ANAFILAKTIČNI ŠOK

15-letnica umrla zaradi kebaba

Chloe Gilbert je doživela anafilaktični šok. Lastnik restavracije mora plačati 3402 evra odškodnine.
Fotografija: Chloe ni vedela, da se v kebabu skriva zanjo smrtonosen jogurt. FOTO: AP
Odpri galerijo
Chloe ni vedela, da se v kebabu skriva zanjo smrtonosen jogurt. FOTO: AP

BATH – Da označevanje alergenov v jedeh, ki se ga morajo v skladu z uredbo EU držati tudi slovenske restavracije, v nasprotju z mnenjem nekaterih le ni čista neumnost, temveč lahko celo rešuje življenja, si bo vsekakor za vedno zapomnil lastnik hitre restavracije Al Falafel v britanskem mestu Bath Riad Benotman.

Žal se je te modrosti naučil na najhujši možni način, kajti njegov kebab, ki je vseboval jogurt, kar pa ni bilo nikjer napisano, je namreč ubil 15-letno Chloe Gilbert. Najstnica, ki je trpela za hudo alergijo na mlečne izdelke, je pri njem naročila kebab s solato in krompirčkom. Manj kot dve uri pozneje se je v bližnjem trgovskem centru zaradi hude alergijske reakcije, t. i. anafilaktičnega šoka, zgrudila in kmalu zatem umrla v lokalni bolnišnici.

Obisk hitre restavracije s kebabi je bil za najstnico usoden.
Obisk hitre restavracije s kebabi je bil za najstnico usoden.

V policijski preiskavi je bilo ugotovljeno, da je bil za Chloe usoden prav kebab. Benotman, ki kljub pozivu inšpekcije septembra 2016 in lastnemu zagotovilu, da bo uredil pomanjkljivost, v svoji restavraciji ni označil alergenov v hrani, mora zdaj, kot je odločilo sodišče, plačati 3000 funtov (3402 evra) odškodnine, to pa ni najhujša kazen za njegovo malomarnost.


»Nič, kar lahko naredim ali rečem, ne bo zmanjšalo žalosti Chloejine družine. Kar se je zgodilo, je bila tragedija, ki je ne bodo pozabili do konca življenja. Ker ste oseba, ki je Chloe postregla tistega dne, mi je v zadoščenje, da bo tragedija, ki se je zgodila, tudi vas spremljala do konca življenja,« mu je v sklepnem govoru dejal okrožni sodnik.

Evropski zakoni že od leta 2014 zapovedujejo, da morajo vse restavracije navajati informacije o prisotnosti alergenov v jedeh. Opozarjati morajo na 14 alergenov, med katerimi so tudi soja, mleko in oreščki. Po podatkih Evropske akademije za alergije naj bi bilo v Evropi več kot 17 milijonov ljudi, ki trpijo za alergijami na hrano.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije