KATASTROFA

Ponovno krvav strelski obračun na šoli

Izključeni dijak je ubil 17 ljudi, menda zaradi ljubosumja. Orožje je kupil legalno, že prej pa je streljal veverice in kuščarje.
Fotografija: Reševalci peljejo ranjenega dijaka v bolnišnico. FOTO: AP
Odpri galerijo
Reševalci peljejo ranjenega dijaka v bolnišnico. FOTO: AP

PARKLAND – Najmanj 17 ljudi je umrlo v strelskem napadu na srednji šoli v floridskem Parklandu (ura vožnje iz Miamija), ki ga je izvedel 19-letni bivši dijak Nikolas Cruz. Najstniku, ki so ga pred tem izključili, je nato uspelo pobegniti s skupino dijakov, a so ga policisti izsledili in aretirali. Učenci so se med napadom prestrašeni skrivali v stavbi, medtem ko je Cruz izvedel drugi najbolj smrtonosni napad po tem, ko je bilo v šoli Sandy Hook v Connecticutu leta 2012 ubitih 26 ljudi. Povrhu je to že šesti strelski obračun v šoli v tem letu, v katerem so bili ali ranjeni ali ubiti učenci.

Lokalni šerif Scott Israel je povedal, da je Cruz pred šolo ubil tri ljudi, nato pa vstopil in jih ubil še 12. Dve osebi sta pozneje umrli v bolnišnici. »To je katastrofa, nimam besed,« je bil vidno pretresen Israel. Tri osebe so še vedno v kritičnem stanju, trije pa so stabilni. Trenutno še poteka identifikacija žrtev, je pa šerif razkril, da je med njimi tudi trener šolske nogometne ekipe.
Napad na srednji šoli Marjory Stoneman Douglas se je začel v sredo ob pol treh popoldne po lokalnem času. Osebje in učenci so zaključevali šolski dan, ko so zaslišali prve strele. Cruz je sprožil požarni alarm, preden je začel streljati. Prostore šole so za tem preplavili specialci in policija in začeli evakuirati učence, medtem ko so se pred stavbo že zbirali zaskrbljeni starši in reševalna vozila. Cruza naj bi iz šole izključili zaradi težav z disciplino, pozneje se je izvedelo, da je bil nasilen do bivšega dekleta. Aretirali so ga v bližnjem kraju, približno eno uro po napadu. Aretaciji se ni upiral. Pravi razlog za njegov napad še ni znan, je pa 17-letna Victoria Olvera povedala, da se je obračun najverjetneje zgodil zaradi spora z novim fantom njegovega bivšega dekleta. Napadalec je orožje kupil povsem legalno in ga imel spravljenega v družinski hiši, kjer je živel, odkar je lanskega novembra umrla njegova mama. Bil je posvojen. Sosedi so povedali, da je bil težaven mladostnik, pogosto je streljal na kokoši, kuščarje, veverice in žabe. »Začeli smo proučevati njegovo aktivnost na spletu, na družabnih omrežjih in naleteli na številne stvari, ki vzbujajo skrb, veliko skrb,« je nadaljeval šerif.

V šoli, ki jo obiskuje 3000 otrok, so do konca tedna odpovedali pouk. Pozneje so številni dijaki povedali, da so bili prepričani, da gre za vajo, ker se je sprožil požarni alarm. Tisti, ki so bili v neposredni bližini strelca, so se skrivali pod mizami in v omarah. Nekateri so zabarikadirali vrata v učilnice, ko je začelo bobneti oglušujoče streljanje. »Slišal sem nekaj, kar je spominjalo na ognjemet,« je povedal dijak Bailey Vosberg. »S prijateljem sva se spogledala. Takoj sem vedel, kaj se dogaja. Brez besed sem preskočil ograjo in zbežal proti cesti, ki vodi v šolo. Po njej so že peljala vozila specialcev in policije. Priletel je tudi helikopter.« Na prizorišču je bil tudi Caesar Figueroa, oče dijakinje, ki ga je med napadom po telefonu poklicala iz omare, v kateri se je skrivala. Rekel ji je, naj takoj odloži, da napadalec ne bi slišal njenega glasu. »To je bila najhujša nočna mora, da svoje hčerke nisem slišal, najdaljših 20 minut mojega življenja.« Ena izmed učiteljic se je z 19 učenci 40 minut skrivala v omari – tega so se naučili pred šestimi tedni na vajah za tovrstne primere.
Napad je ponovno odprl debato o problematični zakonodaji o posesti in dostopu do orožja. Večina politikov se je pogovoru o tej temi izognila. Očitno ni prave motivacije za spremembe, čeprav je to zgolj letos že vsaj 18. streljanje na šoli. Od leta 2013 je bilo na ameriških šolah neverjetnih 291 strelskih incidentov, v povprečju eno na teden. Najhujši obračun je bil leta 2012, ko je Adam Lanza ubil 20 majhnih otrok in šest odraslih, preden si je sodil sam. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije