NEURJE

FOTO in VIDEO: Zaradi toče v Velikih Laščah aktivirali plužno službo

Objavljeno 09. julij 2019 13.13 | Posodobljeno 09. julij 2019 14.17 | Piše: STA, A. L.

Toča je oklestila poljščine in vrtnine, močan veter pa je po podatkih občine odkril strehi na dveh objektih in podrl več dreves.

Simbolična fotografija. FOTO: Rok H., Matej H., Oste B.
VELIKE LAŠČE – Neurje je v ponedeljek pustošilo v osrednji in južni Sloveniji. Na območju Velikih Lašč so zaradi velike količine toče aktivirali celo plužno službo. Toča je precej poškodovala poljščine in vrtnine. Del odjemalcev je tam še vedno brez električne energije.

V ponedeljek je bilo zaradi neurja po podatkih uprave za zaščito in reševanje v občinah Borovnica, Brezovica, Dobrova - Polhov Gradec, Ig, Jezersko, Kočevje, Ribnica, Velike Lašče, Vrhnika in Žiri skupno 92 dogodkov, kjer so posredovali gasilci 105 prostovoljnih društev in ene poklicne enote.

Klestila je toča


Na območju Občine Velike Lašče je ponedeljkovo neurje največ škode povzročilo na občinskih cestah, za prevoznost pa so zaradi debele plasti toče morali aktivirati celo plužno službo, je povedal Roman Viršek, ki je na občini pristojen za komunalno gospodarstvo. Toča je oklestila poljščine in vrtnine, močan veter pa je po podatkih občine odkril strehi na dveh objektih in podrl več dreves.

Še vedno brez elektrike


Danes na območju Velikih Lašč nadaljujejo odpravljanje posledic neurja, še vedno pa je bilo po podatkih podjetja Elektro Ljubljana ob 11. uri 192 gospodinjstev brez električne energije, zato je v vasi Ulaka tudi motena oskrba s pitno vodo. Delo na terenu intenzivno poteka, predvidoma do 15. ure bo oskrba z električno energijo ponovno vzpostavljena, je objavljeno na spletni strani občine.
 

Zalilo tudi podjetje


Gosta toča je klestila tudi na območju Občine Ribnica in poškodovala poljščine in vrtnine, prav tako je prizadeto travinje. Aktivirani so bili gasilci petih prostovoljnih gasilskih društev, skupno pa je bilo po podatkih občine 11 intervencij.Največ dela so gasilci na območju Ribnice imeli z izčrpavanjem vode iz objektov, med drugim je zalilo proizvodne prostore podjetja Inles, veter pa je delno razkril streho enega večstanovanjskega objekta, je povedal Ladislav Mate z Občine Ribnica. Večje škode na javni infrastrukturi po zdaj znanih podatkih ni bilo.

Kakšno bo vreme danes, preberite v članku Svarijo pred močnimi nevihtami, vetrom in točo. Poglejte, kje bo najhuje.
Deli s prijatelji