NESRAMNA IN ZLOBNA?

Ellenin producent letel zaradi spolnega nadlegovanja

Objavljeno 04. avgust 2020 16.32 | Posodobljeno 04. avgust 2020 16.32 | Piše: T. P.

Oddaja Ellen DeGeneres v preiskavi. Uslužbenci so trpeli ustrahovanje, nadlegovanje, mobing.

V oddajo ji je uspelo privabiti zveneča imena iz sveta zabavne industrije, športa, politike. FOTO: Ho Reuters Pictures
Zastrahovanje. Omalovaževanje. Rasistične opazke. Spolno nadlegovanje. Poleg tega pa še nenehen strah, ali boš naslednji dan sploh še imel službo. Takšno naj bi bilo delovno ozračje za kamerami zabavne pogovorne oddaje Ellen DeGeneres, ki jo je v vrh zabavne televizije izstrelila zmes humorja, glasbe, slavnih gostov in ganljivih zgodb, ki se dotaknejo človeških src. Prve obtožbe na račun voditeljice, navzven vselej nasmejane, optimistične in do vseh prijazne, so padle marca in sprožile plaz, ki se še kar ne ustavi. Zvrstil se jih je že tak kup, da so si celo pri produkcijski hiši Warner Bros. Television priznali, da je tam, kjer je toliko dima, tudi ogenj, zaradi česar so zagnali interno preiskavo, pri kateri pa obtožb niso pod drobnogled vzeli le predstavniki notranje komisije kadrovske službe, temveč tudi neodvisno zunanje podjetje. Očitno so že prvi izsledki pokazali, da je moralo iti v zakulisju ustvarjanja oddaje marsikaj narobe, saj naj bi se že začela prva odpuščanja. Prvi na seznamu za odstrel naj bi bil izvršni producent Ed Glavin, ki naj bi svoj visoki položaj izkoriščal za spolno prežanje na mlade uslužbenke nižjega ranga.

17 let voditeljica že kraljuje malim zaslonom.

Nesramna in zlobna

image
Sta prijaznost in zabavnost le njena maska? FOTO: Kevin Winter/Afp – International News Agency
Marca so začele odzvanjati pikre opazke na račun Degeneresove, da je nesramna, nestrpna, celo zlobna. Toda alarm je glasneje zadonel aprila, ko je zaradi pandemije z novo ekipo začela snemati oddajo na svojem domu, ekipa, ki je zanjo delala že leta, pa je bila v nevednosti, ali sploh še imajo službo. To je sodu izbilo dno. Zaposleni, sedanji in nekdanji, so se začeli oglašati kot po tekočem traku, vsak s svojo in vsak z nekoliko mračnejšo zgodbo tega, kako je sodelovati pri ustvarjanju oddaje. Eden je zatrdil, da je letel na cesto, ker je zaradi prometne nesreče moral na bolniški dopust. Drugi je izgubil službo, ker je prosil za prost dan, da je lahko šel na pogreb svojega družinskega člana. Temnopolta nekdanja uslužbenka naj bi bila tarča rasističnih zbadljivk in žalitev. To so le tri obtožbe iz morja podobnih, pri čemer je Ellen sprva molčala, a zdaj se je – čeprav obtožbe letijo na sovražno in strupeno delovno ozračje, ne direktno nanjo – na predlog strokovnjaka za stike z javnostjo in krizne situacije v pismu javno opravičila vsem zaposlenim. Poudarila je, da tisto, kar se je očitno odvijalo v zakulisju, ni odsev njenih vrednot in želja, da pa kot prva oseba oddaje prevzema vso odgovornost. »Nisem mogla vsega preverjati in nad vsem bdeti, zanašala sem se na ljudi, da bodo svoje delo opravljali v skladu z mojimi željami in zahtevami. A očitno vsi niso, to pa se bo zdaj spremenilo. Kaj podobnega se ne sme več zgoditi in se ne bo.«

Tavajoče roke

image
Je preiskava začetek padca komedijantke, ki se giblje v najvišjih zvezdniških krogih? FOTO: osebni arhiv
Ellen njeni (nekdanji) zaposleni niso izpostavili po imenu, jih je pa veliko prepričanih, da je vedela, kaj se dogaja, a se je odločila zamižati na obe očesi. Tudi v primeru spolnega nadlegovanja, ki je bilo očitno skoraj stalnica. Oglasilo se je okoli 30 uslužbencev, ki so s prstom pokazali na več izvršnih producentov in vodilnih ustvarjalcev oddaje ter jih označili za spolne plenilce. Eden teh je tudi (zdaj menda že odpuščeni) izvršni producent Ed Glavin, ob katerem se je več mlajših uslužbenk počutilo najmanj neprijetno, ko jim je začel masirati rame in hrbet, roke so mu rade zašle tudi na druge dele telesa. Slovel je kot tisti s tavajočami rokami in kot moški, ki se je v hipu in silovito razbesnel, tulil, metal stvari. Naslednji, ki se je znašel na tnalu preiskovalcev, je producent in eden od piscev Kevin Leman, ki naj bi na službeni zabavi leta 2013 uslužbenke nagovarjal k oralnemu seksu. Spet druge naj bi grabil in jim vsiljeval poljub(e), najmanj eno naj bi zagrabil tudi za spolovilo. Medtem ko naj bi se uslužbenkam vsiljeval, je uslužbence obmetaval z neprimernimi opazkami glede »izboklin v njihovih hlačah«.
Deli s prijatelji