Nov ukrep vlade: ukinja se letalski prevoz, vrtci zaprti do preklica

Javno življenje bo povsem zamrlo, ljudje naj ostanejo doma.
Fotografija: Letalski prevoz se ukinja. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Letalski prevoz se ukinja. FOTO: Marko Feist

Uradni govorec vladnega kriznega štaba za spopadanje z novim koronavirusom Jelko Kacin je ob robu današnjega sestanka z direktorji bolnišnic napovedal, da se bo s torkom ustavil tudi letalski promet. Po besedah Kacina si prizadevajo oz. iščejo možnosti, da bi reševali posamezne državljane, če bi bilo treba, da jih gredo kam iskati. Omejitev bodo uveljavili dan pozneje kot za siceršnji javni promet. Ves javni promet v Sloveniji (vlaki, avtobusi) se ustavlja, taksiji bodo izjemoma lahko vozili, če bodo po vsaki vožnji avto razkužili.

Kacin je pozval tudi k razmaku v vrstah v trgovinah.

Ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) pa danes sporočilo, da slovenskim državljanom odsvetuje vsa potovanja. »Slovenija je 12. marca 2020 zaradi naraščanja števila primerov okužb s koronavirusom na podlagi 7. člena zakona o nalezljivih boleznih razglasila epidemijo. Slovenskim državljanom odsvetujemo vsa potovanja!« so sporočili z MZZ. Iz Slovenije na Hrvaško bodo slovenski državljani lahko potovali samo ob privolitvi na 14-dnevno samoizolacijo.
 

Zaprti vrtci, šole, dijaški in študentski domovi – ne samo 14 dni

Vse šole in vrtci bodo zaprti od ponedeljka do preklica. Kot so na ministrstvu zagotovili v sporočilu za javnost, je ukrep nujen in neizbežen, prepoved pa so skrbno in strokovno premislili. Na podlagi omenjenega odloka je ministrstvo danes vsem vzgojno-izobraževalnim ustanovam in univerzam po državi poslalo posebno okrožnico. 

Kot piše v njej, se prepoved nanaša na vrtce, osnovne šole, osnovne šole s prilagojenim programom, glasbene šole, zavode za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami z izjemo tistih, ki so ustanovljeni za delo z otroki s čustvenimi in vedenjskimi motnjami, srednje šole, višje strokovne šole, domove za učence, organizacije za izobraževanje odraslih ter univerze in samostojne visokošolske zavode.

Vrtcev staršem ne bo treba plačati za čas, ko bodo zaprti. 


OSTANITE DOMA IN PREPREČITE ŠIRJENJA VIRUSA

 

Preberite še:

Glasbeniki pripravili šov za vse, ki ostajajo doma (VIDEO)
Pri treh bolnikih je stanje zelo resno, sprememba pri vstopnih točkah
V Italiji od sobote umrlo 368 ljudi

Velja tudi za dijaške domove, vendar ne za tiste dijake in študente tujce, ki jim je zaradi trenutnih varnostnih razmer onemogočena vrnitev v kraj stalnega bivališča, ter prav tako ne za mladoletnike brez spremstva s statusom prosilca mednarodne zaščite oziroma s priznano mednarodno zaščito.
Vsak socialni stik je lahko tvegan. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Vsak socialni stik je lahko tvegan. FOTO: Voranc Vogel, Delo

Podobno velja za študentske domove. Izjema so tako študenti, ki imajo stalno prebivališče v študentskem domu, študentske družine ter študenti tujci in gostujoči profesorji, ki jim je zaradi trenutnih varnostnih razmer onemogočena vrnitev v kraj stalnega bivališča.
 

Organizirano varstvo prepovedano

Vlada je sprejela odlok, s katerim prepoveduje kakršno koli organizirano varstvo otrok, saj je širjenje virusa najintenzivnejše prav prek najmlajših, neposredno ogroženo pa je tudi vse zaposleno osebje, so sporočili z ministrstva za izobraževanje. Premier Janez Janša in ministrica Simona Kustec pozivata k medsebojni pomoči pri varstvu na domu.
 

Skoraj vse zaprto, živilske trgovine bodo odprte

S ponedeljkom začne veljati odlok za prepoved neposredne prodaje blaga in storitev potrošnikom. Sem se uvrščajo nastanitvene, gostinske, velnes, športnorekreacijske, kinematografske, kulturne, frizerske, kozmetične in pedikerske storitve, kot tudi storitve iger na srečo in druge podobne dejavnosti. Kot so zapisali na spletišču vlade, to ne velja za trgovine z živili, lekarne, banke, pošte in bencinske servise, možna bosta tudi dostava hrane in izvedba nekaterih storitev na domu.

 

Tonin: Želimo krepiti zaloge zaščitne opreme za primer velikega povečanja potreb


Obrambni minister Matej Tonin je po sestanku kriznega štaba za obvladovanje koronavirusa z direktorji bolnišnic poudaril, da želijo krepiti zaloge zaščitne opreme, da bi je v primeru velikega povečanja števila bolnikov z koronavirusom imeli dovolj. Danes so tudi založili regijske centre civilne zaščite, ki bodo opremo distribuirali občinam. Če se bo število bolnikov s koronavirusom drastično povečevalo, se bo povečevala tudi poraba zaščitne opreme, je opomnil minister in dodal, da želijo predvsem krepiti zaloge, da bi v primeru velikega povečanja potreb imeli zaščitne opreme dovolj.


Konec prepovedi prometa z zaščitnimi sredstvi

Vlada je na današnji dopisni seji izdala tudi odlok o prenehanju veljavnosti odredbe o prepovedi prometa zaščitnih sredstev, ki je stopila v veljavo v petek, 13. marca 2020. Promet je ponovno dovoljen danes od 19. ure. To pomeni, da ni več prepovedan promet z zaščitnimi sredstvi za zaščito pri novem koronavirusu. 
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije