NA KOŽO

Komentar Mihe Šimnovca: Naši izgubljajo stik z najboljšimi

V superveleslalomu so bili slovenski alpski smučarji in smučarke celo bližje eksotom kot največjim asom.
Fotografija: FOTO: Leonhard Foeger Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Leonhard Foeger Reuters

Italijanski prireditelji 46. svetovnega prvenstva v alpskem smučanju so po začetnih težavah v Cortini d'Ampezzo vendarle spravili pod streho vse preizkušnje v hitrih disciplinah. Izkazalo se je za pravilno, da po obilnem sneženju in gosti megli v uvodnih dneh niso rinili z glavo skozi zid.


Medtem ko so nekateri ob večdnevnem postopanju in gledanju v nebo postajali že nemirni in nestrpni, se organizatorji – vsaj navzven – niso pretirano vznemirjali. Vzeli so si čas, dobro vedoč, da po vsakem dežju oziroma sneženju, naj bo še tako obilno, prej ali slej posije sonce. In res, tako je bilo tudi v kraljici Dolomitov, kakor tudi pravijo Cortini d'Ampezzo.

Potem ko je prenehalo snežiti, se je razjasnilo nebo, s sončnimi žarki obsijani vrhovi tamkajšnjih gora pa so za prve tekme pričarali pravljično kuliso. Tako smo štiri dni po slovesnem odprtju le dobili prve junake, najbolj nasmejani so bili v švicarskem in avstrijskem taboru, v katerem so najširše nasmehe obdržali tudi čez minuli smukaški vikend.
FOTO: Leonhard Foeger Reuters
FOTO: Leonhard Foeger Reuters


Med moškimi je (za zdaj) prvo ime prvenstva avstrijski šampion Vincent Kriechmayr, ki ima okrog vratu že dve zlati lovoriki, v ženski konkurenci se lahko ob švicarskih kraljicah Lari Gut-Behrami in Corinne Suter s po dvema kolajnama pohvali tudi ameriška zvezdnica Mikaela Shiffrin.
Slovenski alpski smučarji in smučarke so bili na velikem vrhuncu predolimpijske sezone 2020/21 z dvakratno svetovno prvakinjo iz St. Moritza 2017 in Åreja 2019 Ilko Štuhec na čelu med poraženci uvodnih preizkušenj, na katerih so pristali nekje v zlati sredini. Od tako želenih kolajn, ki na velikih tekmovanjih – kakor vrhunski športniki sami radi rečejo – edine štejejo, so bili močno oddaljeni. Še več; v superveleslalomu so bili vsi po vrsti celo bližje eksotom kot največjim asom.

Če se je nad Cortino d'Ampezzo razjasnilo nebo, pa so se nad slovensko reprezentanco, ki je podobno neenotna kakor pravzaprav celoten narod, zgrnili temni oblaki. Glede na doslej prikazano na tem svetovnem prvenstvu in v večjem delu sezone se utegne zgoditi, da bodo naši smučarji in smučarke pretrgali niz osvajanja kolajn na tem tekmovanju. Nazadnje so brez žlahtne kovine ostali leta 2007 v Åreju.

Izbrano za vas

Izbrano za vas