DRUGI TIR

Bruselj bo za drugi tir dal četrt milijarde evrov

Celoten projekt bo predvidoma stal 1400 milijonov evrov.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Uroš Hočevar

LJUBLJANA, BRUSELJ – Evropska investicijska banka (EIB) je sporočila, da je projekt drugi tir nove železniške proge Divača–Koper uvrstila na seznam projektov, ki jih bo financirala. Predvidena višina financiranja je 250 milijonov evrov.

»Vesela sem, da se stvari premikajo v pravo smer«, je ob tem izjavila ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. »Zadnje tedne so tako predstavniki našega ministrstva kot tudi finančnega ministrstva in drugih deležnikov, pa seveda vodstvo družbe 2TDK kot investitor projekta, veliko časa namenili pogovorom s predstavniki EIB, kar je očitno obrodilo sadove. Odločitev sicer še ni dokončna, vendar uvrstitev na seznam EIB pomeni, da je tudi banka prepoznala kakovost in pomen tega projekta, kar sem ves čas verjela in pričakovala«, je še dejala ministrica.

Financiranje projekta tudi s posojili komercialnih bank

Na Evropsko investicijsko banko je bila konec maja 2018 posredovana vloga za odobritev 250 milijonov evrov posojila družbi 2TDK. Med oktobrom 2018 in januarjem letos so med Evropsko investicijsko banko in 2TDK potekala pogajanja, na podlagi katerih bo Evropska investicijska banka projekt dokončno ocenila in ga predvidoma aprila uvrstila v potrditev upravnemu odboru banke.

V investicijskem programu projekta drugi tir je med predvidenimi viri financiranja projekta drugi tir tudi posojilo mednarodnih finančnih institucij in banke SID ob kapitalskem vložku, nepovratnih evropskih sredstvih in posojilu komercialnih bank. Projekt naj bi, kot je pred tedni povedala Bratuškova, stal 1,4 milijarde evrov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije