Odločeno, maske so spet obvezne

Nekateri pravijo, da je to začetek drugega vala, drugi pa, da se še niti prvi ni končal.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

»Sprejeli smo sklep, da je ponovno potrebna obvezna raba zaščitnih mask in razkuževanje rok. Razlog je v tem, ker beležimo večje število okužb, zato smo se odločili za ta ukrep. Maske v zaprtih prostorih in javnih transportnih sredstvih so obvezne,« je na novinarski konferenci po seji vlade dejal minister za zdravje Tomaž Gantar. Dodal je še, da se je v preteklosti ta ukrep izkazal za učinkovitega in da se bo na dva tedna preverjalo, ali je tak ukrep še potreben. 

Jelko Kacin je pred tem povedal še, da je današnja epidemiološka slika nekoliko boljša. O sedmih novih okužbah, ki so bile potrjene v torek, je povedal, da so tri 'iz uvoza', za enega okuženega ni mogoče ugotoviti, od kod je prišla infekcija, za dva pa še poteka preiskava, od kod je prišla.

Kacin je še povedal, da so s seznama varnih držav umaknili Luksemburg in Črno goro. Ti dve državi sta zdrsnili na vmesni, rumeni seznam, na rdečem seznamu pa sta s četrtkom Portugalska in Albanija. Za tiste, ki v Slovenijo pripotujejo iz držav, ki so na rdečem seznamu, velja, da morajo v 14-dnevno karanteno.

Tomaž Gantar je še povedal, da je nekdo, ki potuje v državo, kjer je povečana verjetnost okužbe sam prevzema odgovornost za lastno zdravje in zdravje drugih. V pripravi je zakon, ki bo omogočal, da bo, kdor odhaja v državo, kjer je večja možnost okužbe, pri karanteni deležen nižjega nadomestila. »Prehodov v rizične države je precej. Iz teh držav smo tudi dobili okužene. Prav se mi zdi, da delamo razliko med tistimi, ki se naključno okužijo doma, in tistimi, ki zavestno potujejo na območje, ki je na rdečem seznamu.« Kacin je še povedal, da je bilo v zadnjih dneh zaradi novih pogojev za prestop meje izrečenih okoli 2700 ukrepov karanten

Minister za delo Janez Cigler Kralj pa je na novinarski konferenci predstavil še nekatere druge ukrepe in paket pomoči. Povedal je, da bo država prevzela breme plačila delavcu v primeru karantene. Turistične bone bo mogoče koristiti tudi pri sezonskih ponudnikih nastanitev. Vlada pa se zavzema tudi za uvedbo mobilne aplikacije za spremljanje stikov z okuženimi z novim koronavirusom in nadzor karanten.


Preberite še: Infektologinja Bojana Beović o tem, kako velika je verjetnost, da se okužite na Hrvaškem. 


Kot smo že poročali, je bilo v Sloveniji v ponedeljek odkritih 13 okužb z novim koronavirusom, v torek pa še sedem. Zaradi koronavirusa je trenutno hospitaliziranih sedem oseb. Infektologinja Bojana Beović je na novinarski konferenci danes povedala, da so vladi predlagali, da se znova uvede obvezno nošenje mask v zaprtih prostorih. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije