POST

Kaj se dogaja v azilnih domovih: jim kuhajo sredi noči?

Da lahko post upoštevajo v skladu s svojo vero, so poskrbeli tudi v azilnih domovih po Sloveniji.
Fotografija: Pojasnjujejo, kako so se lotili posta. FOTO: Getty Images, Istockphoto
Odpri galerijo
Pojasnjujejo, kako so se lotili posta. FOTO: Getty Images, Istockphoto

LJUBLJANA – Muslimani, tudi tisti, ki živijo v Sloveniji, so nekje na polovici ramazana. Strogi post se je začel 16. maja in bo trajal vse do 14. junija, ko ga bodo zaključili z bajramom. Strogi post od zore do mraka narekuje muslimanom, da se od sončnega vzhoda do zahoda odpovedo hrani, pijači, kajenju in spolnim odnosom.

Da lahko post upoštevajo v skladu s svojo vero, so poskrbeli tudi v azilnih domovih po Sloveniji. »V azilnem domu in njegovih izpostavah se upošteva prehranske navade v času ramazana. Izvaja se tudi iftar, do konca meseca pa so načrtovani še trije večji iftarji,« nam je pojasnila Katarina Štrukelj, vodja sektorja za sprejem in oskrbo v uradu vlade za oskrbo in integracijo migrantov.

Odgovorila je tudi na vprašanje, ali to pomeni, da delavci v azilnih domovih vstajajo sredi noči in pripravljajo obroke. »Obroki se pripravijo zvečer, nato jih odnesejo v svoje kuhinje in jih pojedo sredi noči,« je povedala.

In kaj je iftar, ki ga pripravljajo v azilnem domu? Gre za obrok po dnevnem postu, ki ni samo navadna večerja, temveč pravi družabni dogodek, na katerem se običajno zberejo člani družine, prijatelji in sorodniki.

Trenutno je v azilnem domu 118 prosilcev za mednarodno zaščito, na Kotnikovi v izpostavi AD72 ter v izpostavi v Logatcu pa jih je nastanjenih 19, so še pojasnili. 


 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije