PREVARE NA RAČUN KORONAVIRUSA

Lažne zdravnice gulijo upokojence

Malopridneži od starostnikov izvabljajo denar. Če potrebujete pomoč, se raje obrnite na soseda.
Fotografija: Neznancem ne odpirajte vrat. FOTO: Guliver/Getty images
Odpri galerijo
Neznancem ne odpirajte vrat. FOTO: Guliver/Getty images

Izbruh novega koronavirusa je očitno postal priložnost tudi za prevarante. Ti so se odločili, da si bodo za tarče vzeli ravno najranljivejšo skupino prebivalcev. To so starejši posamezniki, ki jim je še posebno odsvetovano zapuščati dom, saj novi koronavirus lahko ogrozi njihovo življenje. Zato so odvisni od svojcev ali najbližjih sosedov.
V enem od blokov so se odločili pomagati starejšim sosedom. FOTO: Facebook/Humanitarček
V enem od blokov so se odločili pomagati starejšim sosedom. FOTO: Facebook/Humanitarček

V nekaterih stanovanjskih blokih so se že samoorganizirali, se povezali s starejšimi sosedi in namesto njih odšli v trgovino, na pošto plačat položnice ali pa v lekarno. Tem gre seveda velika zahvala. Tega pa nikakor ne moremo reči za tako imenovane samooklicane prostovoljce, ki so jih najprej zaznali na Štajerskem, ni pa izključeno, da svoje dejavnosti ne bodo razširili po drugih slovenskih krajih.

Kot nam pojasni Ninna Kozorog, predsednica društva Humanitarček iz Maribora, so bili o prvih zlorabah (skupaj so dobili že več kot 50 prijav) obveščeni že prvi dan, ko je bila razglašena epidemija. In sicer da v enem od blokov v okolici štajerske prestolnice samooklicani prostovoljci starejšim stanovalcem ponujajo pomoč pri plačilu položnic – vzamejo denar in se nikoli več ne vrnejo. Med drugim so ponujali možnost prevoza do zdravnika ali denimo lekarne, za kar pa so zahtevali precej več denarja, kot bi stal prevoz s taksijem. Dogajalo se je tudi, da so, predvsem prevarantke, oblečene v bele halje, da bi starostnike zavedle, da so zdravnice, na domu opravljali teste okuženosti z novim koronavirusom, seveda za ustrezno plačilo, od 30 do 50 evrov. Uporabile so navadno palčko.


Sogovornica poudarja, da seveda noben zdravnik tovrstnih testov nikoli ne bi opravljal na takšen način. Še posebno ne v navadni beli halji, ampak v povsem drugačni zaščitni opremi. Starejšim, ki potrebujejo prevoz do zdravnika, priporoča, naj najprej pokličejo zdravnika in se z njim dogovorijo po telefonu. Morda jim sploh ne bo treba od doma ali pa bodo težave uredili s patronažno službo.
 

Neznancem ne izročajte denarja


Zato, kot poudarja Kozorogova, naj bodo v teh dneh starejši še posebno pozorni, ko na njihova vrata pozvoni povsem neznana oseba. Nikar naj jim ne izročajo bančne kartice ali osebnega dokumenta. In naj seveda ne zaupajo neznancem oziroma osebam ali prostovoljcem, ki niso iz njihovega okolja. Prav zato so, kot dodaja sogovornica, šli v akcijo sosedske solidarnosti. Za starejše naj poskrbijo njihovi sosedje. Ali pa naj se povežejo s preverjeno lokalno dobrodelno organizacijo.
Prostovoljci naj jim hrano dostavljajo v obliki paketa brez izpostavljanja. Torej brez stikov, da bodo vsi zares zaščiteni pred morebitno okužbo. Kozorogova opozarja na paradoks, in sicer da so prav vse večje humanitarne organizacije omejile stike z uporabnikom, ti prevaranti pa si želijo ravno stika.


Starejši občani naj bodo pozorni na naslednje. Domnevnega prostovoljca naj vprašajo, kje je prišel prav do njihovega podatka oziroma zakaj se je oglasil prav pri njih. Naj jim ne dajejo nobenih osebnih dokumentov, seveda tudi denarja ne. Še posebno naj bodo pozorni na prostovoljce, ki denar za hrano zahtevajo vnaprej. Prav tako naj ne zaupajo razkužilom, ki se prodajajo od vrat do vrat. Če potrebujejo pomoč, naj se obrnejo bodisi na najbližjega soseda bodisi na preverjeno lokalno humanitarno organizacijo. Med drugim na Rdeči križ Slovenije, kjer zadnje dni s posebnim pozivom na facebooku iščejo mlade prostovoljke in prostovoljce, ki bi se jim pridružili pri pomoči prebivalstvu. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije