PRIHAJA UKREP NA RAVNI DRŽAVE

Oglasil se je minister Počivalšek: to vse ostaja odprto

Medtem ko so v mnogih krajih po Sloveniji v preteklih dneh že zaprli vse lokale, bodo to s ponedeljkom morali storiti po celotni Sloveniji, trgovine z živili bodo ostale odprte.
Fotografija: Zdravko Počivalšek. FOTO: Zaslonski posnetek
Odpri galerijo
Zdravko Počivalšek. FOTO: Zaslonski posnetek

Vlada pripravlja odlok za prepoved neposredne prodaje blaga in storitev potrošnikom, je prek Twitterja sporočil gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Trgovine z živili, lekarne, banke, pošte in bencinski servisi bodo odprti, možna bosta tudi dostava hrane in izvedba nekaterih storitev na domu. Več naj bi bilo znanega kmalu.




Občine že pred tem vzele stvari v svoje roke

Na Ptuju so pristojne v nedeljo dopoldan pozvali k sprejemu jasnih navodil za živilske trgovine in k zaščiti vseh zaposlenih v izpostavljenih sektorjih. »Glede na situacijo in dejstvo, da se ljudje še vedno neodgovorno obnašajo in situacije ne jemljejo resno, smo se tudi v Mestni občini Ptuj odločili, da izdamo odredbo o prepovedi obratovanja vseh lokalov in neživilskih trgovin. Veljala bo od danes, nedelje, 15. marca 2020, od 13. ure naprej do preklica. Prav tako bomo zaprli javna stranišča ter prepovedali zadrževanje in druženje na javnih površinah,« so danes sporočili iz Mestne občine Ptuj (MOP). Včeraj smo pisali, da se je za podoben korak odločil tudi župan Mestne občine Maribor (MOM) Saša Arsenovič. Več o tem v članku Apel župana: Bijemo bitko s časom. Naša življenja nimajo cene.

S Ptuja so pristojne pozvali k sprejemu jasnih navodil za živilske trgovine in k zaščiti vseh zaposlenih v izpostavljenih sektorjih: »Nujno je, da se za živilske trgovine sprejme enoten protokol, saj nam nobena samoizolacija in zapiranje vse povprek ne bosta pomagala, če se bodo ljudje množično in nekontrolirano zbirali in gnetli v prodajalnah. Prav tako pozivamo k ukrepom zaščite delavcev v vseh podjetjih z velikim številom zaposlenih.«

Pridružili se je tudi Občina Lenart

Življenje se ustavlja tudi v Občini Lenart. Začeli so z zaprtjem športne dvorane v Lenartu in Voličini, sledilo je obvestilo o zaprtju
Poln lokal na območju Ljubljane v nedeljskih dopoldanskih urah. FOTO: Bralec poročevalec
Poln lokal na območju Ljubljane v nedeljskih dopoldanskih urah. FOTO: Bralec poročevalec
Knjižnice Lenart: »Od danes naprej so ukinjene tudi uradne ure oziroma poslovanje za stranke v vseh prostorih občine. Ob tem pa je izdal tudi odredbo o zaprtju vseh družbenih, kulturnih in športnih objektov v lasti Občine Lenart. Od danes (15. marca) pa velja tudi odredba o zaprtju gostinskih in drugih lokalov na območju občine. Odredba o zaprtju lokalov se nanaša na gostinske lokale, frizerske, kozmetične salone, fitnese in druge objekte, namenjene skupnemu rekreiranju občanov, ter druge lokale, kjer prihaja do zbiranja večjega števila uporabnikov in niso namenjeni nujni življenjski preskrbi občanov.«

Za starše, ki so dolžni v skladu z ukrepi v izjemnih razmerah opravljati svoje delo, se varstvo otrok (predšolskih in šolskih do 5. razreda) organizira na območju Občine Lenart v prostorih, Vrtca Lenart, Gubčeva ul. 3, 2230 Lenart v Slovenskih goricah – Rdeči vrtec.

Občina Radovljica: prepoved delovanja do preklica

Odredbo o prepovedi delovanja lokalov so pripravili tudi v Občini Radovljica. Velja danes od 15. ure, in sicer do preklica. Hkrati občanke in občane pozivajo, da omejijo gibanje in se v skupinah ne zadržujejo na javnih površinah ter da v čim večji meri ostanejo doma.


Na Jesenicah jasna navodila

Na Jesenicah občinska oblast še ni popolnoma vzela vajeti v svoje roke, saj glede obratovanja gostinskih lokalov pričakujejo, da bo danes sprejeta državna odredba o zaprtju: »Dokler pa ta uredba ne stopi v veljavo, skladno z državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije podajamo priporočilo, naj lastniki gostinskih lokalov ne čakajo na odredbo in naj se čim prej odločijo za zaprtje ter s tem pomembno pripomorejo k upočasnitvi širjenja virusa. Enako velja za ponudnike storitvenih dejavnosti, kot so frizerji, kozmetični saloni, masažni saloni, cvetličarji itd.« so zapisali. Po županovem sklepu so do vključno petka, 27. marca 2020, že ukinjene uradne ure in zaprti prostori Občine Jesenice in posameznih krajevnih skupnosti, TIC Jesenice ter Medobčinskega inšpektorata in redarstva občin Jesenice, Gorje, Kranjska Gora in Žirovnica. Po potrebi bodo začasno ukinitev uradnih ur še podaljšali. Prav tako so zaprti prostori jeseniških javnih zavodov (Gledališče Toneta Čufarja Jesenice, Občinska knjižnica Jesenice, Gornjesavski muzej Jesenice, Glasbena šola Jesenice, Ljudska univerza Jesenice, Center za socialno delo Gorenjska – enota Jesenice, Zavod za šport Jesenice, skupaj s športnim parkom in dvorano Podmežakla, Dom upokojencev dr. Franceta Bergelja Jesenice ...). Zaprta je tudi Tržnica Jesenice.

Zdravstveni dom Jesenice je zaprt za vse obiskovalce. Na vhodu je medicinska sestra, ki izvaja triažo, vsi drugi vhodi so zaprti. Prekinjeno je tudi izvajanje preventivnih programov (referenčne ambulante, zdravstvenovzgojni center, šolski sistematski pregledi, preventivno zobozdravstvo …). Vsi z znaki okužbe s koronavirusom naj ne vstopajo v prostore zdravstvenega doma, temveč naj po telefonu pokličejo svojega izbranega osebnega zdravnika, v primeru njegove odsotnosti pa dežurnega zdravnika.

Splošna bolnišnica Jesenice je za obiskovalce popolnoma zaprta ob izjemi, da bolnega ali poškodovanega otroka lahko spremlja zdrav starš ali skrbnik, dovoljena pa je tudi prisotnost zdrave osebe ob porodu. Vse obiskovalce prosijo, da upoštevajo obvestila o obveščanju ob prihodu v bolnišnico (pokličejo, pozvonijo) in navodila o dovoljenih poteh gibanja na območju bolnišnice. Vse, ki imajo povišano temperaturo, kašelj ali oteženo dihanje oz. znake prehladnega obolenja, prosijo, da ne hodijo na pregled, temveč pokličejo na telefonsko številko 031 614 068 (od ponedeljka do petka od 7.00 do 15.00) in prejeli bodo nov datum za pregled.

Urgentni center Jesenice: Spredaj je postavljen zabojnik, namenjen pregledu pacientov, ki izkazujejo simptome možne okužbe s koronavirusom (povišana temperatura, kašelj in oteženo dihanje). Tam bo paciente pregledal triažni zdravnik, pred vstopom pa je treba poklicati na številko 051 668 651 ali pozvoniti in počakati.
 

Kako je pri vas? Napišite spodaj med komentarje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije