BOLEHAL JE

Umrl je John Mahoney

Pri 77 letih je umrl igralec iz slovite humoristične nanizanke Frasier. Pri prvih korakih na odrskih deskah ga je spodbujal John Malkovich.
Fotografija: Mahoney je umrl v Hospicu po krajši bolezni. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Mahoney je umrl v Hospicu po krajši bolezni. FOTO: Guliver/Getty Images

VZLJUBILI SMO GA v vlogi godrnjavega upokojenega detektiva Martina Crana v priljubljeni humoristični nanizanki Frasier, ki so jo snemali med letoma 1993 in 2004. Sedeminsedemdesetletni igralec britanskega rodu John Mahoney, ki je v seriji nastopal od začetka do konca, je po krajši bolezni umrl v domu Hospic v Chicagu.

Kolegi žalujejo

Po njegovi smrti je vodja kastinga v seriji Frasier Jeff Greenberg tvitnil, da ni nikoli spoznal bolj prijaznega človeka ali briljantnega igralca. »Bili smo blagoslovljeni, da smo lahko skupaj preživeli 11 zmagoslavnih let,« je zapisal. Ameriška igralka Peri Gilpin, ki je z njim nastopala v 263 epizodah serije, je na spletu objavila fotografijo Mahoneyja s svoje poroke. »Oglejte si film Mesečnica, nanizanko Say Anything in Fraiserja. Vedno se ga spominjajte.« Mahoney je veliko delal tudi kot pripovedovalec in sinhronizator. Na televizijskih zaslonih se je nazadnje pojavil v vlogi poslovneža Andrewa Del Mara v eni od epizod serije Foylova vojna.

Razburkano otroštvo

Mahoney se je rodil leta 1940 v Blackpoolu v Veliki Britaniji kot eden od osmih otrok. Družino so med drugo svetovno vojno zaradi nenehnih bombnih napadov evakuirali v Manchester. Mahoney je odraščal v predelu mesta, v katerem je bilo gledališče za otroke. Njegov oče Reg, sicer pek, je znal igrati klavir, mama Margaret, ki je bila gospodinja, pa je bila strastna bralka. Zakon njegovih staršev ni bil srečen: kadar se nista prepirala, sta imela tihe dneve in drug z drugim nista spregovorila niti besedice. Mahoney je zelo mlad emigriral v ZDA, kamor se je poročila njegova sestra Vera. Najprej se je vpisal na fakulteto, nato pa odšel v vojsko, da bi hitreje dobil državljanstvo. Ameriški državljan je postal leta 1959. Sprva je delal kot učitelj angleščine na univerzi v Illinoisu, pozneje pa je bil nekaj časa urednik zdravniškega časopisa.

V igralstvo šele pri 40 letih

Nezadovoljen s kariero se je Mahoney vpisal na tečaj igre, ki ga je tako navdušil, da se je odločil, da bo, pri skoraj štiridesetih, pustil službo in se popolnoma posvetil igralstvu. Po nastopu na odru leta 1977 ga je John Malkovich spodbudil, da se je pridružil gledališču Steppenwolf. Poslušal ga je in prejel nagrado Clarencea Derwenta za najbolj obetavnega novinca. Leta 1986 je za gledališko vlogo prejel prestižnega tonyja. Prvi film, ki ga je posnel, je bila komedija Tin Men (1987), v kateri je zaigral ob boku Richarda Dreyfussa in Dannyja DeVita. Sledila je vrsta uglednih filmskih vlog.
Uspešni Frasier
Mahoney je bil za vlogo v Fraiserju dvakrat nominiran za emmyja in dvakrat za zlati globus. V 193. epizodi se mu je na snemanjih pridružil njegov terier Eddie. Kljub vlogi v Fraiserju se je leta 1982 pojavil v še eni humoristični uspešnici, seriji Na zdravje, kjer je zaigral v vlogi pianista, ki mora napisati skladbo za lokal. Po koncu Fraiserja naj bi ga snubile še druge humoristične nanizanke, a se je odločil, da ne bo več nastopal. Kot je dejal, mu je Fraiser prinesel dovolj denarja, da lahko mirno dočaka starost.
Zasebno življenje Johna Mahoneyja je za javnost ostalo skrivnost. O njem je govoril le redko in nikoli v podrobnostih. Znano je, da je bil v več razmerjih, vendar se ni nobene izbranke odločil popeljati pred oltar. Otrok, kolikor je znano, ni imel, bil pa je boter sinu soigralke iz Fraiserja Jane Leeves, Finnu

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije