KORONAVIRUS

Za devetošolce ni več dvoma, kdaj se vračajo v šolo (VIDEO)

Pri nas je 18 aktivnih okužb z novim koronavirusom.
Fotografija: Ob ugodni epidemiološki sliki je bilo odločeno, kaj z devetošolci. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Ob ugodni epidemiološki sliki je bilo odločeno, kaj z devetošolci. FOTO: Jure Eržen, Delo

V četrtek je bilo opravljenih 882 testov na novi koronavirus. Noben test ni bil pozitiven, prav tako ni nobena oseba umrla zaradi covida 19. V bolnišnicah ostaja 21 pacientov, štirje so na intenzivni negi.



Na novinarski konferenci o aktualnem dogajanju v zvezi s koronavirusom sodelujeta ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič in vladni govorec Jelko Kacin. Ta je včeraj opozoril, da NIJZ po novem objavlja tudi oceno aktivno okuženih v Sloveniji; včeraj naj bi bilo pri nas 18 oseb, ki lahko virus prenesejo tudi na druge.



Ministrica je predstavila, kaj lahko v sodstvu pričakujemo s 1. junijem, ko bo konec epidemije. S 1. junijem sodišča pričnejo redno poslovati – to je z naroki in odločanjem – tudi v sodnih zadevah, ki se kot nenujne v času epidemije niso izvajale oziroma se niso izvajale v skladu z določenimi procesnimi roki. S 1. junijem prav tako začnejo oziroma se nadaljuje tek rokov v sodnih zadevah. Gre za tiste sodne zadeve, kjer roki do sedaj niso tekli, saj te zadeve niso bile nujne.



​Stranke na sodišču morajo še vedno nositi maske. Tisti, ki kažejo znake okužbe, naj na sodišče prihajajo. Treba bo upoštevati distanco. Za zaposlene so priskrbeli zaščitne ograde, sodnikom pa priporočajo nošenje mask. Sodne počitnice bodo letos potekale drugače, trajale bodo med 1. in 15. avgustom.

V zaporih so bili obiski omogočeni že 15. maja, 18. maja pa so bili zapori obveščeni, naj ne izdajajo več odredb o začasnem izpustu iz zapora. Vrnilo se je 22 takih oseb, skupaj je bilo izdanih 214 odločb.

Število bolnikov s covidom 19 se v Sloveniji že nekaj časa zmanjšuje. FOTO: Jure Eržen, Delo
Število bolnikov s covidom 19 se v Sloveniji že nekaj časa zmanjšuje. FOTO: Jure Eržen, Delo


Kacin je povedal, da se devetošolci v ponedeljek vračajo v šolo, saj je epidemiološka ocena pozitivna. Kdaj bi lahko v šole prišli tudi učenci prve in druge triade, bi morda lahko povedali naslednji teden. O potezi župana Romana Leljaka, ki je samovoljno odločil, da zapre osnovno šolo v Radencih, je Kacin odgovoril, da naj se župani, ki se znajdejo v podobni zagati, o tem najprej dogovorijo z regionalnim epidemiologom. Če tega ne dobijo, se lahko posvetujejo z lokalnim zdravstvenim domom. Poudaril je, da je naša epidemiološka slika odlična.



O prestopanju meja z Avstrijo je na naši strani vse pripravljeno za to, je poudaril Kacin, namigovanja, da gre pri tem za diskriminacijo Slovenije, pa ni želel komentirati. Dodal je, da dobivajo veliko povpraševanj Avstrijcev, ki želijo za binkoštne praznike k nam, a bi morali po vrnitvi domov v karanteno. Želimo si, da bi bil evropski dogovor dosežen čim prej, do tedaj pa smo odvisni od bilateralnih dogovorov, najprej s sosedami, NIJZ je dal na seznam držav z ugodno epidemiološko sliko 14 držav.

V Sloveniji že nekaj dni ni novih okužb, vendar je vlada včeraj podaljšala odlok o o začasni omejitvi zbiranja. To je podaljšala svetovalna skupina, ki jo vodi Bojana Beović, je pojasnil Kacin in dodal, da npr. obiskov vodnih parkov pred 1. julijem ne bo.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije