PANIKA MED SLOVENCI

Bili smo na terenu: police izropane, dobavitelji brez odgovora (FOTO)

Preverili smo, kakšno je dejansko stanje na terenu in kako močno koronavirus vpliva na kupce.
Fotografija: V eni izmed drogerij so police z razkužili popolnoma izropane. FOTO: P. K.
Odpri galerijo
V eni izmed drogerij so police z razkužili popolnoma izropane. FOTO: P. K.

Poročali smo že o izrednem stanju v Italiji zaradi okužb s koronavirusom in nekateri bralci so nas opozorili, da so razmere tudi pri nas alarmantne. Naši sosedi štejejo okužene s koronavirusom, Furlanija-Julijska krajina je že čez vikend razglasila izredne razmere zaradi okužb. Sever Italije je zaradi koronavirusa v blokadi, odredili pa so izolacijo 11 mest. Trgovine so izpraznjene. Preverili pa smo, kakšne so razmere pri nas.


Preberite tudi:
Strašni posnetki, Italijani v peklu: trgovine izpraznjene, ljudje si delajo zaloge hrane (FOTO)



V eni izmed ljubljanskih lekarn so nam povedali, da so zaščitne maske hitro pošle, kot vroče žemljice pa so se razprodala tudi razkužila. Dobavitelji ne vedo, kdaj bo zaščitna oprema spet na voljo, stranke pa zanima le to. Tudi v eni izmed drogerij na Dunajski cesti so potrdili, da so razkužila pošla in da so police prazne.


V času našega nakupa je stranke zanimalo, kdaj bo mogoče spet dobiti omenjene artikle, in menda bodo na voljo v naslednjih dneh. Police pa so bile ob našem obisku popolnoma prazne, razkužil ni mogoče dobiti nikjer. 

Razkužila so pošla. FOTO: P. K.
Razkužila so pošla. FOTO: P. K.

Strokovnjaki že nekaj časa opozarjajo, da zaščitne maske pri zdravih ljudeh niso potrebne, vendar ze za navodila strokovnih delavcev državljani ne zmenijo preveč. Kirurške maske so učinkovite do dve uri potem, ko si jih nadenemo, ko postanejo vlažne, pa ne več. 

Preberite tudi: Primorci v pripravljenosti, maske in razkužila pošli!


Preverili smo tudi stanje v trgovinah s hrano pri dveh večjih trgovcih, povečane prodaje nujnih življenjskih dobrin pa ni. Police se še vedno polne moke, mleka, makaronov, riža, konzervirane hrane ipd. Tudi prodajalka nam je potrdila, da niso zaznali povečanega povpraševanja po omenjenih izdelkih.

Za hrano se nam ni treba bati. FOTO: P. K.
Za hrano se nam ni treba bati. FOTO: P. K.
Povedala je, da je prodajo približno enako količino kot pred pojavom koronavirusa. Za večjo prodajo moke pa bi lahko okrivili tudi pustni čas, ko marsikatera gospodinja postreže z domačimi ocvrtimi dobrotami. Pri nekaterih kupcih smo sicer opazili velike količine testenin in omak, vendar je šlo prej za izjemo kot pravilo. 

Nekateri si že delajo zaloge. FOTO: P. K.
Nekateri si že delajo zaloge. FOTO: P. K.

Sicer je zaradi izbruha okužb z novim koronavirusom v Italiji po ocenah ministrstva za zdravje možnost pojava virusa pri nas velika. Tako bo danes potekalo srečanje z vodstvi bolnišnic, zasedal pa bo tudi parlamentarni odbor za zdravstvo. V Rimu se bodo sestali zdravstveni ministri sosednjih držav.

V UKC Maribor so v ponedeljek zabeležili sum okužbe s koronavirusom pri dveh osebah, vendar so ga s testiranjem ovrgli. Iz previdnosti pa so prepovedali vse obiske v kliničnem centru.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije