PANIKA

Slovenija bi Hrvaško lahko razglasila za nevarno

Objavljeno 23. junij 2020 08.07 | Posodobljeno 23. junij 2020 13.46 | Piše: T. V.

Ob vrnitvi iz Hrvaške bi Slovence lahko čakala karantena.

Na Hrvaškem so zadnje dni zabeležili povečanje primerov okužb z novim koronavirusom. FOTO: Tomi Lombar, Delo
»Hrvaška v resnici postaja epidemiološko nevarna država, tudi glede ponovnega širjenja virusa v Sloveniji. Skrb je na mestu,« je izjavil minister za zdravje Tomaž Gantar za Pop TV. »Takoj ko se bo povečalo število okužb v Sloveniji in bo ugotovljeno, da so te vnesene iz Hrvaške, ali pa če se bo tam to višje število okuženih na dnevni ravni ustalilo, bo država postala rdeča cona in bo uvedena karantena za vse, ki prihajajo iz Hrvaške.«image
Minister za zdravje Tomaž Gantar je zaskrbljen. FOTO: Leon Vidic, Delo
Slovence, ki se odpravljajo na Hrvaško, je minister opozoril, da lahko ob vrnitvi domov naletijo na karanteno, če ne bodo spremljali obvestil: »Glede na to, da se Hrvaška giblje v nevarnem območju, je ta nevarnost realna.« Gantar je sicer zaskrbljen, ker le malo ljudi še vedno upošteva zaščitne ukrepe. Povsod število okuženih narašča, zadeva ni zaključena, je posvaril. 

Nijz: Hrvaška (še) varna

Nacionalni inštitut za javno zdravje (Nijz) je sicer v ponedeljek sporočil, da Hrvaška kljub povečanemu številu okuženih ostaja na seznamu epidemiološko varnih držav, iz katerih je mogoče v Slovenijo vstopiti brez karantene in potrjenega negativnega testa na novi koronavirus, ki ne sme biti starejši od treh dni. Takšne države imajo manj od 10 novih okužb na 100 tisoč prebivalcev v zadnjih 14 dneh in skupaj 10 tisoč testov na milijon državljanov.

Seznam držav, iz katerih lahko v Slovenijo ljudje vstopajo brez omejitev, lahko preverite tukaj. Seznam držav s poslabšano epidemiološko sliko pa najdete na tej povezavi.

Okužbe v Zadru

Na Hrvaškem je od nedelje v središču pozornosti dogajanje na teniškem turnirju v Zadru, kjer je zavladala panika za tem, ko je eden izmed udeležencev, bolgarski zvezdnik Dimitar Berbatov, v nedeljo sporočil, da je pozitiven na sars-cov-2. Testirali so še več teniških igralcev, trije so bili pozitivni. Ali je pozitiven tudi prvi igralec sveta Srb Novak Đoković, naj bi bilo znano danes popoldne. Okužen je tudi petletnik, ki se je družil s teniškimi zvezdniki.

Zaradi udeležbe na turnirju, čeprav sta bila le med gledalci, se bosta testirala tudi hrvaški premier Andrej Plenković in mariborski župan Saša Arsenovič.

Na Hrvaškem konec tedna 168 tisoč slovenskih prenočitev
Hrvaško je po podatkih sistema eVisitor, ki beleži promet, ustvarjen v komercialnem in nekomercialnem segmentu in navtiki, med 19. in 22. junijem obiskalo nekaj več kot 185.000 turistov, ki so ustvarili skoraj 843.000 nočitev, je sporočila hrvaška turistična skupnost (HTZ).

Slovenskih prenočitev je bilo 168.000, kar predstavlja petino vseh. Največ prenočitev je odpadlo na nemške turiste, sledijo Slovenci, Avstrijci in Čehi. Dnevno je bilo pri naših južnih sosedih v povprečju okoli 210.000 turistov.

STA
Deli s prijatelji