PREŽGANO IN PREMOČENO

FOTO: Zgorelo 7 stanovanj, iz ognja rešili 12 ljudi

V požaru večstanovanjskega objekta ostali živi, a brez vsega. Nekaj se jih je zateklo k svojcem, druge k sebi vzeli dobri ljudje.
Fotografija: Pobirali so ostanke svojega že tako bornega premoženja. FOTO: Dejan Javornik
Odpri galerijo
Pobirali so ostanke svojega že tako bornega premoženja. FOTO: Dejan Javornik

VELIKA NEDELJA – V najhladnejši noči letošnjega leta in zime so po mestih in vaseh naše domovine mnogi legli k počitku zgodaj. Tudi v Veliki Nedelji pri Ormožu so številni stanovalci stare hiše, imenovane Marof, ki stoji med gasilsko-vaškim domom in trgovino za kmetijstvo in gradbeništvo, zaspali zarana, da bi se ognili hladu starih sten. Hladna noč je bila še hladnejša v tem zdelanem poslopju, v katerem je bival točno ducat ljudi; njih sen pa je bil kratkega veka. Zgodila se je tragedija.


Sedem tamkajšnjih stanovanj oziroma bivališč je bilo podnajemniških. »Ena gospa se je pravkar vselila in dala tri tisočake za pohištvo,« nam včeraj pripoveduje starejša vaščanka v črnini, ki živi dve hiši naprej in dobro pozna stanovalce. Čas od polnoči je prečula: »Ko sem se zbudila, sem najprej mislila, da moja hiša gori, tako je bilo svetlo.« A gorel je sosednji Marof.

Stena je gorela, s stropa je kapljalo

»Obveščeni smo bili ob tričetrt na dvanajst in na kraju požara smo bili kmalu,« začetek gasilskega posredovanja opisuje vodja intervencije Dušan Serec iz Prostovoljnega gasilskega društva Velika Nedelja. Vsa hiša je že bila v plamenih in najprej so začeli evakuirati tiste ljudi, ki so bili v stavbi; ker pa ima ta samo en vhod in je ogenj oviral dostop, so morali posameznike reševati skozi okna, tako so gasilci zagotovo rešili življenje starejšemu gospodu, ki so ga iz plamteče pasti rešili z nosili.
Območno združenje Rdečega križa Slovenije je že začelo akcijo zbiranja sredstev za opremo. Prizadetim so že priskrbeli oblačila, hrano in pralni prašek, finančna sredstva pa zbirajo na poravnalnem računu Nove kreditne banke Maribor SI56 010000000400014, sklic: SI11 1682750-30000044458, z namenom ZA POŽAR. (STA)
In naslednje dopoldne? Iz hiše ljudje vlačijo ožgan pralni stroj, proti stavbi iz gasilskega doma prihaja gospa srednjih let: »Vse je šlo,« potihem in stežka reče. Njen sin je ugotovil, da gori: »Groza. Ko smo prišli na hodnik, je že vse dol kapljalo. Tu je vmes blato in trstika, prav stena je gorela,« pripoveduje. Na sebi ima bundo in čevlje, ki si jih je nadela, preden je stekla ven, pa še torbico ji je uspelo zgrabiti. »Vse drugo je šlo.« Objekt, v katerem so bivali, je po navedbah stanovalcev last Cerkve, natančneje Križniškega reda.


Domačini nas popeljejo v stavbo, iz katere so morali ponoči zbežati; kiselkasto-zažgan vonj je še vedno v zraku, vse je hkrati prežgano in premočeno, ljudje v enem od stanovanj v plastične vreče tlačijo ostanke premoženja: »Tu zraven v pritličju je bil gospod, ki sprva ni hotel iti ven. Menda se je bal za premoženje, pa so ga morali skoraj s silo zvleči ven,« pripovedujejo. V zgornjem nadstropju, kjer se je mestoma še vil dim izpod ruševin, ni ostalo kaj dosti. Razburjenje pri ljudeh se je mešalo z negotovostjo – kam bodo odšli, od kod bodo vzeli, kako naprej. Odgovora sredi ožganih sten ni bilo.

Ostali brez vsega

Glede na to, da so bile temperature med intervencijo gasilcev do 22 stopinj pod ničlo, ni težko uganiti, kaj jim je – ob ognju – delalo največje preglavice: »Težave je povzročala voda. Ko je zalila uniforme, so bili fantje kmalu v ledu. Menjave smo delali, da so se lahko odtajali in ogreli,« podrobnosti izjemno težke intervencije opisuje Serec. Trajala je 11 ur, sodelovalo je okoli 105 gasilcev iz 15 društev iz gasilskih zvez Ormož in Središče ob Dravi. V gasilskem domu so se dopoldne talile cevi, ki so zamrznile sredi gašenja.

Iz doma pa so odhajali ljudje, ki jim je nočni ogenj vzel večino premoženja. Eni so se zatekli k svojcem, druge so vzeli k sebi dobri ljudje. A rešitve so zgolj začasne. Že na prizorišču je Serec povedal: »Čez noč smo jim v gasilskem domu naredili center, zdaj pa se morajo aktivirati občina, Rdeči križ in center za socialno delo. Ti ljudje so ostali brez vsega.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije