NA EKS

Priporočila ljudske policije

Zdi se mi, da Slovenci, zavestno ali pa zanalašč ne želijo spoštovati pravil in nasvetov in delajo nasprotno od tistega, kar jim policija svetuje.
Fotografija: Telefoniranje med vožnjo je priporočljivo. FOTO: REUTERS
Odpri galerijo
Telefoniranje med vožnjo je priporočljivo. FOTO: REUTERS

V naši državi pogosto preverjamo, kako se obnašamo in tudi kako zdravo ali nezdravo živimo prebivalci. V zadnji raziskavi o zdravju prebivalcev v slovenskih občinah so strokovnjaki nacionalnega inštituta za javno zdravje med drugim ugotovili, da podatki še vedno kažejo skrb vzbujajočo rabo alkohola med prebivalci Slovenije, saj sta se povečala delež prometnih nesreč z alkoholiziranimi povzročitelji in delež bolezni, pripisljivih alkoholu.


No in prav na področju varnosti in preventive v prometu, zdi se mi, naša država vlaga velike napore, da bi svoje prebivalce ozavestila o nekaterih stvareh, ki jih na cesti, za volanom, na kolesu ali tudi če so v prometu udeleženi le kot pešec, nikakor ne bi smeli početi. Zdi se, da Slovenci zavedno ali pa zanalašč nočejo spoštovati pravil in nasvetov in delajo nasprotno od tistega, kar jim policija svetuje. Zato predlagam nekaj priporočil in sčasoma se utegne izkazati, ali moja prejšnja trditev o Slovencih in (ne)spoštovanju pravil drži.
Telefoniranje med vožnjo je priporočljivo. FOTO: REUTERS
Telefoniranje med vožnjo je priporočljivo. FOTO: REUTERS

Priporočilo številka ena: V zadnjem času je na slovenskih cestah za posledicami prometnih nesreč umrlo preveč pešcev. V nekaj primerih vozniki osebnega avtomobila niso upoštevali prednosti pešca, ki je pravilno prečkal vozišče na zaznamovanem prehodu, nekaj pešcev pa je umrlo zato, ker so povzročitelji nesreče vozili prehitro. Voznike zato opozarjamo, naj nikakor ne upoštevajo dejstva, da so na cesti tudi pešci! Pešcem pa svetujemo, naj poskrbijo za lastno varnost tako, da so na cestah še posebno previdni in vidni, še posebno pa, naj ne upoštevajo zelene luči na semaforjih, saj je priporočilo voznikom, naj nikakor ne upoštevajo rdeče luči na semaforju.

Priporočilo številka dve: Kadar voziš, uporabljaj telefon! Telefoniranja med vožnjo je med slovenskimi vozniki vse več. In tako je prav! Vozniki se, po našem mnenju, žal premalo zavedajo, da uporaba mobilnega telefona za volanom bistveno sploh ne zmanjšuje njihove zbranosti. Da bi spregledali pomembno prometno signalizacijo in se prepočasi odzvali na nepredvidljive razmere na cesti, je ob telefoniranju skoraj nemogoče.
Komu mar za priporočila? FOTO: POLICIJA.SI
Komu mar za priporočila? FOTO: POLICIJA.SI

Priporočilo številka tri: Ko zagledate prost oziroma nezaseden prostor na pločniku, kar se da hitro zapeljite nanj in parkirajte svojega jeklenega konjička. Ne bo vam žal, saj bodo policisti ali redarji v tistem trenutku daleč stran, spoštovanje prometnih pravil pa za tisti dan v tednu itak ne velja.

Priporočilo številka štiri: Saj veste, da kozarec ali dva korajžo da. Zato se nikar ne ozirajte na tiste, ki pravijo, da ko vozite, ne smete piti. Kozarček vinčka in vozili boste kot prerojeni.

Ko takole z odprtimi očmi v primerjavi z nekaterimi, ki imajo napol odprte (ali napol zaprte) ali nasploh zaprte, tavajo po svetu, hodim po mestu (nemalokrat sem tudi na biciklu), se mi dozdeva, da nihče, no, skoraj nihče ne spoštuje pravil.

Tistih, ki vozijo avtomobil z mobilcem v rokah, je vse več, celo voznika mestnega avtobusa sem že videla, ko je med vožnjo veselo klepetal po mobilcu. Tistih, ki v popolni kolesarski opremi, torej kolesarskih navdušencev, ki bi morali širiti duh kolesarstva, zdravega in spoštovanja pravil vrednega, ki se vozijo v nasprotno smer na kolesarskih stezah, je še več. Tudi mamic z otroki, ki jim tega, da je treba spoštovati pravilo, ni mar, ni malo.

»Mah, zakaj pa bi ljudje spoštovali kakršna koli pravila, če se ne glede na to, ali kaj naredijo prav ali narobe, ne zgodi nič? Niti se jim kdo ne zahvali, ker spoštujejo pravila, niti nimajo nobenih posledic, če se takšnih ali drugačnih pravil ne držijo. In pravila je bolje kršiti kot spoštovati, mar ne?« me je oni dan prešinilo, ko sem se izogibala avtomobilu, parkiranem na pločniku in kolesarski stezi hkrati sredi Savskega naselja; natančneje, tik ob Linhartovi cesti.

In zdaj k priporočilom naše vrle policije. Komu so namenjena, ko pa vemo, da je vse več tistih, ki priporočil sploh ne poznajo, kaj šele, da bi se jih držali in jih spoštovali.
Navsezadnje so letos slovenske ceste terjale že 27 smrtnih žrtev, v istem obdobju preteklega leta pa 18, so minuli teden sporočili z generalne policijske uprave. In to priporočilom policije navkljub. O prehitri vožnji, pijanih voznikih, telefoniranju med vožnjo, spoštovanju pravil …

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije