KORONAVIRUS (SPET) V SLOVENIJI

Odslej strožji ukrepi, imamo rdečo listo držav

Objavljeno 18. junij 2020 15.48 | Posodobljeno 19. junij 2020 09.19 | Piše: S. N.

Veljajo pri prehodu meje za osebe iz bolj obremenjenih držav s koronavirusom.

FOTO: Ritzau Scanpix, Reuters
Premier Janez Janša je na twitterju napovedal, da bodo s petkom začeli veljati strožji ukrepi pri prehajanju meje za vse, ki prihajajo iz držav večjega tveganja za okužbo z novim koronavirusom. Ob tem pa poudarja, da je za preprečitev širjenja okužb nujno upoštevanje razdalje, higieno rok in nošenje zaščitnih mask po navodilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (Nijz).»Vsak dan sledijo novi in novi primeri, dan prej štirje primeri, včeraj osem. Uvoz se krepi iz dneva v dan,« je na začetku novinarske konference dejal Jelko Kacin, ki je dodal, da je vlada ukrepala takoj.»To, kar smo napovedovali, a hkrati upali, da se nam ne bo zgodilo, se je začelo dogajati. Znova se soočamo z naraščajočim številom okuženih, za zdaj predvsem na račun prehodov južne meje, ne pa znotraj same države. Ko smo govorili o sproščanju ukrepov, so pogoji za to vedno bili zadostna zdravstvena kapaciteta, ugodna epidemiološka slika in zmožnosti, da sledimo novim primerom okužb,« je dejal minister za zdravje Tomaž Gantar.

Brez omejitev in karantene bodo v Slovenijo vstopali državljani Slovenije

Slovenija je zaradi vsega tega podaljšala seznam držav na rdeči listi, za katere veljajo omejitve za vstop v državo zaradi poslabšanih epidemioloških razmer zaradi covida 19. Na rdeči listi so po novem Bosna in Hercegovina, Kosovo in Srbija. Za vstop iz teh držav bo poslej obvezna karantena. Spremembe bodo veljale od polnoči, je sporočil notranji minister Aleš Hojs.

BiH, Kosovo in Srbija na rdeči listi
Na seznamu držav s poslabšano epidemiološko sliko je skupno 34 držav: Katar, Bahrajn, Čile, Kuvajt, Peru, Armenija, Džibuti, Oman, Brazilija, Panama, Belorusija, Andora, Singapur, Švedska, Maldivi, Sao Tome in Principe, Združeni arabski emirati, ZDA, Savdska Arabija, Rusija, Moldavija, Gibraltar, Bolivija, Portoriko, Gabon, Kajmanski otoki, Dominikanska republika, Južna Afrika, Iran, Velika Britanija, Severna Makedonija, Bosna in Hercegovina, Srbija in Kosovo.

Na seznamu varnih držav bo tako od petka 24 držav, in sicer Hrvaška, Madžarska, Avstrija, Ciper, Češka, Estonija, Finska, Nemčija, Grčija, Islandija, Latvija, Litva, Lihtenštajn, Norveška, Slovaška, Švica, Italija, Črna gora, Danska, Francija, Irska, Luksemburg, Malta in Španija.

Države, ki jih ni na teh dveh seznamih, so na t.i. rumeni listi, ki pa ne bo posebej objavljena.


Še naprej bodo lahko brez omejitev in karantene v Slovenijo vstopali državljani Slovenije ali tujci s stalnim ali z začasnim prebivališčem v Sloveniji, ki prihajajo iz držav članic Evropske unije oziroma držav članic schengenskega območja.

»Za zdaj težko govorimo o drugem valu epidemije, se pa nanj pripravljamo«
Minister za zdravje Tomaž Gantar je na novinarski konferenci, namenjeni aktualnim informacijam o novem koronavirusu, opozoril, da se Slovenija sooča z naraščajočim številom okuženih. Za zdaj gre predvsem za vnesene okužbe iz tujine, ne pa za širjenje virusa znotraj države, zato o drugem valu epidemije še težko govori, se pa nanj pripravljajo. 
 
Tako Gantar kot direktor Nijz Milan Krek sta danes poudarila, da ne želijo, da bi število okužb z novim koronavirusom spet naraslo do točke, ko ne bi več mogli spremljati širjenja virusa in stikov okuženih. Ob tem sta opozorila na relativno majhno število epidemiologov v državi, zato po besedah Kreka zdaj na hitro izobražujejo dodatne strokovnjake, ki bi lahko delali na terenu, in poskušajo s tem povečati kadrovske zmogljivosti.

Po Gantarjevih besedah opažajo, »da se obnašamo preveč sproščeno, kot bi pozabili, da nam je z velikimi napori uspelo premagati epidemijo«. Kljub temu se za zdaj še ne odločajo za zaostrovanje ukrepov znotraj države. Če bo to potrebno, pa bo eden prvih ukrepov znova omejevanje zbiranja na javnih krajih z zdajšnjih 500 oseb na 200, po potrebi pa bi to še stopnjevali.


Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek je ob tem pojasnil, da je država uvrščena na rdečo listo, če v zadnjih 14 dneh beleži 40 novih primerov okužb na 100.000 prebivalcev. Ob tem je dodal, da sta bili v zadnjih dneh dve okužbi z novim koronavirusom vneseni iz Rusije, devet iz BiH, tri iz Srbije, po ena iz Švedske in ZDA, za štiri pa izvor ni znan. Sekundarnih okužb od teh pa so zabeležili 14.Odpravljena je tako izjema, ki se je nanašala na bližnjega sorodnika državljana Slovenije ali tujca s stalnim bivališčem v Sloveniji oziroma živečega z njim v skupnem gospodinjstvu in s stalnim ali z začasnim bivališčem v državi EU ali drugi državi schengenskega območja, ki ima v Sloveniji lastništvo nepremičnine ali registrirano zračno ali vodno plovilo.

Pri sebi bodo morali imeti negativen test na okužbo

Slovenija tudi ukinja možnosti prehajanja meje brez omejitev za tedenske delovne migrante, ki bodo poslej morali prav tako imeti pri sebi negativen test na okužbo z novim virusom, ki bo izdan znotraj EU in ne bo starejši od treh dni. Za dnevne migrante sprememb prehajanja meje za zdaj ni, je še pojasnil Hojs.
Deli s prijatelji