OKROŽNICA MINISTRSTVA

S ponedeljkom bodo otroci doma: preverite, kako bo s plačilom vrtcev

Kako bo s plačilom za čas, ko otroci ne bodo v vrtcu?
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Voranc Vogel, Delo

Pristojni so ta teden sporočili, da bodo v ponedeljek svoja vrata zaprli v vseh šolah in vrtcih. Ob tem sta se pri starših pojavili vprašanji, kako bo s plačilom vrtca in kaj naj storijo tisti, ki ne morejo ostati doma in nujno potrebujejo varstvo. Ob tem vas lahko pomirimo: nujno varstvo bo zagotovljeno na lokalnih ravneh, plačila vrtca pa bodo v času zaprtja oproščeni vsi starši.

Simbolična fotografija. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Simbolična fotografija. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Kot izhaja iz okrožnice, ki jo je vrtcem poslalo šolsko ministrstvo, bodo vsi vrtci, javni in zasebni, s 16. marcem 2020 zaprti. Dejavnost prenehajo opravljati tudi vsi varuhi predšolskih otrok na domu, ki so vpisani v register varuhov predšolskih otrok. Vrtci in varuhi predšolskih otrok bodo dejavnost predvidoma lahko nadaljevali s 30. marcem 2020. V obdobju od 16. marca do 30. marca 2020 je torej prepovedano delovanje vseh vrtcev in opravljanje varstva predšolskih otrok na domu.

Varstvo zagotovljeno za tiste, ki to nujno potrebujejo

Nujno varstvo otrok bo organizirano le za otroke, katerih starši bodo nujno potrebovali varstvo, ker bodo dolžni še naprej opravljati svoje delo. O organizaciji nujnega varstva se je treba dogovoriti izključno na ravni posamezne občine, z županom, poveljnikom civilne zaščite in ravnateljem vrtca.
 

Vse, kar morate vedeti o koronavirusu, lahko preberete tukaj.



Nujno varstvo otrok se izkazuje s pisno izjavo delodajalca, da starši opravljajo delo, ki je pomembno za delovanje družbe in države v izrednih razmerah. Obrazec izjave boste prejeli naknadno. Takšno delo opravljajo zdravstveni delavci, zaposleni v civilni zaščiti, vojski in policiji in v drugih službah, ki so pomembne za oskrbo prebivalstva.  

Plačila oproščeni vsi starši

Starši so za čas, ko bodo vrtci zaprti, plačila za vrtec oproščeni. Plačila so oproščeni tudi starši, ki bodo koristili nujno varstvo. 
 
Obveznost kritja stroškov za zagotovitev plač oziroma nadomestil plač zaposlenim v javnih vrtcih od občine bo določena naknadno, ko bodo znane podrobnosti glede kritja teh stroškov iz posameznih virov. Zasebni vrtci bodo dobili pokrite stroške nadomestila plač zaposlenim za čas zaprtja zasebnih vrtcev in čakanja na delo iz državnega proračuna v skladu z intervencijskim zakonom.
 

Varuhi predšolskih otrok na domu, ki ne bodo smeli opravljati dejavnosti, bodo pridobili sredstva za kritje nadomestil plače iz državnega proračuna v skladu z intervencijskim zakonom.
 
Zagotovitev višine sredstev javnim vrtcem od občine bo določena naknadno, ko bodo znani dejanski stroški vrtca od 16. 3. do 29. 3. 2020.  

Postopki vpisa se prilagodijo

Postopki vpisa novincev v vrtec za šolsko leto 2020/21 se prilagodijo v skladu z navodili občin, vsi postopki imenovanja ravnateljev in vsi drugi postopki v vrtcu se prekinejo. Nadaljevali se bodo po odpravi izrednih ukrepov in ponovni vzpostavitvi normalnega delovanja vrtcev v državi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije