JUBILEJ

Rojstni dan v treh dejanjih

Okrogla jubileja kulturnega društva iz Zabukovja in godca Anzeka. Podarili so si spevoigro. Gremo mi totle ta o starih ljudskih običajih.
Fotografija: Janez Košar javno gode že 10 let. FOTO: Nada Černič Cvetanovski
Odpri galerijo
Janez Košar javno gode že 10 let. FOTO: Nada Černič Cvetanovski

ZABUKOVJE – Velika kulturna dvorana v Zabukovju pri Sevnici, ki so jo pred osmimi leti zgradili na kraju, kjer je nekdaj stala podružnična šola, je tokrat kar pokala po šivih. Številni ljubitelji kulture in ljudskega izročila so želeli s Kulturnim društvom Franc Požun Zabukovje in ljudskim godcem Janezom Košarjem z Žigrskega Vrha zaznamovati njuna jubileja, 20-letnico društva in 10-letnico godčevske dejavnosti. Pa ni vsem uspelo, saj so številni ostali pred vrati kulturnega hrama in poskušali nato skozi odprta vrata dvorane na dvorišču podoživljati dogajanje na odru. Tam se je odvijala spevoigra z naslovom Gremo mi totle ta, ki je avtorsko delo Janeza Podlesnika, enega od ustanoviteljev društva in njegovega dolgoletnega predsednika, ki je za svoje delo na področju gledališke dejavnosti prejel častno Linhartovo značko.

V spevoigri v treh dejanjih, ki je prikazovala stare ljudske običaje, od snubitve dekleta do šrange in ohceti, je pomembno vlogo odigral ljudski godec Košarjev Anzek z Žigrskega Vrha, ki že deset let uspešno nastopa na slovenskih odrih. Še deset let starejša je zgodovina zabukovškega kulturnega društva, ki se je v začetku imenovalo po narodnem heroju Alojzu Kolmanu Maroku. Pozneje je društvo, ki vsako leto navdušuje obiskovalce z uprizarjanjem ljudskih iger in jih je pot zanesla vse do Berlina, povzelo ime po rojaku, v Podgorju ob Sevnični rojenem Francu Požunu, nadarjenem slovenskem skladatelju, zborovodji in organistu.
Na prireditvi ob okroglem jubileju je društvo prejelo priznanje Zveze kulturnih društev Sevnica, podeljene so bile bronaste, srebrne in zlate Linhartove značke. Zadnje so prejeli predsednica društva Mihaela Jazbec, Branko Klenovšek, Andreja Kobal, Benjamin Nepužlan, Janko Plahuta, Renata Podlesnik Pajk, Alja Senica Jazbec ter Simon in Luka Trupi, Janez Košar pa je prejel srebrno Maroltovo značko. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije