SREČA V NESREČI

Tono težka skala stisnila planinko (FOTO)

Objavljeno 05. julij 2020 11.52 | Posodobljeno 05. julij 2020 11.52 | Piše: Tomica Šuljić

Nepoškodovano so jo gasilci in gorniki rešili s Slovenske poti na Mangartu.

Skala je po Beletovi oceni tehtala okoli tono. FOTO: Miha Noč
Poletni meseci nas kar kličejo v hribe, letos nemara še bolj; in ob domačih hribolazcih in planincih se k našim vrhovom radi napotijo turisti. Jani Bele iz Gorske reševalne zveze Slovenije (GRSZ) pa nam pojasni, da obstajata dve vrsti tujcev: "Eni so tujci, ki hodijo že doma v hribe: ti so po navadi dobro opremljeni in pripravljeni." O tisti drugi vrsti, ki nima kaj dosti pojma o naših hribih, pa pogosto beremo v policijskih poročilih: "Prejšnji teden je bila nesreča Nemke na Jalovcu, ki je zdrsnila: nepravilna obutev, nepravilne in premajhne dereze …" našteva napake, ki so lahko v najslabšem primeru celo usodne. Toda pri predvčerajšnji intervenciji na Mangartu ni bilo nič narobe z opremo, ampak goro. Točneje, z eno njeno skalo.

Slovenska pot pretežavna

Osnove dogodka, ki je sprožil klic na pomoč na Gorenjskem, je v sredinem večeru opisal Bojan Kos s kranjske policijske uprave: "Na zelo zahtevni Slovenski poti proti Mangartu je nemška planinka pri vzpenjanju na višini okoli 2400 metrov prijela za večjo, okoli pol kubičnega metra veliko skalo, ta pa se je na spolzki podlagi premaknila in jo stisnila v steno." Bele pa nas opozori, da je bila skala "ravno toliko labilna, da se je gospa malo prijela in se je prekucnila". Dodatno nas opozori, da skala nikakor ni padla: "Kaže, da se je samo majčkeno prevesila. Če bi padla s pol metra, bi ji nogo speštalo."

Mangart v vseh pogledih velja za zelo zahtevno goro, vsako leto se na njej zgodi več nesreč zaradi padajočega kamenja, odloma skal, padcev in zdrsov.

Nemkina noga je ostala ujeta med steno in skalo – in to nekje na 2200–2300 metrih nadmorske višine! Kraj nesreče že v idealnih razmerah velja za nevarnega – v sredinem popoldnevu pa je bilo še vreme izjemno slabo, ob dežju je bril veter, megla je oteževala vidljivost, "še sneg je bil zraven," nas na težavne okoliščine opozori Bele. Že bežen pogled na opis Slovenske poti nam pove, da je potrebna čelada zaradi padajočega kamenja, pot pa ponekod poteka nad globokimi prepadi.
image
Reševali so krepko nad 2000 metri, potrebovali so pomoč gasilca. FOTO: Miha Noč

Kos navaja, da so v skoraj peturni reševalni intervenciji sodelovali ekipa za helikoptersko reševanje na Brniku z gorskim reševalcem, zdravnikom in policistom gorske enote, posadka vojaškega helikopterja, bovški gorski reševalci in pripadniki PGD Bovec, ki so usposobljeni za ravnanje s pnevmatsko dvižno blazino, dolg seznam reševalcev zaključi Kos ter opiše težaven podvig: "Planinka je bila z gore rešena s kombinacijo klasičnega in helikopterskega reševanja." Doda še, da je prav prisotnost gasilca na 2200 metrih nenavadna za reševalce GRZS, ki sicer intervencije izvajajo sami – a tokrat so v gori še oni potrebovali pomoč.

Tona drži nogo

Skala je imela po Kosovih navedbah okoli pol kubičnega metra, Bele pa je na našo prošnjo ocenil njeno težo: "Rekel bi, da je
image
Ob dvigalki so reševalci zabijali zagozde, da so rešili Nemko. FOTO: Miha Noč
imela skoraj tono." Nato je gasilec posredoval s pnevmatsko dvigovalno blazino: "Reševalci so tudi zabijali zagozde, da so malo sprostili nogo," potek opiše Bele. Po skoraj petih urah so ukleščeno Nemko končno rešili iz kamnite pasti, Bele pa o intervenciji pravi: "Po zahtevnosti ni bila tako težka, težka so stenska reševanja ali prenos ponesrečenca." Je pa bila intervencija zagotovo zapletena in zahtevna – vsaj slednje nedvomno velja za Mangart.

"Mangart v vseh pogledih velja za zelo zahtevno goro, vsako leto pa se na njej zgodi več nesreč zaradi padajočega kamenja, odloma skal, padcev in zdrsov," po nesreči še enkrat opozarja Kos ter dodaja, da se rešuje tudi zaplezane, še eno dodatno veliko težavo predstavljajo tudi snežišča: "Opozarjamo na zahtevne razmere v gorah, na padajoče kamenje in ponekod še vedno določeno zalogo snega. Previdno."

Samo upamo lahko, da bodo rešeni Nemki – ki jo je odnesla z lahkimi poškodbami, kaj lahko pa bi z Mangarta prišla kot
image
Razmere za reševanje so bile vse prej kot dobre. FOTO: Miha Noč
invalidka, če bi skala zares padla na nogo – ostale v spominu tudi lepote naših gora in ne zgolj srčnost in vztrajnost kombiniranih reševalcev, ki so visoko v gori reševali zaplet. Toda ali je Nemka – katere opremo oziroma opremljenost je Bele glede na podatke ocenil kot primerno – vendarle storila kaj napak? "To se zgodi. Lahko bi se skale dotaknil še tak reševalec, pa bi se tudi njemu zvrnila na nogo." 
4
dobre ure je bila planinka ujeta, preden so jo rešili.
Deli s prijatelji