VEČ KOT DVA METRA SNEGA

Plazovi ogrožajo hiše, Trenta odrezana od sveta (FOTO)

Obstaja velika nevarnost snežnih plazov. Prihajajo hladnejši dnevi.
Fotografija: Na Mlinem se je sprožil plaz. FOTO: Bled
Odpri galerijo
Na Mlinem se je sprožil plaz. FOTO: Bled

V bovški občini se je v minulih dneh sprožilo več snežnih plazov, kakršnih domačini po besedah župana Valterja Mlekuža ne pomnijo od petdesetih let. Zaprti sta cesti proti Trenti ter cesta med Klužami in vasjo Log pod Mangartom. Na občini občane pozivajo, naj se nikar ne odpravljajo na mesta plazov in svarijo pred možnostjo dodatnih splazitev.

Kot je za STA pojasnil Edi Melinc iz bovške civilne zaščite, je bilo v Trenti več plazov. Najprej se je v petek zjutraj sprožil snežni plaz pri odcepu za Lepeno. Cesta je bila po Melinčevih besedah nato očiščena, kmalu pa se je nedaleč sprožil še en plaz.
Ko so čistili tega, se je prvi ponovil. Skupaj so se na cesto vsuli trije. Cesta bo še nekaj časa zaprta, odprtja danes ni pričakovati, saj ob padavinah obstaja možnost ponovitve plazov, je dejal Melinc.

Ponoči je nov plaz zaprl še cesto med Klužami in vasjo Log pod Mangartom. Ta bi bila sicer lahko po Melinčevi oceni odprta prej. Je pa izpostavil, da je sreča, da se nikomur ni nič zgodilo.

Iz bovške občine so na tamkajšnje prebivalce naslovili poziv, naj se ne odpravljajo na mesta plazov, predvsem pa ne zaradi radovednosti. Kot so zapisali, v visokogorju močno sneži, zato je možnost dodatnih splazitev na omenjenih relacijah zelo velika.
»Prebivalci Trente, Soče, Lepene, Vrsnika in Vasi na skali so odrezani od sveta. Štab Občinskega štaba civilne zaščite je aktiviran in spremlja dogajanje na terenu,« so zapisali.

S plazovi se soočajo tudi v Črni na Koroškem. Okoli 7. ure zjutraj se je na cesto Črna na Koroškem-Sleme v naselju Javorje sprožil zemeljski plaz, ki je oviral promet. Skoraj istočasno je zemeljski plaz zaprl cesto Črna na Koroškem-Bistra. Obe oviri sta bili odstranjeni, cesti pa odprti. Popoldne pa se je v Javorju sprožil nov plaz in znova zaprl cesto Črna na Koroškem-Sleme. Dežurni delavci cestnega podjetja bodo plaz sanirali v naslednjih dneh, cesta pa je do nadaljnjega zaprta, je razvidno iz poročila Uprave RS za zaščito in reševanje.


Hudo tudi pri Bledu


Ponoči se je zaradi obilnih padavin in taljenja snega, ki so povzročile namočenost zemljine, na Mlinem sprožil zemeljski plaz s strani Ceste Gorenjskega odreda proti Jezernici. Po podatkih civilne zaščite ni bil nihče poškodovan, nastala pa je obsežna materialna škoda, ki jo še ocenjujejo. Zemljina je skupaj s sadnim drevjem zgrmela v Jezernico in zaprla njeno pot, zato je Jezernica poplavila klet bližnje hiše.

Zemljina je skupaj s sadnim drevjem zgrmela v Jezernico in zaprla njeno pot, zato je Jezernica poplavila klet bližnje hiše. FOTO: Bled
Zemljina je skupaj s sadnim drevjem zgrmela v Jezernico in zaprla njeno pot, zato je Jezernica poplavila klet bližnje hiše. FOTO: Bled
Aktivirana sta bila štab Civilne zaščite Občine Bled in Prostovoljno gasilsko društvo Mlino. Plaz si je ogledala tudi Komisija Občine Bled za odpravo posledic naravnih nesreč. Kot so povedali na Občini, so vodo speljali s plazišča stran, plazišče pa so toliko zaščitili, da v tem trenutku ne predstavlja več grožnje za okolico.

V ponedeljek so bo plaz ogledal strokovnjak s področja geologije, ki bo ocenil, v kakšnem stanju je in kako bo potekala sanacija. Nujno sanacijo bo krila Občina Bled iz rezervnega sklada za naravne nesreče.

O plazu je bil obveščen tudi župan Janez Fajfar, ki je dejal, da je vesel, da ni bil nihče poškodovan. Hkrati občane prosi, naj zaradi velike razmočenosti tal spremljajo stanje na že znanih plaziščih ter vodostaje vodotokov.


Predvidoma bo zapadlo do 30 centimetrov snega


Padavine so čez dan nekoliko oslabele, manj jih je v vzhodnih krajih. Meja sneženja je trenutno na 800 do 1100 merov nadmorske višine. Predvidoma bo zapadlo še od 10 do 30 centimetrov snega, je napovedal vremenoslovec Blaž Šter. Nad 1800 metrov bo skupno največ novega snega v zahodnih in južnih Julijcih, tudi več kot dva metra. Nekaj mokrega snega bo po nižinah zapadlo le na Koroškem, je še napovedal.

Meja sneženja se bo spuščala in bo popoldne v severni Sloveniji na okoli 500 metrih nadmorske višine. Jugo ob morju bo slabel, predvsem v Prekmurju in na Štajerskem bo še pihal južni veter. Temperature bodo na Gorenjskem in Koroškem od 0 do 5, drugod od 5 do 11 stopinj Celzija.

Ponoči bodo padavine ponehale, delno se bo razjasnilo. Veter bo ponehal. Proti jutru bo od jugozahoda oblačnost naraščala, na jugu bo pričelo rahlo deževati. Najnižje jutranje temperature v nedeljo bodo od 0 do 5, na severu malo pod 0, ob morju 8 stopinj.Za severozahod države je za danes in nedeljo prižgan oranžni alarm. FOTO: Arso
Za severozahod države je za danes in nedeljo prižgan oranžni alarm. FOTO: Arso
V nedeljo bo oblačno. Dopoldne se bodo od juga spet razširile padavine, tudi po nižinah v notranjosti Slovenije bo dež prešel v sneg. Popoldne bo zapihal severovzhodnik, na Primorskem večinoma šibka burja. Temperature bodo od 0 do 5, na Primorskem do 9 stopinj.

image_alt
Plaz zasul cesto, reševalci pod snegom iskali ljudi (FOTO)


Takšen plaz je v petek zasul cesto Trenta–Bovec pri Soči. FOTO: Pu Nova Gorica
Takšen plaz je v petek zasul cesto Trenta–Bovec pri Soči. FOTO: Pu Nova Gorica
Po podatkih urada za meteorološko napoved Arsa je predvsem v Julijskih Alpah ter zahodnih in osrednjih Karavankah zaradi velike količine novega snega, nižje pa zaradi dežja, nevarnost snežnih plazov velika. Po petstopenjski lestvici je nevarnost plazov na severozahodu Slovenije 4. stopnje, zaradi česar je Arso prižgal oranžni, drugi najvišji alarm. Do zemeljskih plazov lahko pride tudi v ostalih predelih Slovenije. Verjetnost se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Prebivalci teh območij in lokacij, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočij. Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter tudi na zastajanje vode, posebej opozarja Uprava za zaščito in reševanje.

V noči na ponedeljek se bo prehodno zjasnilo, v ponedeljek zjutraj pa od zahoda spet pooblačilo. V južni ter ponekod v zahodni in osrednji Sloveniji bo čez dan občasno snežilo. V torek in sredo bo precej jasno z mrzlimi jutri, čez dan bo manj kot 5 stopinj. Tudi v četrtek bo zjutraj mrzlo. Pooblačilo se bo. V petek in soboto bo pretežno oblačno in postopno toplejše, možne bodo manjše padavine. V nedeljo bodo padavine verjetnejše. Po nižinah bo deževalo.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas