VPRAŠANJA IN ODGOVORI

Janković dobil opomin, ker preiskovalcem ni želel odgovarjati

Ljubljanskemu županu se zdi delo preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab v bančnem sistemu politični cirkus. 
Fotografija: FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Leon Vidic, Delo

LJUBLJANA – Preiskovalna komisija DZ o ugotavljanju zlorab v bančnem sistemu je danes ljubljanskega župana Zorana Jankovića izpraševala o projektu Stožice, ki ga je občina izvedla z zasebnim partnerjem, banke pa so dolgove prenesle na DUTB. Komisijo je zanimala njegova vloga pri projektu, Janković pa je izpraševanje označil za politični cirkus. Predsednik komisije Anže Logar (SDS) je Jankovića vprašal o njegovi vlogi pri projektu Stožice, ki ga je Mestna občina Ljubljana izvedla v partnerstvu z zasebnim partnerjem Grep, ki je šel aprila 2013 v stečaj, njegove terjatve pa so banke v začetku leta 2014 prenesle na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB). Gospodarska škoda, ki je nastala pri projektu Stožice, je po Logarjevih besedah ogromna. »Ceneje bi bilo zgraditi stadion in dvorano z davkoplačevalskim denarjem, pa še manj tragedij bi bilo,« je namignil na samomor enega od podizvajalcev, kar pa je Janković označil za podtikanje.

Zaradi bančnih posojil Grepu in njegovima lastnikoma Gradis skupini G in Energoplanu je po Logarjevih izračunih nastala 135 milijonov evrov neto luknja, ki smo jo že morali plačati davkoplačevalci. Samo pri Grepu je ostalo za 17 milijonov evrov neplačanih obveznosti do podizvajalcev, skupaj z neplačanimi računi Energoplana in Gradis skupine G se ta številka povzpne na 30 milijonov evrov.

Župan dobil opomin

Janković na več vprašanj ni hotel odgovarjati, zaradi česar mu je Logar izrekel tudi opomin. »Vem, da smo tu zaradi političnega cirkusa, volitve so tu,« je dejal že uvodoma ter napovedal, da bo odgovarjal le na vprašanja, ki se mu zdijo smiselna. Poleg tega je zadeva na sodišču: tja jo je po Jankovićevih besedah spravila tožilka, ki je blizu SDS, z vsemi podatki pa že razpolaga nacionalni preiskovalni urad.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije