ZAKON O INTERVENTNIH UKREPIH

Vlada ukinja obvezni solidarnostni prispevek

Neobvezna solidarnostna sobota medtem ostaja.
Fotografija: Na novinarski konferenci po seji sodelujeta ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek in minister za finance Klemen Boštjančič. FOTO: Zaslonski Posnetek
Odpri galerijo
Na novinarski konferenci po seji sodelujeta ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek in minister za finance Klemen Boštjančič. FOTO: Zaslonski Posnetek

Vlada se je sestala na redni seji. Na novinarski konferenci po seji sta sodelovala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek in minister za finance Klemen Boštjančič. Vlada je na današnji seji obravnavala predloga novele zakona o interventnih ukrepih po ujmi ter zakona o obnovi in razvoju.

Vlada ukinja obvezni solidarnostni prispevek

Tako se je vlada odločila, da ukine obvezni solidarnostni prispevek, ki bi bremenil vse zaposlene in delodajalce, ne glede na njihov položaj in prizadetost v poplavah. »Namesto tega bomo z dodatnim odstotkom obremenili tista podjetja, ki ustvarijo več – govorim o davku od dohodkov pravnih oseb, ki ga bomo opredelili v zakonu o obnovi,« je povedal minister Boštjančič.

Neobvezna solidarnostna sobota ostaja

Boštjančič se je ob tem zahvalil vsem podjetjem, ki so že opravila t. i. delovno soboto. »S tem interventnim zakonom naslavljamo tudi izvedbo delovne sobote, in sicer ta kot do sedaj sicer ostaja prostovoljna, še vedno jo lahko podjetja izvedejo ob soglasju z delavci, plačilo za ta dan pa bo šel v proračun za namen odprave posledic,« je pojasnil in dodal, da delodajalci za ta dan davka in prispevkov na plače ne bodo plačali.

Zakon o interventnih ukrepih po ujmi je DZ sprejel avgusta, vlada pa se je za pripravo sprememb odločila, da bi prizadeti čim prej prejeli predplačilo za sanacijo stanovanjskih objektov. Predplačila za obnovo stanovanj, kjer ni predvidena nadomestna gradnja, bodo v primeru škode nad 6000 evri določena v višini 20 odstotkov zavedene škode v aplikaciji Ajda. Predvidena so za objekte, kjer je bilo konec julija prijavljeno vsaj eno prebivališče, je povedal minister. Možnost krizne namestitve pa se bo podaljšala za dodatnih 21 dni, je dodal. Na novo se bo uredila pravica do nadomestila stroškov bivanja na drugem naslovu. Njegova višina bo odvisna od števila članov gospodinjstva, gibala se bo med 150 in 250 evri mesečno. Z novelo zakona se bo uredilo tudi obveznost države, da na svoje stroške zagotovi prevzem in obdelavo onesnaženih zemljin, ki so nastala kot posledica poplav ter plazov.

 

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije