V DZ

Kaj vse prinaša potrjena novela interventnega zakona po poplavah?

Med bistvenimi rešitvami so predplačila za sanacijo stanovanj, ureditev odstranitve ogroženih objektov ter ukinitev obveznega solidarnostnega prispevka.
Fotografija: Med bistvenimi rešitvami so predplačila za sanacijo stanovanj, ureditev odstranitve ogroženih objektov ter ukinitev obveznega solidarnostnega prispevka. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Med bistvenimi rešitvami so predplačila za sanacijo stanovanj, ureditev odstranitve ogroženih objektov ter ukinitev obveznega solidarnostnega prispevka. FOTO: Blaž Samec

DZ je danes z glasovi koalicijskih poslancev potrdil novelo interventnega zakona, ki določa dodatne ukrepe in rešitve za odpravo posledic avgustovskih poplav in plazov.

image_alt
Huda ura: družina s šestimi otroki ostala brez strehe (FOTO)

Zakon o interventnih ukrepih za odpravo posledic in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 velja od 2. septembra, usmerjen pa je predvsem v obnovo javne infrastrukture ter poenostavitev postopkov in pridobivanja dovoljenj. Naknadno se je pokazala potreba po dodatnih ukrepih in kot je poslancem povedala državna sekretarka na ministrstvu za javno upravo Mojca Ramšak Pešec, je vlada v predlog novele zakona zapisala ukrepe, ki so usmerjeni predvsem v reševanje stisk prebivalcev prizadetih območij.

V skladu z novelo zakona bodo lastniki v poplavah in plazovih poškodovanih ali uničenih stanovanjih prejeli predplačilo v višini 20 odstotkov prijavljene škode. Pogoj je, da je prijavljena škoda višja od 6000 evrov, da je imela v stanovanju prebivališče na dan 31. julija 2023 vsaj ena oseba, ter da objekt ni predviden za rušenje. Predplačila bo izvedla Finančna uprava RS.

V SDS so vložili dopolnilo za zvišanje tega deleža na 50 odstotkov, vendar ni dobilo zadostne podpore. Višji delež predplačil bi si želeli tudi v NSi, a kot je dejala poslanka te stranke Vida Čadonič Špelič, »odstotek na koncu niti ni toliko ključen, kot je ključna hitrost«.

image_alt
Prebivalci v Baški grapi na varnem, tudi evakuirani prebivalci iz doline Bistričice se že lahko vrnejo domov (FOTO + VIDEO)

Za stanovanjske objekte, ki so ogroženi zaradi poplav in plazov, je predvidena odstranitev. Osnutek sklepa s seznamom objektov za odstranitev bo pripravila vladna služba za obnovo, nato bo najmanj 15 dni javno razgrnjen, na koncu ga bo potrdila vlada. Lastnikom teh objektov bo država zagotovila enakovredno nepremičnino, lahko pa se bodo odločili za izplačilo odškodnine v denarju, je zapisano v noveli zakona.

image_alt
Ali sobota ali prispevek!? Marsikje ne vedo, kako zagotoviti dodaten delovni dan

V SDS in NSi so tem določbam odločno nasprotovali. »Ta člen določa pravno podlago za prisilne razlastitve objektov, ki jih je treba porušiti, ker so ogroženi zaradi poplav oziroma plazov,« je opozoril Zvonko Černač (SDS). Koaliciji je očital, da se hkrati z odstranitvijo ogroženih objektov ne ureja tudi gradnja na nadomestnih lokacijah. Ker SDS ni bila uspešna s predlogom za črtanje teh določb, so se poslanci SDS in NSi glasovanja o noveli zakona vzdržali.

Z novelo se poleg tega dopolnjuje institut krizne namestitve posameznikov, to so predvsem starejši in tisti, ki potrebujejo posebno pomoč in nego. V skladu z zakonom lahko krizna namestitev traja 21 dni, z uveljavitvijo novele se bo lahko še za enkrat toliko podaljšala.

Tistim, ki so se pred poplavami in plazovi zatekli k znancem in sorodnikom, novela zakona daje pravico do nadomestila za stroške bivanja v drugi stanovanjski enoti. Višina nadomestila je določena v pavšalnem znesku in je odvisna od velikosti gospodinjstva.

Predvidene so tudi rešitve za ravnanje z onesnaženo zemljino

Odstranitev bo financirala država, izvedena pa mora biti najpozneje do 1. julija 2024. »S tem sanacija in odstranjevanje onesnažene zemljine ne bosta prepuščena lokalnim skupnostim, ki so zaradi poplav že tako finančno in kadrovsko oslabljene,« je menila Bojana Muršič (SD).

Obvezni solidarnostni prispevek, s katerim naj bi za obnovo po poplavah zbrali 160 milijonov evrov, se z novelo iz zakona črta. Namesto tega vlada kot enega od virov financiranja obnove načrtuje zvišanje stopnje davka od dohodkov pravnih oseb za tri odstotne točke za prihodnjih pet let. 

Možnost solidarnostne delovne sobote ostaja

Še vedno pa v zakonu ostaja možnost solidarnostne delovne sobote. To lahko delodajalec izvede v dogovoru z zastopniki zaposlenih, tako zbrana sredstva pa se bodo stekala v sklad za obnovo Slovenije. Ob tem se z novelo določa, da se od plače delavca za opravljeno delo na ta dan ne plača dohodnine in prispevkov za socialno varnost.

image_alt
Vlada ukinja obvezni solidarnostni prispevek

Med preostalimi rešitvami so še financiranje prevoza donirane krme, sofinanciranje kritja dodatnih stroškov izvajalcem socialnovarstvenih storitev, metodologija določanja cen za nadomestne gradnje v okviru javnih naročil ter povrnitev škode društvom in ustanovam.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije