KDO BO NOSIL ODGOVORNOST?

Delodajalci nočejo bremena PCT, to predlagajo za zaposlene

Klub slovenskih podjetnikov podpira ukrepe, a želijo, da je odgovoren vsak delavec zase.
Fotografija: Hitri testi za ugotavljanje prisotnosti novega koronavirusa. FOTO: Shutterstock 
Odpri galerijo
Hitri testi za ugotavljanje prisotnosti novega koronavirusa. FOTO: Shutterstock 

Klub slovenskih podjetnikov (SBC) podpira večino ukrepov iz vladnega odloka o načinu izpolnjevanja pogoja PCT, ne strinja pa se s tem, da je časovno in finančno breme glede izpolnjevanja tega pogoja na delodajalcih, in to kljub temu, da se o tem, kateri pogoj bo izpolnil, odloča delavec. Predlagajo, naj bo odgovornost na strani zaposlenih.

image_alt
Od srede veljajo nova PCT-pravila. Kdo vse jih mora izpolnjevati?


Kot so danes sporočili iz SCB, se z večino ukrepov strinjajo, saj so ti usmerjeni v varovanje kolektivnega zdravja. Želijo, da je delovno okolje, v katerem se zadržujejo zaposleni, varno. »Ne moremo pa se strinjati z ukrepi v delu, ki celotno časovno in finančno breme glede (ne)izpolnjevanja pogoja PCT prenašajo na delodajalce, in to kljub temu da je odločitev o tem, kateri pogoj bo izpolnil, izključno na strani delavca. Vladi predlagamo, da se ukrep spremeni tako, da bo testiranje potekalo zunaj delovnega časa, obenem pa bo odgovornost za izvedbo individualna, na strani zaposlenih,« so zapisali.

Delodajalec ne more prisiliti zaposlenega, naj se cepi

Nenavadno se jim zdi, da mora delodajalec poskrbeti, da se bo obveza izpolnjevala, sicer mu grozi globa, medtem ko je samostojna pravica zaposlenega, da se odloči, katero izmed možnost bo izbral: strokovno priporočeno brezplačno cepljenje ali večkratno plačljivo periodično testiranje.



»Delodajalec zaposlenega ne more prisiliti, katero obliko izpolnjevanja pogoja naj izbere, kljub temu pa je dolžan nositi finančne in organizacijske posledice delavčeve odločitve, če se ta ne cepi,« opozarjajo v SBC.


 

Odgovornost naj nosi zaposleni

Želijo, da odgovornost za uresničevanje pogoja PCT prevzel tisti, ki ima edini možnost odločati se o njem, torej zaposleni. »Če namreč posameznik ni cepljen, je njegova dolžnost, da se redno testira in o tem obvešča delodajalca. Da je breme v tovrstnih primerih v celoti na plečih delodajalca, ni ne pravično niti ni finančno in časovno vzdržno. Poleg tega s tem družbi pošiljamo napačno sporočilo, da je tudi kolektivno nižja zaščita pred virusom sprejemljiva,« so navedli.

image_alt
Kam sploh še brez PCT? To so izjeme


Težava je po njihovem prepričanju tudi vštevanje časa, potrebnega za testiranje, v delovni čas delavca, zaradi česar se skrajšuje efektivni delovni čas delavcev. Dodatno težavo predstavlja okoliščina, da bo delodajalec moral delovni proces znova in znova prilagajati zaradi izpada delovnih ur tistih, ki se testirajo. Vse to negativno vpliva na uspešnost podjetja, so opozorili.

Vlada naj pripravi zakonsko podlago

Menijo, da se je z razvojem cepiv »odprla možnost, da se pri obvladovanju epidemije preide s kolektivne odgovornosti na individualno«, zato vlado pozivajo, naj pripravi zakonsko podlago, ki bo breme testiranja prenesla na posameznika, s čimer bi se uskladili pravica posameznika do svobodne izbire z odgovornostjo pri izvajanju te pravice.

»Sedanja rešitev namreč ne spodbuja ljudi k odgovornemu prispevku k boljšemu javnemu zdravju, kar so nenazadnje večkrat poudarili tudi predstavniki vlade in strokovnih inštitucij. Zato bi bila sprememba te ureditve, po našem prepričanju, v trenutnih okoliščinah najbolj primerna, pravična in vsebinsko utemeljena,« so pozvali.

image_alt
Milan Krek: Celotna družba talka necepljenih, zaradi njih težave v šolah, podjetjih


Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije