OB STAVKI

Mladi zdravniki ministrici: »Težko, če se z njimi ne želite niti sestati. Čas pa imate za Kebre in Jenulle«

Ob zdravniški stavki vladi očitajo sprenevedanje. Pogajanja med Fidesom in vlado se bodo začela v sredo.
Fotografija: Ob zdravniški stavki vladi očitajo sprenevedanje. FOTO: Leon Vidic/delo
Odpri galerijo
Ob zdravniški stavki vladi očitajo sprenevedanje. FOTO: Leon Vidic/delo

»Vlada RS vleče prebivalce za nos, saj deluje v smeri nadaljnje razgradnje dostopnega zdravstvenega sistema, njihove besede o prioritetnosti zdravstvene reforme pa so prazne. Prav tako vlada laže zaposlenim v zdravstvu, saj se ne drži zavez, ki jih je sama podpisala že večkrat.« Tako so se na današnjo zdravniško stavko odzvali Mladi zdravniki.

image_alt
Fides: Ni prav nobenega razloga, da bi preklicali za torek napovedano stavko (VIDEO)

Dodajo, da izjava ministrice za zdravje Valentine Prevolnik Rupel, ki je dejala, da je stavka nepotrebna in da je dogovor s Fidesom mogoče doseči v kratkem času, odlično ponazarja sprenevedanje vlade.  »Menimo, da bi bilo to težko, če se z njimi pred izvedbo opozorilne stavke niso želeli niti sestati. Štejejo dejanja, ne besede!«

Valentina Prevolnik Rupel. FOTO: Voranc Vogel
Valentina Prevolnik Rupel. FOTO: Voranc Vogel

image_alt
Kako bo stavka v zdravstvu vplivala na bolnike?

Mladi zdravniki so še zapisali, da bi bilo treba stavkati že pred leti, in sicer za dostopno zdravstvo ob celoviti zdravstveni reformi ter za normalizacijo delovnih pogojev, ki bi zadržali zdravnike in druge zaposlene v javnem zdravstvu. »V tem času so se razmere še poslabšale, cena za to se žal meri tudi v izgubljenih življenjih,« so prepričani.

image_alt
V torek bodo stavkali tudi pacienti

Glas ljudstva s protestom nasprotuje stavki zdravnikov

V civilni iniciativi Glas ljudstva so organizirali protest, s katerim nasprotujejo stavki Fidesa. Poudarili so, da so interes zdravnikov le plače, ne pa tudi dobrobit pacientov. Menijo, da je stavka zdravnikov neetična, neutemeljena in nelegitimna. Protest so sklenili pred DZ, ki so ga pozvali, naj sprejme njihove zakonodajne rešitve za zdravstvo. Protest se je odvil na Prešernovem trgu, ki so ga simbolično poimenovali v Trg čakajočega pacienta, Prešernov kip je za čas protesta nosil opornico na roki. Po nekaterih ocenah se je zbralo okoli 200 ljudi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije