MENI, DA BODO NOVE VOLITVE

Janša odgovarja Bratuškovi: Z zanimanjem bomo opazovali še en eksperiment

Stranka SDS ne bo skakala v bazen, v katerem ni vode, je dejal Janša, ki se v zadnjih dneh najpogosteje omenja kot novi mandatar.
Fotografija: Janez Janša meni, da bomo šli ponovno na predčasne volitve. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Janez Janša meni, da bomo šli ponovno na predčasne volitve. FOTO: Leon Vidic, Delo

Možno je, da se za preostanek tega mandata DZ sestavi vlada, ki bo ambiciozna in ki bo večinska. Koliko je to mogoče, pa je danes še prezgodaj ocenjevati, je v izjavi medijem ob robu foruma Kluba slovenskih podjetnikov dejal predsednik SDS Janez Janša. »Zagotovo pa SDS ne bo skakala v bazen, v katerem ni vode,« je dodal, pri tem pa spomnil na besede, ki jih je pred časom izrekel premier v odstopu Marjan Šarec, ko je dejal, da se je »treba nehati spraševati, ali je voda v bazenu, in kako topla je, ampak je treba preprosto skočiti«.

»Vse, kar se zdaj dogaja, je neformalno. Strateško je položaj zelo podoben temu, kar je bilo pred enim tednom, nič se ni spremenilo. Formalno je na vrsti predsednik republike, ki bo opravil pogovore. Dogovorjena sva, da se potem slišiva in skupaj oceniva položaj,« je dejal Janša, da je zdaj na potezi predsednik republike. Borut Pahor bo pogovore o tem, ali je možno sestaviti novo koalicijo začel v torek.

»Zelo verjetne predčasne volitve«

Janša se je odzval tudi na potezo predsednice SAB Alenke Bratušek, ki je parlamentarne stranke z izjemo SDS povabila k pogovorom za oblikovanje morebitne projektne koalicije. »V Sloveniji je očitno vse mogoče. Vlado, ki jo je oblikovala stranka s komaj 13 poslanci, smo že imeli. Zdaj se očitno tega loteva stranka, ki jih ima dvakrat manj. Če si Slovenke in Slovenci želijo še enega takšnega eksperimenta, bomo z veseljem in zanimanjem opazovali, kako se bo končal. Mislim pa, da si tega ne želijo in da so pred nami zelo verjetno četrte predčasne volitve.«

Jelinčič: Ideja je dobra

Predsedniku SNS Zmagu Jelinčiču se ideja Bratuškove zdi dobra, zato jo bodo v stranki pretehtali. Kljub vsemu pa so predčasne volitve po njegovi oceni »najbolj realna možnost in verjetnost«. »Ideja je dobra, kako se bo to implementiralo, bomo pa videli. Je še kar nekaj vprašanj,« je povedal. O uresničljivosti omenjene pobude pa je Jelinčič povedal, da je »v slovenski politični sferi realno čisto vse in pravzaprav nič ni realno«. Dodal pa je, da doslej razen vabila Bratuškove ni prejel drugih povabil na pogovore.

V LMŠ, SD, Levici in SMC, na katere je Bratuškova prav tako naslovila pobudo, te za zdaj niso komentirali.

Predsednik NSi Matej Tonin je ponovil, da so pripravljeni na pogovore z vsemi, da pa jih sestava vlade zgolj za reševanje poslanskih mandatov ne zanima.



Med strankami potekajo intenzivni pogovori, saj je minuli teden s premierskega položaja odstopil Šarec. V LMŠ, SD in Levici so se že zavzeli za predčasne volitve, medtem ko druge stranke pogovorov o morebitni novi koaliciji niso zavrnile.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije