Ministrica pred pogovori z Janšo izstopila iz SMC

SMC se pogovarja z obema: SDS in LMŠ.
Fotografija: Predsednik SMC Zdravko Počivalšek se pogovarja z LMŠ in SDS. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Odpri galerijo
Predsednik SMC Zdravko Počivalšek se pogovarja z LMŠ in SDS. FOTO: Tomi Lombar, Delo

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer je odstopila z mesta podpredsednice SMC in izstopila iz stranke.  V pismu predsedniku SMC Zdravku Počivalšku je zapisala, da je njena odločitev posledica nestrinjanja z vodenjem stranke, še posebej v času po odstopu predsednika vlade.

»Vedno sem verjela, da so rezultati dela tisto, kar politiku daje verodostojnost, s katero lahko stopi pred ljudi. S svojo ekipo sem kljub manjšinski vladi uspešno zaključila številne projekte,« je navedla Klampferjeva. Ob tem je med drugim omenila ohranitev socialne varnosti, dvig minimalne plače, dvig materinskega, očetovskega in starševskega nadomestila ter starševskega dodatka, ustavitev padanja pokojnin in dvig odmernega odstotka, pa tudi ukrepe na trgu dela. »Menim, da smo opravili veliko dobrega za ljudi, prav gotovo pa je ostalo še veliko izzivov. Žal pa v naši stranki niso vsi takšnega mnenja. Kot kaže, tudi ti ne, spoštovani predsednik. Najin pogovor tistega jutra, tik pred odstopom predsednika vlade, je razkril marsikatero pomanjkljivost v delovanju stranke,« je zapisala v pismu Počivalšku. Po njenih besedah je pogovor razkril tudi, da delo ni cenjeno, »bolj od dela namreč šteje populizem«.

LMŠ postavil pogoj SMC

Izstop Klampferjeve se je zgodil v času, ko se zdi, da je odločitev o tem, ali bomo šli na predčasne volitve ali pa dobili novo vlado pod vodstvom SDS, v rokah stranke SMC. Ta se namreč pogovarja tako z največjo parlamentarno stranko o novi vladi, ki bi jo vodil Janez Janša, kot tudi z LMŠ o ponudbi premierja Marjana Šarca v odstopu, da na morebitnih predčasnih volitvah stranki nastopita skupaj. Zaradi vsega tega se močno ugiba o tem, ali bi kateri izmed poslancev SMC utegnil prestopiti v katero drugo stranko. Klampferjeva sicer ni bila izvoljena za poslanko, tako da njen izstop iz stranke ne vpliva na število poslancev SMC.

SMC ter NSi in Desus naj bi pogovore s stranko SDS nadaljevali jutri, še prej pa se bodo danes nadaljevali pogovori med LMŠ in SMC o skupnem nastopu na volitvah. Kot poroča Delo, je prvi pogoj LMŠ za takšno sodelovanje zaveza stranke SMC, da tudi po volitvah ne bo oblikovala desne vlade. Na skupni listi naj bi stranki imeli vsaka polovico kandidatov. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije