NASILJE V OŠ VELIKA DOLINA

Kaj čaka učenca, ki je brutalno obračunal s sošolcem? »Šola jih sicer sankcionira, ampak se nič ne prime«

Nasilje na šoli naj bi se okrepilo v lanskem šolskem letu.
Fotografija: Romski učenec na Osnovni šoli Velika Dolina surovo pretepel 15-letnika. FOTO: Twitter
Odpri galerijo
Romski učenec na Osnovni šoli Velika Dolina surovo pretepel 15-letnika. FOTO: Twitter

Sveta KS Velika Dolina in Jesenice sta na ponedeljkovi skupni izredni seji tamkajšnjo osnovno šolo pozvala k izključitvi učenca, ki je pred tednom dni fizično napadel devetošolca in ga močno poškodoval. Formalni sklep s pozivom naj bi sicer sveta dokončno potrdila na današnji dopisni seji. 

image_alt
Po napadu romskega učenca na osmošolca v šolo prišli le štirje

Predlog, da sveta na današnji dopisni seji tudi formalno glasujeta o pozivu za izključitev učenca iz šole, so člani svetov obeh krajevnih skupnosti na ponedeljkovi seji potrdili soglasno, zato je pričakovati, da bo danes na glasovanju sprejet.

Ravnateljica šole Anja Zevnik je po seji poudarila, da gre za sklep svetov krajevnih skupnosti, od katerega se distancira. Šola namreč po zakonu nima možnosti, da učenca izključi, je povedala. Prav tako po njenih besedah skorajda ni možnosti, da bi učenca prešolali, saj se mora s tem strinjati šola, na katero bi odšel.

Predsednik KS Velika Dolina Fredi Žibert se s takšno razlago ne strinja, zato je napovedal, da bodo pri sklepu vztrajali. Praksa nekaterih šol namreč po njegovih besedah kaže, da je izključitev možna. Poziv, naj šola učenca izključi, nameravata sveta krajevnih skupnosti predstaviti tudi izredni seji brežiškega občinskega sveta, ki bo po Žibertovih besedah v četrtek.

Šola je nemočna

Na ponedeljkovi seji so sicer člani svetov obeh krajevnih skupnosti, člani sveta staršev in vodstvo šole poskušali najti rešitev, kako bi učencem v naslednjem šolskem letu zagotovili varnost.

Sodelovanje s centrom za socialno delo in policijo očitno ni bilo uspešno. FOTO: S.N. 
Sodelovanje s centrom za socialno delo in policijo očitno ni bilo uspešno. FOTO: S.N. 

Ravnateljica je povedala, da ima šola zelo malo vzvodov, da učinkovito ukrepa zoper nasilne učence. Nasilje na šoli se je po njenih besedah okrepilo v lanskem šolskem letu, dodatno pa se je povečalo v letošnjem, pri čemer ni znala natančneje pojasniti, ali so vzrok za to nekateri romski učenci kot v nedavnem primeru nasilja, ali tudi drugi učenci. »Težava je vedenje, ki se izrazi. V nekaterih primerih je prišlo do tega, da se učenci ne znajo brzdati in se odzovejo z agresijo,« je dejala.

image_alt
Več policistov v okolici OŠ Velika Dolina, župan Molan: Večinsko prebivalstvo se umika nasilnim posameznikom

Težave so po njenih besedah poskušali reševati skupaj z ministrstvom, šolsko inšpekcijo, centrom za socialno delo in policijo, vendar očitno niso bili dovolj uspešni. Razlog med drugim vidi v tem, da imajo nekatere institucije premalo pooblastil in da jim tudi na pristojnem ministrstvu ne znajo natančneje svetovati, kako naj ravnajo. »Tako se zavedamo, da nam odgovorov ne bo dal nihče. Morali jih bomo poiskati na šoli,« je dejala.

Učenci se ne počutijo varne

Predsednik sveta staršev Mitja Bizjak je opozoril, da se učenci v šoli ne čutijo dovolj varne. Krivci so po njegovih besedah predvsem nekateri romski učenci, ki si dovolijo več kot ostali. »Šola jih sicer sankcionira, ampak se nič ne prime,« je dejal.

Člani svetov obeh krajevnih skupnosti so opozorili, da sta v KS Velika Dolina problematični dve družini, ki sta se k njim preselili po tistem, ko sta se morali izseliti iz romskega naselja Rimš v Krškem. Iz ene od teh družin prihaja nasilni učenec. Poskušali so narediti že marsikaj, da bi se družini vklopili v skupnost, a niso uspešni, so povedali.

image_alt
Pristojni govorijo o lažjih poškodbah učenca, javnost pa na nogah (FOTO)

Po besedah ravnateljice ima nasilni učenec trenutno prepoved vstopa v šolo, kakšno rešitev zanj bodo našli za naslednje šolsko leto (eno leto bo namreč še šoloobvezen), pa bodo še videli. »Potrudili se bomo, da bomo našli neko rešitev, zagotovo pa jo bomo iskali v sodelovanju s pristojnimi institucijami in lokalno skupnostjo,« je dejala.

Oš Velika Dolina. FOTO: Google Maps
Oš Velika Dolina. FOTO: Google Maps

Žibert pa je opozoril, da bodo predlagali, da se vsi učenci šolajo na daljavo, če ne bo primerne rešitve za naslednje šolsko leto. Takšna ideja sicer ni všeč Bizjaku. Zakaj bi zaradi enega učenca zagrenili življenje vsem ostalim 130, se je vprašal.

Preberite še:

image_alt
Učitelj ob tla vrgel učenko?!

image_alt
»Učenec se že dlje znaša nad sošolci, šola ne ukrepa«: pravnica svetuje, kaj storiti

image_alt
Grozljivo! Mati petošolca vrgla učiteljico na tla, drugo pljunili in zlasali

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije