OVADENA VALERIJA

Knjižničarka na šoli kradla iz črnega fonda?

Objavljeno 11. avgust 2019 19.50 | Posodobljeno 11. avgust 2019 20.03 | Piše: Oste Bakal

Ovadili nekdanjo sindikalistko Valerijo Trajber. Ta očitke zavrača in napoveduje zasebne tožbe.

Ovadena sindikalistka Valerija Trajber zavrača očitke in trdi, da bo tožila druge. FOTO: Jure Lang
TIŠINA – Vroče poletne počitnice napovedujejo vročo jesen na Osnovni šoli Tišina. Že dlje so skrhani medsebojni odnosi, ne zaradi vodstva šole, temveč zaradi nesoglasij med zaposlenimi, člani Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz). Kriva naj bi bila domnevna poneverba in neupravičena uporaba tujega premoženja (sindikalnih sredstev) dolgoletne predsednice sindikata na šoli Valerije Trajber, a se zdi, da je zadeva mnogo globlja, in se seli na tožilstvo in pozneje najverjetneje tudi na sodišče. K sreči to ne vpliva na vzgojno in izobraževalno delo v tišinskih vrtcu in šoli, saj otroci dosegajo odlične rezultate tudi na državni ravni.
Na izpiskih sindikalnega računa naj bi bilo tudi za okoli 600 evrov kupljenih torbic.

Policisti in kriminalisti PU Murska Sobota so kar nekaj časa preiskovali sum kaznivega dejanja prve šolske sindikalistke, pomočnik komandirja PP Murska Sobota Milan Rojko nam je povedal, da so »policisti policijske postaje Murska Sobota zoper osumljenko podali kazensko ovadbo na pristojno okrožno državno tožilstvo v Murski Soboti zaradi suma storitve kaznivega dejanja poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja po členu 209/1 KZ-1«. Ovadena pravi, da je tega nekako vesela, saj bo lahko pravosodnim organom in javnosti »povedala pravo resnico o dogajanju na OŠ Tišina«. Ob tem, je dodala, bodo sledile zasebne, kazenske in odškodninske tožbe.
image
Jesen bo na OŠ Tišina pestra tudi zaradi domnevno nečednih početij sindikalistov. FOTO: Oste Bakal

V minulih mesecih so šolo pogosto obiskovali policisti in kriminalisti. Odvijanje klobčiča se je začelo maja 2018, ko je članstvo sindikata Sviz OŠ Tišina predčasno razrešilo Trajberjevo, sicer šolsko knjižničarko, s funkcije sindikalne zaupnice in izvolilo novo. Sodelavke, tudi njena namestnica v prejšnjem mandatu Renata Rajnar, so ji očitale številne nepravilnosti in nezakonitosti, med katerimi so zelo hude obtožbe, tudi prilaščanje finančnih sredstev, ponarejanje dokumenta, nezakonita izplačila, gotovinski dvigi ... Po trditvah sodelavk naj bi bilo v času, ko je Trajberjeva vodila sindikat, članstvo opeharjeno za več kot 7000 evrov! Očitajo ji spretno manipulacijo s sodelavci, ki so ji verjeli in zaupali, ona pa naj bi sama razpolagala z okrog 2500 evri iz članarine, ki se je zbrala na njihovem računu. Ovadena naj bi posebno tržno nišo našla prav pri sodelavcih. Vsa darila, ki so si jih zaposleni podarjali ob različnih priložnostih, naj bi plačevala s sindikalno bančno kartico, čeprav naj bi od vseh članov kolektiva, kakšnih 70 jih je, pobirala denar, navadno od dva do pet evrov. »Izpiski kažejo, da so se vsa darila znašla na sindikalnem računu in bila plačana s sindikalno bančno kartico, denar pa si je prisvojila. Na izpiskih sindikalnega računa je za okoli 600 evrov kupljenih torbic; ker je njena znanka v Murski Soboti, v Tokovi trgovini, prodajala torbice, so ji zainteresirani dali denar, ki ga je pospravila, torbice pa kupila s sindikalno bančno kartico. Od sodelavcev je pobirala po 15 evrov za muzikal, vstopnice pa v celoti plačala s sindikalno bančno kartico. Tudi adventni venčki, aranžmaji, rože ... vse je plačano s kartico. Piko na i pa predstavlja dogodek, vreden največjega obsojanja. Ob smrti moža sodelavke je ponaredila dokument in podpis Renate Rajnar, po katerem naj bi ji šolski sindikat namenil 200 evrov,« trdijo viri iz OŠ Tišina. Toda denarja sodelavka menda ni prejela, pravijo viri in še, da Rajnarjeva dokumenta ni podpisala. Naši viri trdijo, da so vse obtožbe resnične, o vsem naj bi bili seznanjeni območni odbor Sviza, pravna služba Sviza, policija in tožilstvo. Trajberjevi očitajo, da naj bi po dnevu razkritja njenih domnevnih nepravilnosti ostala v bolniškem staležu, kjer naj bi bila vse do januarja 2019. Ne razumejo, kako je lahko v času bolniškega staleža kandidirala za mestno svetnico v Murski Soboti ter obiskovala predvolilne dogodke in zabave. Trenutno je zaposlena za polovični delovni čas, domnevno zaradi rekonstrukcije roke po neki stari poškodbi. »Ko je bivša ravnateljica Sonja Rošer, ki iz zdravstvenih razlogov ni znova kandidirala za mesto ravnateljice, ugotovila mešetarjenje v knjižnici (snažilkam naj bi prodajala slovarje), izhode v službenem času, sušenje svojih in moških kopalk v knjižnici – v tistem času se je ločevala –, jo je obtožila mobinga. Ker je mojstrica besed, ima za vsako dejanje svojo zgodbo, ki prepričuje okolico. Soočenje vseh vpletenih na sodišču bo pokazalo resnico, upamo,« pravijo viri.
Vse, kar govorijo, je klevetanje in zato bom vse po vrsti tožila.
image
Tišina je lepa prekmurska vas, žal mnogi ne vedo, da v šoli ni vse v najlepšem redu. FOTO: Oste Bakal

Niti Valerija Trajber ni varčevala z žaljivkami na račun nekaterih sodelavk iz šole, ki da so ji vse to podtaknile. Zavrnila je očitke glede poneverbe denarja iz sindikalne blagajne in priznala »edino svojo napako«, kot se je izrazila, in sicer da je skupaj z večino zaposlenih ter lokalno skupnostjo »poskrbela za zamenjavo ravnateljice Rošerjeve in njene pomočnice, ob tem je večina v sodelovanju z občinskim svetom preprečila izvolitev Renate Rajnar, ki je želela biti nova ravnateljica. To mi je ena skupina sodelavk zelo zamerila in temu je sledilo vse, kar zdaj poteka,« pravi Trajberjeva, ki je priznala, da so v sindikalni blagajni imeli »črni fond«, a da ni zase vzela niti enega centa. »Vse, kar govorijo, je klevetanje in zato bom vse po vrsti tožila. Ravnateljico so izbrali ljudje, ne pa sindikat, 30 zaposlenih je bilo proti njej. Jaz sem bila pač prva sindikalistka in zato sem zdaj vsega kriva. A bom prebolela, videli pa bomo, kdo se bo zadnji smejal,« pravi. Glede poneverbe sindikalnega denarja nam je Trajberjeva zatrdila, da so vsako leto sprejemali zaključni račun oziroma finančno poročilo in so nadzorniki vedeli, če je bilo kaj narobe, a ni bilo tako in nadzor ničesar ni odkril. »Za vse, kar je delal sindikat, so vsi vedeli, zdaj pa meni očitajo, da sem delala protizakonito. Na raznih prireditvah smo se vsi imeli lepo, če je bilo kaj plačano iz sindikalne blagajne, tega očitno niso vedele, čeprav nikoli ničesar nisem sama podpisala,« nam je še povedala ovadena sindikalistka, ki jo žalosti, da gre za pranje umazanega perila. 
Deli s prijatelji