DOBRODELNO

FOTO: Spretni prsti ustvarjajo s srcem

V varstveno-delovnem centru izdelujejo prelepe izdelke. Izkupiček gre za nagrade osebam z motnjami v razvoju.
Fotografija: Robi med izdelovanjem srčkov za maturante. FOTO: Igor Mali
Odpri galerijo
Robi med izdelovanjem srčkov za maturante. FOTO: Igor Mali

LJUBLJANA – Obiskali smo Varstveno delovni center Dolfke Boštjančič v ljubljanskem BTC, kamor hodijo v službo odrasli varovanci Centra za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Draga. Prav tako kot zdravi ljudje si tudi oni želijo, da bi koristno izpolnili svoje dneve in da bi si zaslužili za kakšen priboljšek. Vsak delovni dan od 8. do 14. ure pride sem na delo okoli 25 do 30 varovancev vseh generacij in pod njihovimi spretnimi prsti nastajajo čudoviti izdelki, od vezenin, škatlic in izdelkov iz gline do voščilnic in tapiserij.

Izdelujejo tudi po naročilu

»Ne, štempljajo se ravno ne, morajo pa biti vsak dan vsaj pet ur tukaj in jih morajo inštruktorji evidentirati. Čeprav niso sposobni osemurnega delavnika in vmes potrebujejo več odmora, so naši varovanci zelo spretni in ustvarjalni. Zelo radi hodijo v službo, poleg tega pa s prodajo njihovih izdelkov zaslužijo za nagrado. Vse skupaj, torej kadre, prostore, materiale in vse drugo, financira država, varovanci pa ne dobijo plač v pravem pomenu besede. Te dobijo v obliki nagrad, saj je prav ves izkupiček pri prodaji teh izdelkov namenjen njim,« nam pove vodja VDC ​Tatjana Popović.
Omar in inštruktorica Alenka sta povedala, da izdelujejo tudi po naročilu. FOTO: Igor Mali
Omar in inštruktorica Alenka sta povedala, da izdelujejo tudi po naročilu. FOTO: Igor Mali


Med obiskom VDC najprej srečamo Urško, ki ravno niza perlice na vrvico. Za dobrodošlico nam zrecitira pesem o vetru in še zapoje tisto o Orionu. V šivalnici se nas razveseli Omar in nam z veseljem z inštruktorico Alenko pozira v pravkar izdelanem predpasniku z všitim imenom Alen. »Izdelujemo tudi po naročilu. Kdor hoče predpasnik s svojim imenom, naj nas pokliče,« se pohvalijo varovanci.
Slepa Urška nam je med nizanjem perlic čudovito odrecitirala pesem o vetru. FOTO: Igor Mali
Slepa Urška nam je med nizanjem perlic čudovito odrecitirala pesem o vetru. FOTO: Igor Mali

Poleg njega Robi izdeluje srčke, Zdravko pa niza perlice za na voščilnice. »Ja, seveda, tukaj že januarja začnemo izdelovati voščilnice za novo leto, saj je povpraševanje zelo veliko. Kljub temu da si ljudje na veliko voščijo po družabnih omrežjih, še vedno vsako leto prodamo od tri do pet tisoč voščilnic,« pove Popovićeva.

Robi med izdelovanjem srčkov za maturante. FOTO: Igor Mali
Robi med izdelovanjem srčkov za maturante. FOTO: Igor Mali
V sobi za ustvarjanje iz gline naletimo na Tino pri izdelavi srčkov. Potem ko je zvaljala maso in z modelčki oblikovala srčke, jih zlaga po tri, ki bodo nato romali v peč, na žganje. Od varovancev izvemo, da so izdelki iz gline še posebno priljubljeni pri kupcih, še zlasti tisti z napisom Dobrodošli.

V naslednjem prostoru za kreativno ustvarjanje srečamo Marka, ki je izjemno talentiran risar in je še kot otrok narisal žabo, ki je nato postala simbol CUDV Draga. Idejo je dobil med bivanjem na Igu, kjer je bilo v njihovi okolici veliko žab.

Sadike sami vzgajajo

Na koncu našega obiska postanemo še ob skladišču, ki se kar šibi od prelepih izdelkov. Zagledamo glinene živalce (pujse, sovice, petelinčke ...), skodelice, krožnike in hiške za sveče, steklene izdelke, lesene pručke in umetelno okrašene smetišnice, škatlice, košarice, spominke, skratka izdelke, kakršne z veseljem uporabimo doma ali kot darilo.
Vodja VDC nam je ponosno odprla omaro, ki se je kar šibila od izdelkov. FOTO: Igor Mali
Vodja VDC nam je ponosno odprla omaro, ki se je kar šibila od izdelkov. FOTO: Igor Mali


In kje lahko kupimo te prelepe izdelke? »Tukaj v BTC so vsi vedno dobrodošli, tako za nakup kot tudi samo za pogovor in druženje z nami. Izdelke lahko kupite vsako leto na naši stojnici na božičnem in novoletnem sejmu, v spletni prodajalni in v Drugi violini. Ponujamo Zeleni program, in sicer prav v tem času sadike z Iga, kjer jih sami vzgajamo,« je še povedala Popovićeva.
»Naš cilj je, da se po končanem šolanju mladi tukaj naučijo raznih spretnosti, in da bodo potem, ko bo zaživel nov zakon o socialnem vključevanju invalidov, delali tudi drugje, v 'normalnih' službah, in ne samo tukaj, pri nas. Na primer v knjižnicah ali domovih za starejše. Gre za tako imenovano inkluzijo in deinstitucionalizacijo invalidov, ki pomeni, da tudi oni izrazijo svoje talente in se vključujejo v 'normalna' okolja. To nam že zelo dobro uspeva z gostilno Druga violina v Stari Ljubljani in še na nekaj drugih področjih,« je dodala direktorica CUDV Draga Valerija Bužan.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije