PESTRO ZAKULISNO DOGAJANJE

Bratuškova vabi vse, razen Janše

Predsednik države je pozdravil dialog med političnimi strankami.
Fotografija: Alenka Bratušek si je zamislila projektno vlado. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Alenka Bratušek si je zamislila projektno vlado. FOTO: Jure Eržen, Delo

Po odstopu Marjana Šarca z mesta predsednika vlade se ta teden nadaljujejo ugibanja o tem, ali bomo šli znova na predčasne volitve ali pa se bo oblikovala nova koalicija pod vodstvom SDS in Janeza Janše. Že danes se je sestal izvršni odbor stranke SMC, ki je sicer naklonjena oblikovanju nove vlade. Predsednik SMC Zdravko Počivalšek se je že takoj po Šarčevem odstopu minuli teden srečal z večino predsednikov parlamentarnih strank, te dni pa o političnih razmerah razpravlja s članstvom na terenu. Odbor je sprejel stališče, da so predčasne volitve zgolj ena od možnosti za razrešitev trenutnega položaja. »Predčasne volitve pomenijo vsaj polletni zastoj pri sprejemanju prepotrebnih ukrepov, poleg tega pa ne bi prinesle bistveno enostavnejših političnih razmerij.«
 
Preberite tudi:
Po odstopu Šarca nepričakovana novica iz njegovega urada



Po jutranjem izvršilnem odboru SMC, na katerem je stranka potrdila pripravljenost na nove pogovore, a ne za vsako ceno, se je vodja poslanske skupine Igor Zorčič v DZ sešel z vodjo poslanske skupine LMŠ Branetom Golubovićem. Pogovore med predstavniki strank je prejšnji teden po srečanju s Počivalškom napovedal že predsednik LMŠ Šarec. Počivalšek je po sestanku ocenil, da se njuni pogledi na izhod iz situacije nekoliko razlikujejo, a je Šarec zanikal, da bi bila ta razhajanja pretirana.

Vodji poslanskih skupin LMŠ in SMC po današnjem srečanju nista želela dajati izjav za medije.

Bratuškova predlaga tehnično vlado

Ta teden naj bi se sestali še organi SAB, ki jih v morebitni koaliciji, sestavljeni iz SDS, NSi, SMC in Desusa, ne omenjajo. Naj pa bi Alenka Bratušek prejšnji teden predlagala koalicijo, ki bi jo sestavljale iste stranke, kot so sestavljale Šarčevo vlado, le da bi bili v njih namesto LMŠ stranki Levica in NSi. Vendar pa takšna koalicija ne bi imela dovolj poslancev za večino, pa tudi sicer je sodelovanje tako različnih strank malo verjetno.
 
Preberite tudi:
Janša odgovarja Bratuškovi: Z zanimanjem bomo opazovali še en eksperiment


 

Pester teden

Nova predsednica Desusa Aleksandra Pivec je potrdila, da so prejeli povabilo SAB za pogovore o oblikovanju sredinske, projektne vlade. Pivčeva je poudarila, da so v DeSUS bolj naklonjeni volitvam in so že začeli z evidentiranjem kandidatov na terenu. »Smo pa dovolj odprti, da prisluhnem morebitnim vabilom za sestavo nove koalicije,« je dejala ob robu Foruma Kluba slovenskih podjetnikov. Povedala je, da je to prvo povabilo, ki so ga v stranki prejeli, a pričakuje tudi vabila za pogovore od drugih, saj se zadnje dni govori o različnih poskusih sestave nove vlade. »Ta teden bo pester, na ta povabila se bomo odzvali,« je dejala. Po njenih besedah jih bodo na sestankih zanimale predvsem vsebine teh morebitnih vlad.
 
Preberite tudi:
Kdo s kom v posteljo: brez Šarca ali Janše med rjuhami ne gre

Iz SAB so sporočili, da so vse stranke razen SDS, povabili k sodelovanju. Pismo, ki so ga naslovili na vse stranke, razen SDS, lahko preberete tukaj:


V SDS in NSi sta sicer takoj po odstopu Šarca voditelja strank napovedala, da sta bolj naklonjena predčasnim volitvam. V strankah so že začeli priprave na volitve, a pogovorov o morebitni drugačni koaliciji ne izključujejo.



Če bo do volitev prišlo, pa bodo, kot kaže, na njih spet nastopile nove stranke. Danes bodo člani iniciativnega odbora javnosti predstavili priprave na ustanovitev nove, zelene stranke Zelena dežela (ZaDa). Kdo stoji za njo, iz vabila ni razvidno, zagotovo pa to ni nekdanji okoljski minister Jure Leben, o katerem se je minule tedne govorilo, da bi utegnil znova stopiti v politiko.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije