MESNA AFERA

Okrepčevalnicam in lokalom inšpektorji odnesli kebab

Znano je, kdo je bil uvoznik kebabov iz poljske klavnice za slovenski trg.
Fotografija: Sporni kebab dobavitelja Alebon. FOTO: Jean-Paul Pelissier, Reuters
Odpri galerijo
Sporni kebab dobavitelja Alebon. FOTO: Jean-Paul Pelissier, Reuters

MARIBOR – Inšpektorji uprave za varno hrano so obiskali okrepčevalnico Europa na Partizanski cesti, kar je za Večer potrdil Sufaj Pertarin iz tamkajšnje okrepčevalnice: »Tukaj so bili inšpektorji in odpeljali bodo kebab, ki nam ga dobavlja Alebon. Odslej smo brez govejega kebaba.«

Inšpektorji so umaknili goveji kebab uvoznika Alebon tudi iz sedmih mariborskih lokalov.

Gre za kebab podjetja Alebon, ki je 11. februarja sestavilo distribucijsko listo prejemnikov, pri katerih inšpektorji odrejajo umik.

Na novinarski konferenci so sicer v torek pri upravi za varno hrano dejali, da je kebab v Sloveniji varno jesti. 

Umik za to serijo kebaba so odredili poljske službe za nadzor, gre pa za skupno količino 11.975 kilogramov kebaba, ki je bila posredovana 41 prejemnikom v Sloveniji ter tudi v Hrvaški in na Madžarskem, so zapisali v Večeru.

Živali zdravljene tik pred zakolom

Četudi uprava za varno hrano uradnega obvestila poljskih organov o vzroku razširjenega umika še ni prejela, so slovenske analize prav v vzorcih kebaba tega dobavitelja pokazale prisotnost zdravila ketoprofen. Gre za nesteroidno protivnetno zdravilo, ki se razgradi v 24 urah po zaužitju. To pa pomeni, da so bile živali zdravljene tik pred zakolom, kar je prepovedano.

Potrdili prisotnost salmonele

Inšpektorji uprave za varno hrano so prav tako v izdelkih, ki jih je v Slovenijo uvozilo podjetje Alebon, potrdili prisotnost salmonele. Proizvajalec spornega kebaba je poljsko podjetje Efes Pol Fedai Simsek.


 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije