DROGA

Med lepilom 300 kil heroina

Objavljeno 22. maj 2019 07.00 | Posodobljeno 25. maj 2019 14.12 | Piše: Boštjan Celec

Včerajšnje racije zaradi odkritja v Luki Koper. Naročnik iz Slovenije.

Ni bilo prvič, da so v Luki Koper med lepilom za keramiko odkrili drogo. FOTO: TOMI LOMBAR
KOPER – Na več zasebnih naslovih, neuradno na dveh v Ljubljani in enem na Bledu, so včeraj potekale hišne preiskave. Po naših informacijah so bile povezane z lanskim odkritjem v Luki Koper.
image
Ni bilo prvič, da so v Luki Koper med lepilom za keramiko odkrili drogo. FOTO: TOMI LOMBAR

V kontejnerju, ki je 25. aprila 2018 v to pristanišče priplul iz enega od iranskih, so namreč koprski kriminalisti poleg legalno prijavljenega tovora za slovenskega naročnika, več kot 20.200 kilogramov lepila za keramične ploščice v 800 polivinilastih vrečah, odkrili sumljivo snov rjavkaste barve, in izkazalo se je, da gre za več kot 300 kilogramov iranskega heroina, ki se je skrival v 25 vrečah.
 

Za slovenskega naročnika


Hišne preiskave so torej potekale kar leto dni po odkritju nelegalnega tovora, saj naj bi bila preiskava dolgotrajna, s Policijske uprave Koper pa so včeraj skopo sporočili le, da »na širšem območju Slovenije izvajajo zaključne aktivnosti s področja organizirane kriminalitete«.

Lepilo naj bi sicer bilo namenjeno podjetju za prodajo keramike in sanitarne opreme, Sarai z Lavrice. Tam naj bi policisti izvedeli, da so prvič naročili lepilo iz Irana, vse podrobnosti o ceni in prevozu pa naj bi se z iranskim prodajalcem dogovarjal njihov lastnik Aleksander Vettorazi, ki pa sicer bolj slabo govori slovensko. O njem smo izbrskali podatek, da je leta 2009 iz rodne Sirije emigriral v Slovenijo kot Ahmed Elsayed, si pri nas spremenil ime in priimek ter se začel ukvarjati s prodajo keramike in kopalniške opreme.

Vettorazi naj bi bil sicer tudi med osumljenci za kaznivo dejanje nedovoljene proizvodnje prepovedanih drog in prometa z njimi, poleg njega pa naj bi se pod drobnogledom preiskovalcev kaznivih dejanj znašli še Gregor Setnikar, Aris Alibašić in Enis Kočan.
Izvajamo zaključne aktivnosti s področja organizirane kriminalitete.


Naročen tovor je iz Irana na pot krenil 23. marca 2018, pred vplutjem v koprsko luko pa je bil pretovorjen v istanbulskem pristanišču. V uradni dokumentaciji je zabeleženo, da je v kontejnerju 20 palet lepila za ploščice v prahu za naročnika Sarai. Špedicijsko podjetje je po vplutju ladje s tem kontejnerjem v Slovenijo koprskemu finančnemu uradu izročilo to dokumentacijo, v kateri je torej pisalo, da je 800 vreč lepila namenjenih naročniku iz Slovenije, tudi račun za 3230 evrov.

Bilo je 26. aprila, ko so uslužbenci finančnega urada opravili skeniranje zabojnika, naslednji dan pa njegov delni pregled. Prav med tem pa so odkrili vreče, katerih teža in vsebina je odstopala od prijavljenega blaga. Vzorec so preliminarno testirali s testom za droge, in ta naj bi nakazal, da je v vrečah heroin. Seveda so delo takoj prekinili in o najdbi obvestili koprske kriminaliste. Z nadaljnjo analizo je bilo ugotovljeno, da je bilo v 25 vrečah prašnata snov rjave barve, šlo je za skoraj 306 kilogramov snovi, vsi vzorci pa so bili pozitivni na prepovedano drogo heroin.
25
vreč je skrivalo heroin.


Včerajšnje aktivnosti policistov v zvezi to zadevo naj bi sicer potekale več ur, s Policijske uprave Koper pa so javnosti sporočili še, da bodo več informacij posredovali v prihodnjih dneh, ko bodo zaključeni njihovi postopki. Neuradno smo sicer izvedeli, da so nekaj prepovedane droge odkrili tudi v včerajšnjih preiskavah. 
Deli s prijatelji