ŽE V PRIDRŽANJU

Bi Marijin brutalni umor lahko preprečili?

Strokovni pregled obravnave osumljenca za umor v Zagorju.
Fotografija: Marijo Hace. FOTO: Facebook
Odpri galerijo
Marijo Hace. FOTO: Facebook

LJUBLJANA – Po umoru v Zagorju so na ljubljanskem tožilstvu preverili vodenje primera zoper 50-letnega Janeza Šesk​a, ki so ga v dneh pred tragičnim dogodkom izpustili iz pridržanja zaradi suma nasilja v družini zoper hčer 53-letne Marijo Hace. Kot so na tožilstvu pojasnili, je na podlagi odredbe generalnega državnega tožilca v zadevi odrejen strokovni pregled. Policisti dogodek obravnavajo kot umor, Šesek pa je v priporu. 

Žrtev je bila mati zunajzakonske partnerice Šeska, ki mu je policija že izrekla ukrep prepovedi približevanja, ta pa je veljal za partnerico, ne pa tudi za njeno mater. Zaradi nasilnega dejanja zoper partnerico so ga policisti pridržali in o postopku obvestili tožilstvo. Na podlagi njihovih obveznih navodil pa so ga nato izpustili na prostost.

Ker postopek strokovnega pregleda, ki ga je za primer odredil generalni državni tožilec, še ni končan, podrobnosti in ocene, ali je bil postopek tožilstva voden korektno in ali bi z drugačnim postopkom tožilstvo lahko preprečilo umor, na okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani še ne morejo podati. So pa pojasnili, da so postopki pridržanja in privedb pred preiskovalnega sodnika enaki za vsa kazniva dejanja, glede katerih obstaja pravna podlaga za pridržanje, privedbo in odreditev pripora. Pripor za osumljenca lahko odredijo, če je podan utemeljeni sum nasilja v družini in ob izpolnjenem enem od pripornih razlogov iz zakona o kazenskem postopku, ki so ponovitvena nevarnost, begosumnost ali nevarnost vplivanja na priče. Ob tem so ocenili še, da so pravne podlage ob podanem utemeljenem sumu kaznivega dejanja nasilništva ustrezne.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije