PO NAPADU 14-LETNIKA NA UČENCA

Več policistov v okolici OŠ Velika Dolina, župan Molan: Večinsko prebivalstvo se umika nasilnim posameznikom

Ukrep bo veljal, dokler bo potrebno.
Fotografija: Policija je povečala svojo prisotnost v okolici OŠ Velika Dolina, vse dokler bo to potrebno. FOTO: Bitsandsplits Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Policija je povečala svojo prisotnost v okolici OŠ Velika Dolina, vse dokler bo to potrebno. FOTO: Bitsandsplits Getty Images/istockphoto

Po ponedeljkovem incidentu na OŠ Velika Dolina je policija povečala svojo prisotnost v okolici šole. »Gre za naloge, primerljive z nalogami ob prvem šolskem dnevu, ko se policisti več pojavljajo v bližini šol,« je v izjavi za medije povedal Željko Hvalec s Policijske uprave (PU) Novo mesto.

Ukrep bo veljal, dokler bo potrebno

Kot je povedal Hvalec, so policisti v ponedeljek takoj po tem, ko so dobili prijavo, da je 14-letnik na šoli v razredu fizično napadel učenca 9. razreda in ga poškodoval, opravili več pogovorov. V prisotnosti staršev so zaslišali tudi nasilneža, vodstvo brežiške policijske postaje pa se je sestalo z vodstvom šole in občine Brežice.

image_alt
Brežice: Ministrstvo moti, da v javnosti odmeva romska narodnost nasilnega šolarja

V policiji se po njegovih besedah odzovejo na vse prijave in izvedejo potrebne ukrepe za zagotavljanje varnosti. »To smo storili tudi v tem primeru,« je dejal. Kot je dejal, imajo tako PU Novo mesto kot vse policijske postaje na območjih, kjer živijo Romi, izdelane akcijske načrte, v katerih so opredeljene vse aktivnosti, ki jih letno izvajajo. Za reševanje romske problematike imajo tudi posebej zaposlenega policista.

Na vprašanje, zakaj je policija poškodbe učenca opredelila kot lažje, čeprav je s fotografij, ki so jih medijem posredovali starši, razvidno, da poškodbe niso tako nedolžne, pa je odgovoril, da policija stopenj poškodb ne določa: »Merila so določena v zakonodaji. Obstaja poseben klasifikator, po katerem zdravstveno osebje določi stopnjo poškodbe

image_alt
Incident na OŠ Velika Dolina: romski učenec v razredu napadel osmošolca, njegovo stanje resno

Za kaznivo dejanje povzročitve lažje telesne poškodbe je sicer zagrožena denarna kazen ali kazen zapora do enega leta, pri čemer pa se mladoletnike obravnava po posebnem režimu.

Da je za varnost na šoli zdaj s pomočjo policije in varnostnika zagotovljena, je za STA ocenila tudi ravnateljica Anja Zevnik. Starše je zato pozvala, naj otroke znova pošljejo v šolo. Danes so namreč v šolo prišli le štirje. Obiskuje jo sicer 130 učencev, od tega štirje Romi. Na splošno so izkušnje šole z njimi različne, težave pa so po besedah ravnateljice predvsem s tistimi iz višjih razredov. »Prihaja do različnih neprijetnih dogodkov, od verbalnega, občasno tudi fizičnega nasilja. Zato smo v zvezi s tem že iskali rešitve z ministrstvom, šolsko inšpekcijo in drugimi,« je dejala.

image_alt
Brežice: Ministrstvo moti, da v javnosti odmeva romska narodnost nasilnega šolarja

Župan Ivan Molan je že včeraj dejal, da so v občini Brežice prišli do faze, ko se večinsko prebivalstvo umika nasilnim posameznikom v kraju.

Zadeva šla predaleč?

Neodvisni občinski svetnik Bogdan Palovšnik, sicer predsednik komisije za spremljanje položaja romske skupnosti v občini, ocenjuje, da je šla celotna zadeva predaleč in da bo treba nekaj narediti. Opozoril je, da težave niso od včeraj. »Skupaj z romskim policistom in centrom za socialno delo smo že pred časom opravili pogovor s starši, vendar vse kaže, da ni pomagalo,« je dejal. Opozarja sicer, da niso vsi Romi problematični.

Tovrstne problematike po njegovi oceni ne moreta reševati šola ali lokalna skupnost sama, ampak se morajo nujno vključiti državne institucije. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije