DALEČ OD RDEČEGA SEZNAMA

Krek: Če bo epidemiološka slika slaba, šol ne bomo odpirali

Ob povečanju okužb direktor inštituta za javno zdravje sicer pravi, da je Hrvaška še daleč od rdeče liste.
Fotografija: Milan Krek. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Milan Krek. FOTO: Blaž Samec

Kot smo poročali, je stanje z okužbami s koronavirusom na Hrvaškem skrb vzbujajoče. Hrvaška je neslavni rekord novih okužb v enem dnevu (180), ki so ga postavili včeraj, podrla že danes. V zadnjih 24 urah so opravili 1.249 testov in odkrili 208 okužb oziroma skoraj 17 odstotkov.
 

Hrvaška še daleč od rdeče liste


Ob tem je direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek za Radio Ognjišče odgovoril na vprašanje, ali se Hrvaška približuje rdečemu seznamu držav. »Hrvaška je še daleč od rdeče liste. Res je, da imajo dva dni zelo povečano število okužb. Če gledamo podatke zadnjih treh ali štirih dni, ki kažejo zelo strmo rast, bi lahko rekli, da to nakazuje nov vrh na Hrvaškem.«

No, notranji minister Aleš Hojs je na twitterju medtem zapisal, da okužbe, ki prihajajo iz Hrvaške, vodijo do strožjega režima vstopa v Slovenijo verjetno že v prihodnjem tednu.

Preberite šeZrušen neslavni rekord: iz Hrvaške prihajajo strašne številke
Minister Hojs čivka, omenil je karanteno

Krek je sodelovanje s hrvaškimi epidemiologi ocenil kot zelo dobro, a ga moti neodgovorno ravnaje Slovencev na Hrvaškem.
 

»Če bo epidemiološka slika slaba, šol ne bomo odpirali«


Vseeno pa zato, ker je povečano število okužb tudi pri nas in gre večinoma za uvožene primere, svari: »Če bo epidemiološka slika slaba, šol ne bomo odpirali.« Ob tem dodaja, da je smiselno, da družine s šoloobvezni otroki ta teden dopust končajo.


»Priporočal bi vsem staršem, ki imajo šoloobvezne otroke, naj se vsaj deset dni prej vrnejo z morja, da so otroci doma, da gredo lahko potem zdravi v šolo. Najslabše bi bilo, če bi šolo odprli in bi jo morali potem zapreti. To bo res katastrofa,« je še dejal za radio.


 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije