STALIŠČE SLOVENSKE VLADE

Golob po svetu za nacionalno varnost: Naša moralna dolžnost je, da podpiramo Ukrajino

Pred kamere je stopil tudi predsednik Pahor.
Fotografija: Robert Golob.  FOTO: Črt Piksi 
Odpri galerijo
Robert Golob.  FOTO: Črt Piksi 

Dokler imajo Ukrajinci voljo do vojaške obrambe, je naša moralna dolžnost, da jih podpiramo, je na novinarski konferenci po prvi seji sveta za nacionalno varnost (SNAV) v mandatu nove vlade dejal premier Robert Golob. »Mi nimamo pravice, da bi jim vsiljevali mir za vsako ceno proti njihovi volji,« je dodal predsednik republike Borut Pahor.

Kot je pojasnil premier Golob, je bil svet za nacionalno varnost enoten v oceni o podpori ukrajinskemu ljudstvu pri uveljavljanju pravice do samoobrambe. Pahor pa je poudaril, da se bo mirno reševanje sporov nadaljevalo takrat, ko se bosta za to odločila ukrajinsko ljudstvo in njegova zakonita oblast.

»V Sloveniji ne zaznavamo nobenega povečanega obsega tveganja ali ogroženosti, so pa razmere v Ukrajini kritične, zlasti zaradi ruskih napadov na ukrajinsko civilno energetsko infrastrukturo,« je po seji še dejal Golob. Ocenil je, da je cilj tovrstnih napadov izčrpati voljo naroda do obrambe.

Premier je še povedal, da bo Slovenija sodelovala pri programu urjenja ukrajinskih oboroženih sil, ki se bo izvajalo zunaj Slovenije.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije