NEVARNO

Krokodili skoraj požrli Jamesa Bonda

Pri prizoru teka so uporabili žive plazilce. Kaskader je dobil 193 šivov.
Fotografija: S Kanango FOTO: Twitter
Odpri galerijo
S Kanango FOTO: Twitter

Zanj nobeno tveganje ni preveliko, da le izpolni nalogo. Tudi ko so njegove možnosti za zmago pičle, to ne zaustavi Jamesa Bonda, zaradi česar je šarmantni vohun že ničkolikokrat zrl smrti v oči.

Nevarni tek čez krokodilje hrbte
Nevarni tek čez krokodilje hrbte

A vendar mu nekako vselej uspe odnesti celo kožo in rešiti svet. Spremljajoče poškodbe, modrice, ureznine, celo strelne rane so zanj povsem sprejemljiva cena za reševanje človeštva. Toda pri snemanju filma Živi in pusti umreti je šlo vendar skoraj preveč na tesno, predvsem ker na filmskem traku nismo gledali le filmske iluzije, saj so v enem najnevarnejših kaskaderskih podvigov za večjo prepričljivost namesto filmskih rekvizitov uporabili žive krokodile.

Ti so sprva skoraj pomalicali Rogerja Moora, ki je nosil vohunov smoking ter storil napako, da si je obul škornje iz krokodilje kože. »Kakšna napaka! Obut sem bil v njihovega bratranca. Nič čudnega, da so šli nadme!« je tedaj dejal igralec. A tudi ko je na njegovo mesto stopil kaskader, že od malega vajen krokodilov, bi tudi ta lahko kaj hitro pristal v krokodiljem gobcu. Odnesel pa jo je z »le« 193 šivi.

Leta 1973 je na velika platna prišel Živi in pusti umreti, v katerem mora agent 007 v Moorovi podobi zaustaviti prekupčevalca heroina in diktatorja karibske otoške državice, pri čemer mu pretijo tudi magične sile vuduja, a vendar se na koncu krokodili izkažejo za tiste, ki bi ga skoraj ugnali v kozji rog. Ko ga zajamejo kriminalci, ga namreč pustijo na majhni skali sredi jezera, v katerem mrgoli teh hladnokrvnih plenilcev.

V agenta 007 se je Roger Moore prelevil kar sedemkrat. FOTO: Press release
V agenta 007 se je Roger Moore prelevil kar sedemkrat. FOTO: Press release

Edina rešitev je, da s tekom prek krokodiljih hrbtov, kot bi bili kamni, priskače na varno. Nevaren prizor so snemali na krokodilji farmi, enega dela podviga pa se je sprva lotil kar zvezdnik sam – a ga je pred ostrimi zobmi s strelom rešil lastnik farme Ross Kananga, ki se je odločil, da nevarno akcijsko sekvenco raje v celoti prevzame sam. Ne nazadnje je s krokodili odraščal, že kot otrok izvajal nevarne trike – glavo je, denimo, krokodilu vtaknil v gobec, ta ga je zaprl, »po kakšnih 20 minutah ga je spet odprl in ga izpustil«, je dejal Bondov režiser Guy Hamilton.

A čeprav je Kananga dobro poznal naravo teh nevarnih plenilcev, bi celo njega skoraj dobili na limanice. Ker prizora ni izpeljal popolno že v prvo ter ga je moral ponoviti, so si njegove gibe krokodili očitno zapomnili in že v drugo vedeli, kdaj zagristi po zraku.

Krokodili niso prosto plavali po jezeru. Z utežmi so jih skoraj prikovali v ravno linijo, a z repi in gobci – za boljši učinek – so še vedno lahko svobodno opletali in hlastali. Po prvem poskusu Kanangi ni uspelo priskakati na drugo stran. Tudi v drugo ne. V tretje pa so krokodili že dobro vedeli, kaj pričakovati. Pri četrtem poskusu ga je eden tako zagrabil za nogo. »Hlastali so po vsem, kar se je približalo vodi. Ničkolikokrat sem se moral preobuti,« je povedal Kananga, ki mu je po petih poskusih uspelo posneti prizor. »Dobil sem 193 šivov po nogi in obrazu.« Ob tem pa še 53 tisočakov plačila. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije