POLITIČNE IGRICE

Konec, še preden se je zares začelo? Srečanje z Janšo odpovedano

Pogovori naj bi se nadaljevali, ko bo jasno, koliko poslancev SMC bi sploh glasovalo za morebitno tretjo Janševo vlado.
Fotografija: Možnosti za novo vlado Janeza Janše so vse bolj negotove. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Možnosti za novo vlado Janeza Janše so vse bolj negotove. FOTO: Uroš Hočevar

Srečanje strank SMC, NSi in Desus s SDS, ki je bilo napovedano za danes, je po poročanju Dela odpovedano. Pogovori in usklajevanja, so sporočili iz SDS, potekajo v drugem krogu vse od petka dalje in se bodo nadaljevali tudi v prihodnjih dneh.

Šele ko bodo dovolj usklajeni o programskih prioritetah in ko bo jasno, kolikšna je realna glasovalna moč vsake od partneric, bo stekel morebitni novi krog pogovorov, so še sporočili iz stranke SDS.




 
Preberite tudi:
Teroristični napad? Cerarjevi prejeli sumljivo pošiljko

Odpoved srečanja, na katerem naj bi stranke po petkovem začetnem tipanju že začele bolj resna pogajanja in naj bi govorili tudi že o kadrovskem prerezu morebitne tretje vlade Janeza Janše, prihaja po ponedeljku, ki je bil najbolj buren v SMC. Podpredsednica stranke in ministrica za delo Ksenija Klampfer je namreč izstopila iz stranke. V pismu predsedniku SMC Zdravku Počivalšku je zapisala, da je njena odločitev posledica nestrinjanja z vodenjem stranke, še posebej v času po odstopu predsednika vlade. Kmalu nato je prišlo še pismo ustanovitelja stranke in zunanjega ministra Mira Cerarja, ki je zapisal, da ne namerava sodelovati v vladi, ki bi jo vodil Janša.
 
Preberite tudi:
SDS zahteva opravičilo Šarca, sicer sledi ...

Janša je v odzivu Cerarju zabrusil, da ga niti nihče ni nikamor vabil, za Klampferjevo pa je tvitnil, da jo je imel »Damir (Črnčec, Šarčev državni sekretar za nacionalno varnost, op. p.) pripravljeno za vodenje stranke SMC«.

Odločitev Klampferjeve in zapis Cerarja je komentiral tudi Počivalšek. Po njegovem mnenju je razumljivo, da imajo različne poglede na situacijo in prihodnje delovanje, a bi bilo prav, da se o tem pogovorijo. »Loputanje z vrati je hipno res lahko všečno, a obenem politično nezrelo.«

SMC se vzporedno pogovarja tudi z LMŠ o morebitnem sodelovanju na predčasnih volitvah, če bi do teh prišlo. V ponedeljek so se sestali predstavniki strank na ravni poslanskih skupin, pogovori pa so bili kmalu končani. Tako ostaja velika uganka, ali se bo SMC odločila za sodelovanje z Marjanom Šarcem na predčasnih volitvah ali pa se bo odločila za sodelovanje v novi koaliciji.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije