POLICIJA V AKCIJO

Ko Janez Janša izobesi izraelsko zastavo, policija pravi takole

V zadnjih petih je policija izrekla 15 glob zaradi izobešanja tuje zastave.
Fotografija: Na poslopju vlade so izobesili zastavo Izraela. FOTO: Blaž Samec, Delo, Vlada RS
Odpri galerijo
Na poslopju vlade so izobesili zastavo Izraela. FOTO: Blaž Samec, Delo, Vlada RS

»V znak solidarnosti z Izraelom na stavbi vlade poleg slovenske in evropske tudi izraelska zastava. Obsojamo teroristične napade in stojimo ob strani Izraelu.« Tako je 14. maja na uradnem twitterju objavila vlada. Mnogi so ob tem opozorili na zakon o varstvu javnega reda in miru (ZJRM), ki v 4. členu o izobešanju tujih zastav pravi:



Ravno zaradi zapisanega v ZJRM so prepričani, da vlada s svojim početjem, ki je vnovič poskrbel za razdor tudi med Slovenci, krši obstoječo zakonodajo. Odzval se je tudi predsednik Borut Pahor, ki je na twitterju dejal, da »ni naklonjen izražanju stališč države glede mednarodnih vprašanj z izobešanjem zastav drugih držav«.

Pri policiji smo preverili, ali so izobešanje zastave na pročelju vladne palače preiskali in kakšne so bile ugotovitve. Če tega niso preiskali, zakaj ne? »Policijska uprava Ljubljana je bila minuli vikend obveščena o izobešeni zastavi na poslopju državne ustanove v Ljubljani,« so nam v soboto odgovorili iz PU Ljubljana. Dodali so še, da kršitve v povezavi z izobešanjem tujih zastav določata 4. in 14. člen ZJRM ter zakon o grbu, zastavi in himni Republike Slovenije ter o slovenski narodni zastavi, policisti pa vse okoliščine še preverjajo.



Manj dvomov je policija imela v 40 primerih, v katerih je prekrškarjem spisala globe ali izrekla opozorilo zaradi izobešanje tuje zastave (sankcije zaradi izobešanja zastave so navedene v 14. členu). Podatki GPU za zadnjih pet let so: 

leto 2016: 6 (2 globi, 4 opozorila),
leto 2017: 2 (0 glob, 2 opozorili),
leto 2018: 16 (6 glob, 10 opozoril),
leto 2019: 6 (2 globi, 4 opozorila),
leto 2020: 8 (4 globe, 4 opozorila) in
leto 2021, do 23. maja 2021: 2 (1 globa, 1 opozorilo).

»Policija vsak primer izobešanja zastave presoja od primera do primera, pri čemer zbira obvestila in ugotavlja okoliščine dejanja. Če so izpolnjeni vsi elementi prekrška, zoper kršitelja lahko uvede predpisani prekrškovni postopek, v sklopu katerega izreče opozorilo, opomin, globo ali uvede redni prekrškovni postopek pred sodiščem.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije