NA KOŽO

Brezkompromisni Timi

Timi Zajc ima svoje mnenje, ki ga – za razliko od mnogih – tudi pove brez dlake na jeziku.
Fotografija:
Odpri galerijo

Kar se ni posrečilo niti takšnim asom, kot so Kazujoši Funaki, Masahiko Harada ali Noriaki Kasai, je v pravkar končani zimi uspelo Rjojuju Kobajašiju. Zvezdnik iz Hačimantaja na otoku Honšu se je namreč v 40-letno zgodovino svetovnega pokala v smučarskih skokih vpisal kot prvi Japonec, ki je visoko v zrak dvignil veliki kristalni globus za skupno zmago. Toda Kobajaši ni le prvi Azijec, temveč je obenem tudi prvi Neevropejec, ki mu je uspel takšen podvig.

Japonska je tako vendarle dočakala svojo absolutno skakalno št. 1 na svetu, že kmalu pa bi jo lahko spet dobili tudi Slovenci. Celo mnogi tuji poznavalci tega športa se namreč strinjajo, da ima sila obetavni Timi Zajc, ki je v skupni razvrstitvi predvčerajšnjim končane sezone svetovnega pokala kot naš najboljši skakalec končal na devetem mestu, v sebi vse, kar krasi tudi največje ase.

Da je eden od (naj)večjih talentov, kar jih je v zadnjem obdobju ugledalo luč sveta na sončni strani Alp, sicer že dolgo pripovedujejo tudi številni prizadevni (klubski) trenerji, ki leto za letom skrbijo, da ima Slovenija takšen podmladek, o kakršnem lahko zdaj v velesilah, kot so Avstrija, Nemčija, Poljska, le sanjajo. In prav zaradi vseh klubov, tudi tistih manjših, v katerih se iz dneva v dan borijo za preživetje, se vsaj za bližnjo prihodnost naših skokov ni treba bati.


Zajc, zdaj član SSK Ljubno BTC, je prve skoke (in še mnoge po njih) opravil pod budnimi očmi očeta Boštjana, ki ga je nato vpisal v Smučarsko društvo Vizore. Že kot otrok je bolj ali manj redno premagoval vrstnike (tudi tuje na mednarodnih tekmah) in opozarjal na svojo razkošno nadarjenost.

Tisti, ki so od blizu (in od malce dlje) spremljali Timijev razvoj, niso niti najmanj presenečeni nad njegovim vzletom med elito niti nad tem, da je pri osemnajstih letih z naskokom najboljši najstnik na svetu. V svojem športu je vsestranski, zna odlično skakati in povrhu tudi izvrstno leteti.

Za nameček je tudi izjemno stanoviten, kar je v skokih ključno za končni uspeh. Kakor je brezkompromisen na skakalnicah, zna biti neposreden tudi ob njih. Ima pač svoje mnenje, ki ga – v nasprotju z mnogimi pri nas – tudi pove brez dlake na jeziku, kar marsikomu ni všeč. Upati je le, da mu zaradi tega ne bodo poskušali pristriči kril.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Predstavitvene informacije