VSAK TEDEN KOGA ULOVIJO

S kurirskim avtom dostavljal drogo

V Avstriji spet prijeli preprodajalce kokaina iz Slovenije. V Celovcu vsak teden sojenje zaradi naših mamil.
Fotografija: Policija je zaplenila tehtnice in druge pripomočke za preprodajo in uživanje mamil. FOTO: Lpd Koroška
Odpri galerijo
Policija je zaplenila tehtnice in druge pripomočke za preprodajo in uživanje mamil. FOTO: Lpd Koroška

CELOVEC, BELJAK – Prost evropski pretok blaga in ljudi med Slovenijo in Avstrijo, ki ga ne zmanjša niti avstrijski protimigrantski nadzor meja, se v Avstriji precej pozna v kazenski praksi. »Skoraj ne mine teden, da ne bi potekalo sojenje zaradi mamil iz Slovenije,« nam v telefonskem pogovoru pojasni predstavnik celovškega deželnega sodišča za medije, sodnik Christian Liebhauser-Karl.

Tudi poostrene mejne kontrole ne prestrežejo večine drog, ki prihajajo iz Slovenije. FOTO: Polizei.gv.at
Tudi poostrene mejne kontrole ne prestrežejo večine drog, ki prihajajo iz Slovenije. FOTO: Polizei.gv.at
Ta teden je v Celovcu namreč razpisana glavna obravnava proti trem tihotapcem, ki so iz Slovenije uvozili več sto gramov heroina in ga nato preprodali tamkajšnjim odvisnikom. Tožilstvo jih bremeni, da so prodali slab poldrugi kilogram heroina. Liebhauser-Karl je pojasnil, da gre za nov proces, naslednji teden pa se bo odvilo še več sojenj zaradi mamil iz Slovenije. V ponedeljek popoldne pa je policija avstrijske Koroške poročala o primeru iz Beljaka, ki šele mora priti na vrsto za sodno obravnavo.

Novo razkritje koroške mamilarske naveze z avstrijske strani Karavank se je napovedalo decembra lani, ko so nekega 28-letnika iz Beljaka obdolžili, da je vlomil v prostore dveh podjetij. Ko pa je padel v roke policistov iz Vrbe na Koroškem in bil prepeljan v celovški pripor, so po temeljiti preiskavi na njegovem mobilnem telefonu našli pogovore z njegovimi odjemalci mamil pa tudi slike, na katerih je bilo po več tisoč evrov gotovine.

Ko so preiskavo razširili, so odkrili, da 28-letnik ni bil sam; deloval je z leto starejšim pajdašem z območja Beljaka, ki je delal kot voznik paketne dostavne službe. Ta je skrbel za dovoz večjih količin kokaina iz Slovenije, ki sta ga nato (pre)prodajala v mestu in okolici. Kot navaja koroška policija, so obema lahko naprtili več prevozov in poslov, ki sta jih podrobno načrtovala ter opravila z vozilom kurirskega podjetja, ko je bil 29-letnik z območja Beljaka v šoferski službi.

Ob prijetju štirih preprodajalcev so izsledili še 50 kupcev. FOTO: guliver/<br />
Getty Images
Ob prijetju štirih preprodajalcev so izsledili še 50 kupcev. FOTO: guliver/
Getty Images
Telefoni očitno povedo več, kot bi v tem primeru želeli njihovi lastniki: po številnih spoznanjih je sledilo še to, da sta bila v narkonavezo vključena še dva prodajalca, 25-letnik z območja Beljaka ter 21-letni pomočnik iz Špitala ob Dravi. Četverica je za celovškimi rešetkami končala že konec julija, ob njih pa so izsledili še 50 kupcev, ki bodo prav tako obtoženi in najverjetneje kaznovani. A račun zanje ne bo tolikšen kot za razkrito četverico, ki jo čaka od enega do 15 let zapora za promet z drogami.
Dodatno obremenilno dejstvo bo, da so avstrijski preiskovalni organi na koncu evidentirali večje količine mamil, ki so jih osumljenci preprodali: bremenijo jih za preprodajo najmanj 2,8 kilograma kokaina ter 600 gramov konoplje. Ob hišnih preiskavah pa so jim zasegli mamila, pribor za uživanje, tehtnice ter druge pripomočke za preprodajo. A prav pogovori in fotografije z mobilnega telefona so bili ključni, da so po večmesečni preiskavi presekali še en kanal s prepovedanimi drogami, ki izvira na sončni strani Alp. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije