so evakuirali, in sicer štiri osebe, med katerimi je bila tudi ena invalidna, s helikopterjem, ostale pa s čolni.

Sanacijska dela bodo potekala po končanju nujnih intervencij, umiritvi vremena in upadu vode, so sporočili in pojasnili, da dokler voda ne upade, prečrpavanje ni mogoče.

Motena je tudi oskrba z električno energijo in s pitno vodo. Kot so sporočili iz Komunale Škofja Loka, so eno od okvar uspeli sanirati, tako da je dostop do pitne vode omogočen čim večjemu številu občanov, kjer je oskrba še motena, pa se bo uredilo do večera. Izjema so kraji Visoko, Na Logu, Zminec in Bodovlje, kjer bodo pitno vodo zagotovili, ko bo to mogoče.

Na Gorenjskem je trenutno brez električne energije približno 2700 uporabnikov. Najbolj kritično je na Škofjeloškem, kjer sta zaprti dostopni cesti v Selško in Poljansko dolino. Voda je sprožila številne zemeljske plazove, poplavila transformatorske postaje, odnesla pa je tudi srednjenapetostni daljnovod v Poljanski dolini. Odprava posledic na distribucijskem omrežju bo dolgotrajna in zelo zahtevna, so sporočili iz Elektra Gorenjska.

Reševanje v Škofji Loki

V Škofja Loki se je  okoli 5. ure oglasil alarm. Voda je močno narasla, prožili so se plazovi. Dolini sta odrezani od Škofje Loke, regionalni cesti sta neprevozni, na desnem bregu Poljanske Sore in Sore so vasi nedostopne.

»Vse gasilske enote občine Škofja Loka smo že od 3. ure zjutraj na terenu in rešujemo, kar se rešiti še da. Dogodkov je nešteto. Do vsakega bomo prišli, ko bo to mogoče. V prvi vrsti rešujemo življenja,« so sporočili gasilci iz Stare Loke. 

FOTO: GRSZ
FOTO: GRSZ

Škofja Loka FOTO: GRSZ
Škofja Loka FOTO: GRSZ

V Škofji Loki so gorski reševalci GRZS in posadka helikopterja Slovenske vojske z elektromotornim vitlom rešili 4 osebe iz najbolj ogrožene hiše, od tega je bila ena oseba invalidna. Hiša je bila obdana z vodo z vseh strani, poplavljeno je celo prvo nadstropje. 

Nekaj prebivalcev rešujejo tudi s čolni.

FOTO: GRSZ
FOTO: GRSZ

Poljanska Sora je odnesla eno od znamenitosti Škofje Loke, leseno Hudičevo brv, ki mesto povezuje s Puštalom. 

FOTO: Bralka/Delo
FOTO: Bralka/Delo
FOTO: Bralka/Delo
FOTO: Bralka/Delo

Zaradi večje okvare na vodovodu je motena oziroma prekinjena dobava pitne vode. Prav tako je na poplavljenih območjih motena oskrba z električno energijo.  

Evakuacija v Medvodah

Na požarnih okoliših PGD Preska - Medvode in PGD Sora so sprožili znak za opozorilo na nevarnost. Občane prosijo, naj, če to ni nujno, ne zapuščajo domov in naj se umaknejo v višja nadstropja. Umaknejo naj se od vode (hoja v vodo je zelo nevarna), z vozili naj ne vozijo v vodo, zaradi blatnih plazov je zelo nevarno. Kjer so vodotoki prestopili bregove, so ceste zaprte.

Sora in Sava sta poplavili center Medvod. Most čez reko Soro (pri Mačkah) in Medvoški lok sta zaprta. Zaprti so tudi knjižnica Medvode, stavba občine Medvode in Krajevni urad Medvode.

Z območja doline Ločnice v občini Medvode so se odločili evakuirati stanovalce. »Imamo občutek, kot da smo sredi apokalipse,« je dodala naša bralka iz Medvod. Točka evakuacije za vse, ki ne morejo ostati v domovih, je Športna dvorana Medvode.

V Zbirnem centru Medvode so na voljo vreče s peskom (10 vreč na objekt).

Medvode FOTO: P. K.
Medvode FOTO: P. K.

Vse udeležence v prometu prosimo za pazljivo vožnjo, saj so zaradi odtekanja vode odprti meteorni jaški. Promet na cestah je otežen, cesta po dolini Ločnice je zaprta, odprta pa je cesta čez Katarino.

Mengeš in Domžale

Z Upravne enote Domžale sporočajo, da bo delo zaradi vremenske ujme, ki je prizadela okoliške kraje, iz katerih prihajajo zaposleni, delno moteno.

Poplave v Domžalah FOTO: Bralec Zoran
Poplave v Domžalah FOTO: Bralec Zoran
Domžale FOTO: Bralec Zoran
Domžale FOTO: Bralec Zoran

Krajane Mengša, ki imajo prebivališče neposredno ob Pšati, obveščajo, naj izklopijo elektriko ter se iz spodnjih prostorov umaknejo na varno v višja nadstropja. Če je ogroženo človeško življenje, naj pokličejo na številko 112.

V Ljubljani visok vodostaj Malega grabna in Save

 Na območju Ljubljane so poplave najbolj prizadele Vič na zahodu, območje Broda, Tacna in Vikrč na severu in Tomačevega, Sneberij in Zadobrove na vzhodu, so za STA povedali v Gasilski brigadi Ljubljana. Na območju porečja Save so zaradi poplavljanja reke razglasili splošno nevarnost in sprožili sirene, pa so na družbenih omrežjih zapisali na občini.

Poplave na Viču FOTO: Bralec Blaž
Poplave na Viču FOTO: Bralec Blaž

Poveljnik Gasilske brigade Ljubljana Tomaž Kučič je pojasnil, da je po poplavah mogoče začeti obnovo na območju Viča, saj je voda že odtekla, na severu in vzhodu pa je še treba počakati, da voda odteče.

Najbolj kritično Sneberje

»Gradaščica se trenutno umirja, prav tako je že upadla višina Ljubljanice, na Ljubljanske barju zaenkrat ni kritično. Bolj zaskrbljujoče pa je naraščanje Save, saj je reka že poplavila del Tacna. Zato smo se odločili za evakulacijo okoli 40 ljudi, ki smo jih začasno nastanili v stavbi Policijske akademije,« je za Delo povedal Robert Kus, vodja občinskega oddelka za zaščito in reševanje. Na vprašanje, kje je trenutno najbolj kritično pa je odgovoril, da je to zagotovo območje Sneberja, kjer poplavlja podtalnica. Nekaj prebvalcev so zato že začasno nastanili v občinsko stavbo v Zalogu. Še bolj pa jih skrbi, kaj se bo v prihodnjih urah dogajalo z naraščanjem vodotoka Save, saj reka najverjetneje ne bo upadla, pravi Kus. Zelo verjetno je tudi, da bo v prihodnjih urah naraščajoča Save ogrožala predvsem Zalog, Vevče in območje Spodnjega in Zgornjega Kašlja.

Dve lokaciji za začasne namestitve prebivalcev

Vzpostavili so dve lokaciji za začasne namestitve prebivalcev, ki so morali zaradi poplave zapustiti domove. V sodelovanju s Policijsko akademijo v Tacnu je v njenih prostorih urejeno mesto za namestitev in prehrano za 70 do 90 oseb. Kot je Mestna občina Ljubljana (Mol) zapisala na družbenih omrežjih, je na tej lokaciji zatočišče že poiskalo 12 ljudi.

Druga začasna lokacija je po Kučičevih besedah Prostovoljno gasilsko društvo Zadobrova - Sneberje - Novo Polje. Prostora je za 20 do 30 ljudi. Medtem na Viču ni potrebe za začasne namestitve, je dodal.

Na Molu so v dopoldanskih urah kot najbolj izpostavljena območja navedli Kozarje, Vič in Dolgi most na zahodu in Tacen na severu. Kot so zapisali na svoji spletni strani, je takrat poleg Save v Tacnu poplavljala tudi Gradaščica v zgornjem toku.

V Tacnu je voda zalila kajakaški center. Na Kajakaški zvezi Slovenije so na družbenih omrežjih, kjer so objavili tudi fotografije, zapisali, da bo škoda izjemno velika.

Bralka Svjetlana se nam je javila z ljubljanskega Viča. Poslala nam je fotografije Malega grabna, naravnega razbremenilnega kanala reke Gradaščice pri Dolgem mostu, ki je že pošteno narasel.

Mali graben pri Dolgem mostu FOTO: Bralka Svjetlana Šebenik
Mali graben pri Dolgem mostu FOTO: Bralka Svjetlana Šebenik

Bralka Jelena nam sporoča, da je Sava v Črnučah že čisto blizu stavbi na Ulici Koroškega bataljona: »Sava nosi velike količine dreves, poplavljeno je vse okoli. Še malo in bo prišla do stavb.«

Viseči most v Mednem:

Menda so videli njegove ostanke pluti mimo kajak proge v Tacnu.

Vas zanima, katere ceste so zaradi poplav zaprte? Sledite povezavi.

image_alt
Po državi prižigajo alarme: razmere ponekod katastrofalne (VIDEO in FOTO)

Narasli hudourniki v Polhograjskih Dolomitih

Voda je zalila več objektov, zaradi poplav in plazov je neprevoznih več cest. Ponoči je zalilo več stavb v Polhovem Gradcu, težave so tudi v naselju Dobrova.

Gradaščica v naselju Dobrova FOTO: Bralka Mojca
Gradaščica v naselju Dobrova FOTO: Bralka Mojca

Na območju Zaloga, Črnega Vrha in Butajnove so težave povzročali predvsem številni plazovi, po prvih ocenah se jih je sprožilo več deset.

Poplavljena cesta v Polhovem Gradcu. FOTO: PGD Dvor Pri Polhovem Gradcu
Poplavljena cesta v Polhovem Gradcu. FOTO: PGD Dvor Pri Polhovem Gradcu

Zaradi razlivanja hudourniških vodotokov in poplavljanja je zaprta oz. neprevozna večina občinskih cest na območju Polhovega Gradca in Črnega Vrha ter regionalna cesta od Ljubljane do Belice, so sporočili iz štaba CZ Občine Dobrova - Polhov Gradec. Tudi v tej občini bodo nekateri vrtci ostali zaprti.

Polhov Gradec FOTO: Gašper Završnik
Polhov Gradec FOTO: Gašper Završnik

Je tudi pri vas hudo? Postanite bralec poročevalec.

Pošljite nam fotografije ali video iz vašega kraja. Uporabite sledeči obrazec:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije